Etsi kirjoituksia
Close this search box.

Nesteestä nosteeseen – TOP 10 vinkit kriisijohtamiseen

Minna Elomaa
Minna Elomaa
Olen tuloskeskeinen tuotteistamisen ja myynnin muutosten maaliin saattaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen, hinnoittelu ja toimitusten sujuvoittaminen. [email protected] ✆ 040 747 1786

Tuotteistuksen kolme vaihetta on lupaus, lunastus ja paikkaus. Paikkausvaiheeseen päästään, jos jotain menee pieleen. Kokosin omista kokemuksistani vuosien varrelta kriisitilanteen haltuunottoon vinkit, joita olen arjessa käyttänyt ja toimiviksi havainnut. Nämä vinkit kriisijohtamiseen pätevät erityisesti silloin kun kyseessä ei ole yksittäisen asiakaskohtaamisen pieleenmeno vaan koko yritys tai sen yksittäinen liiketoiminta kohtaa kriisin. Tällöin lupaus ja lunastus on yritystasolla pettänyt. 

Kriisitilanteessa asiakkaiden, sidosryhmien sekä henkilöstön luottamus johtoon on erityisen lujilla. Tilanne voi kiristyä niin, että koko esimiestiimi ja henkilöstö on karrella, keskustelu kiristyy ja laajenee someen, tulokset huononevat ja negatiivinen kierre stressissä vain yltyy. Tällöin täytyy puhaltaa henkeä, tai vaikka pilliin, ja ottaa uusi hallittu lähtö tilanteeseen. 

TOP 10 vinkit kriisijohtamiseen

  1. Kuuntele ja juttele avoimesti tilanteesta, sen syistä ja tarvittavista toimenpiteistä henkilöstön, asiakkaiden ja hallituksen kanssa. Ole helposti lähestyttävä ja läsnä, jotta saat oikean tilannekuvan ja ymmärrät juurisyyt. Rakenna ja palauta luottamus ensin yrityksen sisällä ja sitten asiakkaissa. Älä lupaa hädissäsi henkilöstölle, mitä et voi pitää. 
  1. Priorisoi tekeminen tiukasti sekä yksinkertaista raportointi. Laita perusasiat kuntoon, poista rönsyt sekä fokusoi siihen, miksi yritys on oikeasti olemassa.  
  • Varmista asiakkaiden ja sidosryhmien jatkuva kuuntelu: et tarvitse uusia yllätyksiä ja varmistut etenemisestä. 
  • Fokus vahvasti ylärivin toimenpiteisiin: mm. tuote/palveluvalikoima sekä tuotteistaminen kuntoon, jotta saadaan myynti rokkaamaan ja ostaminen helpoksi. 
  • Löysät pois alarivin tehostamiseksi: tehokkaat ydinprosessit, kustannusten hallinta tai karsinta. 
  1. Tarvitset hyvän kuvan talouden tilanteesta päätöksen teon pohjaksi, jotta tiedät mihin keskityt. Aseta realistiset välitavoitteet. 
  1. Viesti avoimesti ja ymmärrettävästi yrityksen tilanteesta missä ollaan, miksi ollaan ja mitä me nyt teemme. Tee suunta selväksi mihin mennään sekä henkilöstölle että sidosryhmille. Kerro, mikä on jokaisen rooli muutoksessa ja mitä sinä odotat kunkin muutoksessa tekevän. Viesti säännöllisesti. Toista ja ole rauhallinen. 
  1. Selkeytä johtamismalli. Luo agendat, rytmit (kriisissä ja sen helpotettua) ja rutiinit siitä kuka päättää ja milloin.  
  1. Siirrä päätöksenteko vaiheittain vastuunkannon lisäännyttyä takaisin asiakaspintaan. Kriisissä helposti pienimmätkin päätökset keskitetään toimitusjohtajalle – lamaannus iskee ja tunne päättämättömyydestä kasvaa. Anna lupa ja keinoja johtaa rohkeasti, sekä tehdä päätöksiä asiakaspinnassa ilman pelkoa epäonnistumisesta. 
  1. Luo päivittäisjohtamiseen konkreettiset ja helposti viestittävät tavoitteet. Pidä niiden saavuttamiseen johtava tekeminen positiivisessa puheessa. Jaksa toistaa, ja muista, että vähemmän on enemmän! 
  1. Vähennä turhan kiireen tuntua ja stressin määrä. Pelkästään tieto siitä, että tiedetään mitä tehdään ja mitä odotetaan vähentää stressiä  
  1. Ota henkilöstö vahvasti mukaan. Jos yrityksessä on luottamusmiehiä, niin luo tiivis sekä avoin keskusteluyhteys. Kaikilla on halu onnistua. 
  1. Ollaan kriisissäkin reilusti omana itsenämme. Vaikka asiat ovat vaikeita, täytyy löytää ilon hetkiä ja on lupa myös nauraa yhdessä. Se auttaa jaksamaan. Toki tilannetaju säilyttäen.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

fossiili-3
Jari Parantainen

Valtuutetun vaarallinen johtamisvinkki

Päätä ensin tavoitteet ja vasta sitten resurssit. Jos annat resurssien ohjata tavoitteita, organisaatiosi päätyy muiden fossiilien seuraksi aika pian.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

Tuotepäällikön pelastuspakkaus

Pärähtävätkö päiväsi tulipalojen sammutteluun? Näperteletkö oikeastaan yksityiskohtien parissa? 

Tämä 73-sivuinen opas kertoo, miten pääset kiireestä eroon lopullisesti. 

 

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat vinkit tuotteistukseen sekä uusimmat blogikirjoitukset ja asiakastarinamme. Lähetämme korkeintaan kaksi sähköpostia kuukaudessa.