Etsi kirjoituksia
Close this search box.
Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Elämäsi perustuu ennakkoluuloihin

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Sain eilen eräältä blogini lukijalta rakentavaa palautetta. Olen kuulemma ennakkoluulojeni vanki.

Lohdutin taiteensa puolesta loukkaantunutta primadonnaa, että hänkin toimii täysin ennakkoluulojensa varassa. Jos hän kadottaisi ennakkoluulonsa, hänet kärrättäisiin kiireesti pakkohoitoon.

Entinen CIA:n analyytikko ja analyyttisten menetelmien kouluttaja Morgan D. Jones kuvaa ennakkoluulojen merkitystä kirjassaan The Thinkers’s Toolkit: 14 Powerful Techniques for Problem Solving.

Ennakkoluulot ohjaavat miltei kaikkia toimiamme. Jos esimerkiksi marssit pimeään huoneeseen, kätesi hakeutuu valokatkaisijalle automaattisesti.

Räpyläsi vaistomainen liike perustuu alitajuiseen ennakkoluuloosi, että valot syttyvät katkaisimesta. Kuvitelma on syntynyt pitkäaikaisen kokemuksen ja tuhansien toistojen ansiosta.

Ennakkoluulot ovat niin luonnollinen osa elämäämme, ettei niitä monikaan tule tietoisesti miettineeksi.

Tilanne muuttuu, jos katkaisija ei toiminutkaan odottamallasi tavalla. Seisot yhä pimeässä. Yhtäkkiä tulet tietoiseksi ennakkoluulostasi, koska se petti sinut.

Mutta ei hätää, turvaudut välittömästi seuraavaan ennakkoluuloon: lamppu on ilmeisesti palanut. Sitä seuraava ennakkoluulosi saa sinut vaihtamaan lampun. Oletat, että sen jälkeen katkaisija toimii normaalisti.

Ennakkoluulot syntyvät alitajuisesti. Tietoisella mielellä ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Ja hyvä niin, sillä ilman ennakkoluulojasi et pääsisi edes aamulla sängystä ylös.

Useimmat ennakkoluulot toimivat hyvin tarkasti. Ne sitä paitsi kehittyvät aina vain paremmiksi iän myötä. Ilmiö on todistettu monin tavoin.

Vaikka nuorella kuljettajalla ovat refleksit ja aistit teräkunnossa, kokeneet autoilijat aiheuttavat vähemmän kolareita. Se johtuu heidän harjaantuneista ennakkoluuloistaan.

Morgan D. Jones toteaakin, että ennakkoluulot ohjaavat suurimman osan ajasta ihmisiä järkeviin toimiin – ja erittäin nopeasti sitä paitsi. Ennakkoluulot tekevät ihmisestä älykkään.

Jos vanhemmillasi ei olisi ollut tiettyjä ennakkoluuloja, et olisi koskaan edes syntynyt.

10 vastausta

  1. YLE:n Areenasta löytyy tätä koskeva loistava dokumentti nimeltä Aivojen Automaatio.

    Siinä käsitellään ennakkoluuloja ja päätöksentekoa mutta myös luovuutta, jonka esteenä ennakkoluulot usein seisovat; et keksi mitään uutta, koska muistat vanhasta opitun hyvän tavan ratkaista asia.

    Tässä suora linkki, saat tästä kilokaupalla blogimateriaaliakin.
    https://areena.yle.fi/tv/1784980

    1. Kiitos Petri, hyvä vinkki!

      Lääkäri on esimerkki ammattilaisesta, jonka koulutus perustuu todella ankaraan ennakkoluulojen vahvistamiseen: ”Kun potilaalla on oireet A ja B, se tarkoittaa, että hänellä on tauti X tai mahdollisesti Y.”

      Ehkä juuri siksi terveydenhuoltoa on niin vaikea uudistaa. Lääkäreiden ennakkoluulot estävät korjausliikkeet.

      Onneksi johtajiksi alkaa vähitellen nousta muitakin kuin lääkäreitä – vaikka vastarinta on kova.

      1. Kohteliaasti rajattu tuo esimerkki vain lääkäreihin. Toki heidän täytyy pitää opitusta tietotaidosta kiinni, koska 98% vastauksista hoituu siten. Mutta muiden alojen luupäisyyttä on turha vähätellä; tehdään asiat, koska on tehty ennenkin. Tai kun uudistutaan, niin keksitään enintään uusi logo firmalle.

        Ennakkoluulot ja opitut taidot nopeuttavat päätöksentekoa, mutta hidastavat uudistusta. Eihän pidetä niitä pelkästään hyvinä juttuina siis.

        Kaimani kirjoitti asiasta mainiosti. Kun jokin asia menee pieleen, on yllättävän helppo ratkaista asia kysymällä riittävän monta kertaa miksi.
        https://perjantaikokki.fi/2013/02/02/viisi-kertaa-miksi/

        1. Juu, ei pidetä ennakkoluuloja pelkästään hyvänä asiana. Joka tapauksessa useimmat ihmiset pitävät ennakkoluuloja vain sivistymättömien ihmisten typeryytenä.

          Kiitos linkistä, Petrin blogia uskaltaa kyllä suositella!

        2. Jaappanilaista alkuperää tuo 5xmiksi, leanin perustyökaluja, Ihan näppärä tapa päästä nopeasti ”alkulähteille”. Tai turkulaisittain kui?

      2. Lääkäri on muuten oiva esimerkki ihmisestä, joka on ennakkoluulojensa vanki. Menepäs kertomaan lääkärille, ettet hyväksy hänen hoitokeinojaan, vaan olet itse pohtinut tälläistä lähestymismallia.

        Silloin saat viimeistään lukea sairauskertomuksesta lauseen: ”Potilas kuvittelee itse ymmärtävänsä omaa sairauttaan.”

  2. Petri kerkesikin laittaa tuon dokkarin, samainen tuli mieleen. Todella mielenkiintoista, tätä pitäisi pohtia syvällisemmin. Maailmassa on paradigmoja, joita ei kyseenalaisteta. Esim. business-maailmassa niitä meille opetetaan.

    Tuli mieleen Yön ritari -elokuvasta Jokerin ajatusmaailma: Ihmiset tarvitsevat suunnitelman ja tuudittautuvat siihen, vaikka se olisikin ihan paska.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

shutterstock_52067119
Jari Parantainen

Prompteri auttaa, koska haluat katsoa silmiin

Prompteri on läpinäkyvä näyttö, jonka avulla voit pitää katseesi kamerassa. Siitä on hyötyä sekä videoneuvotteluissa että webinaareissa. Pääset eroon häiritsevästä vaikutelmasta, että vilkuilet jatkuvasti jonnekin katsojan ohitse.

Syntyvyys saattaa romahtaa sitä nopeammin, mitä ahkerammin toimittajat jaksavat taivastella asiaa.
Jari Parantainen

Jos syntyvyys sakkaa lisää, se saattaa olla toimittajan vika

Syntyvyys Suomessa on syöksykierteessä. Se on saanut toimittajat keulimaan. Esimerkiksi Helsingin Sanomat uhrasi taas aiheelle kolme aukeamaa. Mutta jokainen psykologiaan perehtynyt tajuaa, miten älämölö kannustaa entistä useampia lapsettomiksi.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

Tuotepäällikön pelastuspakkaus

Pärähtävätkö päiväsi tulipalojen sammutteluun? Näperteletkö oikeastaan yksityiskohtien parissa? 

Tämä 73-sivuinen opas kertoo, miten pääset kiireestä eroon lopullisesti. 

 

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat vinkit tuotteistukseen sekä uusimmat blogikirjoitukset ja asiakastarinamme. Lähetämme korkeintaan kaksi sähköpostia kuukaudessa.