Tommi Uschanov kirjoitti hiljattain kolumnin, jonka otsikko oli ”Lisää yrittäjiä Suomeen? Ei kiitos.” (HS 24.2013).

Uschanov epäili, että tuskin Suomi haluaa kuulua niihin maihin, joissa hyvin suuri osa kansasta on yrittäjiä. Euroopassa sellaisia paikkoja ovat Kreikka, Italia, Portugali ja Espanja.

Päätelmä oli se, että kun yrittäjiä on paljon, maa täyttyy tehottomista pikkufirmosta. Rikkaissa maissa –  kuten USA:ssa ja Suomessa – jylläävät suuryritykset.

Selvä juttu, tuollainen korrelaatio on kenties olemassa. Mutta olen taas tänään leikitellyt ajatuksella, että olisimme yrittäjiä kaikki. Miten se vaikuttaisi?

Parhaimmillaan se muuttaisi asenteita valtavasti. Ylimielinen vaatiminen ja kitinä saattaisi vaihtua innokkaaksi ideoinniksi.

Ainakin itse olen aina hyvin kiitollinen jokaiselle, joka tilaa palvelujani. Kenenkään ei nimittäin ole pakko lähettää yritykselleni rahaa. Mutta jos joku kuitenkin päättää ostaa, se on tietysti mahtavaa!

Jos joku tilaa kilpailijalta, en ala kiukutella, että olen jonkin salaliiton uhri. En vain osannut todistaa hyödyllisyyttäni.

Mutta mitä tapahtuu, jos ison firman työntekijä ei yhtenä päivänä saakaan palkkaansa – oli siihen syy mikä hyvänsä?

Hän alkaa tietenkin etsiä syyllistä, koska hänellä on mielestään oikeus saada rahaa jostain. Sillä ei ole niin merkitystä, mistä.

Pääasia, että pätäkkää ilmestyy tilille ja äkkiä. Muuten tulee ärrimurri ja känkkäränkkä!

Nyt enemmistö pitää palkkaansa perustuslakiin kirjattuna oikeutenaan. Koko kansanluonne muuttuisi aivan toiseksi, jos me kaikki olisimme yrittäjiä. Silloin olisimme tuloistamme kiitollisia.

Osa Finnairin työntekijöistä ryhtyi eilen korpilakkoon, kun yhtiö ilmoitti uusista yt-neuvotteluista. Oli sen verran aurinkoinen tuo ilmakin, että oli mukava marssia ulos kesken kaiken.

Sadoilta matkustajilta jäi reissu kesken, koska heidän lentonsa oli peruttava.

Lakkoilijat eivät tunnu olevan kovin kiitollisia kaikesta siitä rahasta, jonka joku on heille tähän mennessä suostunut tilittämään. Puhumattakaan, että he olisivat vähääkään välittäneet asiakkailleen aiheuttamastaan ahdingosta.

Tommi Uschanov kirjoitti, että pieniä firmoja tarvittaisiin tuhansia, jotta ne saisivat kaavituksi kasaan bruttokansantuotteen. Jotenkin vain tuntuu, ettei ratkaisu ainakaan suurista yrityksistä löydy.

Yrittäjän tili on puoliksi täynnä. Palkkaduunarin tili on puoliksi tyhjä.