Kauppalehteen (9.3.2016) oli sattunut viime viikolla vitsikkäästi kaksi juttua naisjohtajista. Ensimmäinen käsitteli teoriaa ja toinen käytäntöä.

Aviisin takakansi pui World Economic Forumin tutkimusta, johon oli osallistunut 21 980 kansainvälistä listattua yritystä 91 maasta. Yli puolet firmoista oli valinnut hallituksiinsa vain miehiä.

Tutkimuksen tekijät arvioivat, että tätä tahtia sukupuolten tasa-arvo saavutettaisiin 117 vuoden kuluttua.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tuotantotalouden professori Anne Jalkala aprikoi, että naisten tielle nousevat esimerkiksi yleistykset ja stereotypiat.

Mistähän ne sellaiset stereotypiat saattaisivat olla peräisin? Tällä kertaa vastausta ei tarvinnut kaukaa etsiä.

Saman lehden Viikon nimitys -palstalla oli haastateltu Regina Sippeliä. Hänet oli nimitetty Pohjoismaiden suurimman matkanjärjestäjän Thomas Cook Northern Europen talousjohtajaksi.

Toimittaja tiedusteli, tuliko pesti yllätyksenä.

Nyt tarkkana, sillä Sippelin vastaus oli kiinnostava:

“Täytenä yllätyksenä. Konsernijohtajamme soitti ja tiedusteli joulukuussa kiinnostustani tehtävään. En ollut hakenut avointa paikkaa, sillä ajattelin, että siihen olisi vaadittu enemmän työkokemusta. En uskonut omiin kykyihini. Päätös oli kuitenkin varsin helppo.”

Saattaa tietysti olla, että kuka tahansa tyttönen ei olisi pätevä ison firman talousjohtajaksi. Mutta 36-vuotias Sippel on entuudestaan Tjäreborgin toimitusjohtaja!

Epäilemättä moni nainen ilmoittaa halunsa johtotehtäviin, kun tutkijat sitä tivaavat. Käytäntö saattaa olla aivan toinen juttu.