Etsi kirjoituksia
Close this search box.
Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Katkelma nimikaapparin arjesta, palaveri 2

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Uuden Noste-lehden päätoimittaja Ilkka on kutsunut yhdistyksen lakimiehen Annelin kertomaan kuulumisia toimitukselle.

Ilkka: Sä sanoit silloin aluksi puhelimessa, ettei me ehkä voitais käyttää sitä nostetta. Miltäs tilanne nyt vaikuttaa?

Anneli: Vaikutti ensin tosiaan, että Noste-nimi on aika hyvin suojattu. Se on sen pikkufirman virallinen toiminimi, eli Noste Oy on rekisteröity jo vuosia sitten. Lisäksi yritys on rekisteröinyt Noste-nimen tavaramerkikseen.

Erja: Mähän sanoin! Eiköhän aleta miettiä jotain muuta vaihtoehtoa.

Ilkka: Hetkinen nyt vielä! Jotenkin käsitin, että tähän voisi löytyä jokin tapa kiertää noita rekisteröintejä. Löytyikö mitään porsaanreikää?

Anneli: Meillä on tosiaan sellainen mahdollisuus, että me voidaan yrittää rekisteröidä nimi johonkin toiseen tavaramerkkiluokkaan. Niitähän on vaikka kuinka monta.

Ilkka: Aha! Mitä se meinaa käytännössä?

Anneli: Juttelin erään peeärhoon tarkastajan kanssa. Se Noste-firma on rekisteröinyt nimensä vain luokkiin 41 ja 42. Neliykkönen koskee koulutuksia ja sellaista. Nelikakkonen tarkoittaa taas kaikenlaisia tieteellisiä ja teknisiä palveluja.

Lea: Okei, ei kuulosta meidän touhuilta nuo. Mihinkäs me voitaisiin rekisteröidä se meidän nimi?

Anneli: Sen tarkastajan kanssa pähkäiltiin, että voisimme iskeä esimerkiksi luokkiin 9 ja 16. Etenkin tuo 16 on hyvä, koska sieltä löytyvät painotuotteet. Eikös me kuitenkin olla tässä painotuotetta miettimässä?

Ilkka: Loistavaa, eiköhän panna tavaramerkkihakemus heti vetämään!

Erja: Eikö siltä pikkufirmalta pitäisi kysyä, mitä mieltä se on siitä, jos me aletaan julkaista lehteä samalla nimellä? Sillähän näyttää olevan netti pullollaan kaikenlaista kirjaa ja muuta.

Ilkka: Höh, ei  kai meidän tarvitse sieltä kysellä mitään! Kyllä ne aikanaan huomaa, vai mitä?

Anneli: Niin se tosiaan on, että mitä kauemmin ehditään julkaista lehteä, sitä paremmassa asemassa ollaan. Voidaan sitten väittää, että lehti on jo vakiinnuttanut nimensä käyttöön.

Ilkka: Aivan mahtavaa! Se siitä sitten. Anna-Mari, näytäs nyt, millaisen Noste-logon sä olet meille loihtinut!

PRH ei sinua varoita, vaikka se tietäisi jonkun suunnittelevan firmasi nimen kaappaamista.

Lähde: Kärpänen katossa.

SOSTE-sääntöjen 2 §: Järjestön toiminnan tarkoitus on rakentaa oikeudenmukaista ja vastuullista yhteiskuntaa.

3 vastausta

  1. No nythän tämä alkaa näyttää mielenkiintoiselta. Ilmeisesti julkaisu levitetään mahdollisimman moneen paikkaan, ja kun lehden aihe on kehittäminen ja teidän työ on kehittäminen niin alkaa toimialat mennä ristikkäin. Jännittää jo lukea 3 ja 4 -osat!

    1. Nimilaki on peräisin ajalta, jolloin esimerkiksi maantieteellinen etäisyys riitti erottamaan yrityksiä toisistaan. Rovaniemellä olevaa Nostetta olisi ollut vaikea sekoittaa Espoossa toimivaan Nosteeseen.

      Netti on muuttanut kuvion täysin niin, että nyt on taisteltava ensimmäisen sivun hakutuloksista. Sillä ei ole mitään merkitystä, missä firma sijaitsee fyysisesti. Myös toimialat hämärtyvät, ei niitä kukaan jaksa kelailla.

      SOSTE-lehti on paha kilpailija Nosteelle siksi, että sen toimitus tuottaa paljon asiatekstiä, jota hakukoneet tietenkin arvostavat yli kaiken.

      Jos saan arvata, kohta Noste Oy on pudonnut hakutulossivulle 10, vaikka tekisin mitä. Toisin sanottuna firmaani ei enää ole olemassakaan googlaajan näkökulmasta.

      Tällaisista harmeista SOSTEen epäsosiaalinen nimikaappariryhmä ei ilmeisesti välitä pätkän vertaa.

  2. ”Netti on muuttanut kuvion täysin niin, että nyt on taisteltava ensimmäisen sivun hakutuloksista. Sillä ei ole mitään merkitystä, missä firma sijaitsee fyysisesti. Myös toimialat hämärtyvät, ei niitä kukaan jaksa kelailla.”

    Tämähän on muuten täysin totta. Netin takia myös toisistaan hyvin kaukana olevilla toimialoilla toimivat toimijat voivat tulla pahoin sekoitetuiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Hyötynen joukon jatkoksi

Viikko sitten heitin puhekeikan Microsoftin kumppanitilaisuudessa. Ennen esitystäni katselimme pätkän videota. Rainalla esiintyi Soneran asiantuntija, jonka sukunimi oli Hyötynen. Heppu pisti silmääni, sillä vuosia sitten

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Tappotuomio tuntuu hyvältä

Päälliköksi kutsutaan ihmistä, joka tekee asioita oikein. Johtaja sen sijaan tekee oikeita asioita. Jämerän johtajan esimerkkiä näytti tällä kertaa Jason Fried. Fried on kokoonsa nähden

Avoin kirje opetusneuvos Jorma Aholalle
Jari Parantainen

Jorma-ohjelma ei purrut

Avoin kirje on sinänsä tehokas ilmoitusmuoto. Sen useimmat lukevat, toisin kuin vastaavan kokoista mainosta.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

Tuotepäällikön pelastuspakkaus

Pärähtävätkö päiväsi tulipalojen sammutteluun? Näperteletkö oikeastaan yksityiskohtien parissa? 

Tämä 73-sivuinen opas kertoo, miten pääset kiireestä eroon lopullisesti. 

 

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat vinkit tuotteistukseen sekä uusimmat blogikirjoitukset ja asiakastarinamme. Lähetämme korkeintaan kaksi sähköpostia kuukaudessa.