Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Tieto ei muutu toiminnaksi

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Jos joku on keksinyt hyvän markkinointi-idean, kaikki tietenkin matkivat sitä heti. Tai sitten eivät. Tieto muuttuu erittäin harvoin toiminnaksi.

Jos et ole sitä vielä huomannut, tässä uutinen: pian on kevät. Silloin ulkoilua rakastava suomalainen alkaa katsella vanhaa pyöränraatoaan sillä silmällä.

Pitäisikö romu viedä korjaamolle? Vai olisiko ostettava kokonaan uusi mankeli?

Ikävä kyllä se tarkoittaa, että sadat ihmiset yrittävät tukea samaan pyöräputiikkiin samana päivänä. Käämi kärähtää niin asiakkailta kuin myyjiltä.

Sissikirjani ensimmäinen esimerkki kertoo, miten fiksu ruotsalainen fillarikauppias ratkaisi ainakin osan ongelmasta. Hän hätisteli asiakkaita liikkeelle sesongin ulkopuolella.

Nyt tietysti luulisi, että suomalainen kollega ottaisi opiksi ja toistaisi saman tempun. Mutta mitä vielä: tuskin näemme kampanjan toisintoa tällä puolen lahtea tänäkään keväänä.

Se on mielestäni hämmästyttävää. Millaisia torvia pyöräkauppiaat oikein ovat? Eikö raha kelpaa?

Esimerkki osoittaa, että tieto muuttuu äärimmäisen harvoin järkeväksi toiminnaksi.*

Jokainen tietää, että tupakointi aiheuttaa syöpää. Siitä huolimatta 20 000 suomalaista aloittaa tupakoinnin vuosittain. Heidän joukossaan on myös liuta lääkäreitä.

Esittelen usein puhetilaisuuksissa kirjettä, jonka jokainen vastaanottaja aina korkkaa. Siis sataprosenttisesti. Kukaan ei koskaan heitä sellaista avaamatta roskiin.

Joka toinen kerta joku kuulijoista paukauttaa saman viisauden: Jos näytteeni toimisi niin hyvin, sittenhän kaikki alkaisivat käyttää sellaisia!

Kommentoija tarkoittaa tietenkin, että

 1. onneksi hän keksi vikkelästi syyn jatkaa vanhaan malliin tekemättä mitään toisin tai 
 2. puhun ilmeisesti potaskaa, koska muuten vastaavia viestejä tunkisi postiluukusta joka päivä. 

Kuitenkin resepti on ollut tiedossa vuosia – ja sen teho myös. Silti kukaan ei koskaan muista nähneensä ensimmäistäkään tuollaista pomminvarmasti toimivaa lähetystä postilaatikossaan.

Pääomasijoittajat näkevät ihmisen saamattomuuden konkreettisesti. Rahaa ruikuttavia, omasta (ja äitinsä) mielestä nerokkaita ideanikkareita tunkee juttusille harva se päivä. Sen sijaan sitkeitä, hihansa kääriviä työmyyriä osuu kohdalle vain pari kertaa vuodessa. Toteuttamatta jäävät ideat ovat nollan arvoisia.

Entä mitä se haittaa, jos joku toinen sattuu käyttämään samaa kikkavitosta? Nämä samat älyköt ja loogisen ajattelun Amazonit käyttävät sujuvasti lukuisia muita markkinoinnin keinoja, joihin kaikki heidän kollegansa ja kilpailijansa turvautuvat joka päivä.

Maailma on täynnä ideoita, joita suomalainen markkinoija ei koskaan edes kokeile. Se ei todista niitä tehottomiksi.

* Toki voi olla, että kun kirjakauppa on onnistunut myymään sissiopuksiani vain 8 kappaletta kolmessa vuodessa, yksikään niistä ei ole koskaan päätynyt pyöräkauppiaalle tai sellaisen tuntevalle ihmiselle.

5 vastausta

 1. Itse olen huomannut sekä itsestäni että ympäristöstäni samoja asioita. Jos tiedän hyvän kikan, miten hommat voisi tehdä, miksen tee. Selityksiä aina löytyy itselleni, odotellen sitä otollisempaa päivää…

  Mutta saman näin myös paikallisella Lions Clubilla. Kävin herroille, joiden joukossa istui myös yrittäjiä, kertomassa monen muotoisia tarinoita niin Sissimarkkinonti- kirjasta kuin omasta elävästä elämästä, mitä on tehty. Tuollaisille miehille, jotka ovat jo paljon nähneet ja uskaltaneet myös repästäkin aikoinaan, ajatukset olivat kyllä ajoittain aika tunkkaisia. ”EIhän meillä Kajaanissa nyt tuollaista voida tehdä, mitenkäs me nyt tekisimme jotain tuollaista, eihän meillä ole resurssejakaan tuollaisiin…” Ajatukset menivät aivan harakoille! Kukaan ei ottanut edes kuuleviin korviinsakaan uusia ja edullisia keinoja tehdä omaa markkinointiaan. Ainut palaute mitä sain koko esityksestä, oli eräältä sedältä, että ”miksi sinä kerrot meille omia esimerkkejä mitä sinä olet tehnyt, kun täällä kirjassa (sissimarkkinointikirja oli muun muassa kiertämässä porukassa) lukee, että älä kerro itsestäsi ja projekteistasi.

  Esimerkit eivät auenneet ja kaikki olivat yhtä uppiniskaisia kuin aloittaessa. Kenenkään en ole edelleenkään nähnyt tekevän mitään muuta kuin sanomalehtimarkkinointia ja voivottelemassa kuinka taantuma on tulossa.

  On kait vain fakta, ettei kaikkia voi auttaa.

  1. Jaana,

   Kuulostaapa tutulta tilanteelta! Viimeksi tänään hotellin aamiaispöydässä vastassani oli kolme ihmistä, joiden mielestä tietyissä bisneksissä on täysin mahdotonta tehdä mitään toisin kuin tähänkään saakka. Ja sen lisäksi se olisi turhaa, typerää ja mautonta. Mutta ei se mitään: juuri siksi Suomessa on niin lapsellisen helppoa kilpailla – jos siihen vain halua löytyy.

 2. Mulle jäi avoimeksi että millainen kirje se oli jonka kaikki avaavat? -mun käsittääkseni kaikki avaavat ruskean kirjekuoren johon on käsin kirjoitettu osoite, eikä lähettävästä ole tietoa. Sehän voi olla vaikka joltain nuoruuden heilalta tai rakkaalta ystävältä!

 3. Ihmisillä on synnynnäinen, evoluution tuoma valmius oppia tiettyjä asioita ilman opetusta. MUTTA kun oppia tai ideoita saadaan, ihmisillä on synnynnäinen este ottaa niitä käyttöönsä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Mitä sissimarkkinointi tarkoittaa?
Jari Parantainen

Sissimarkkinointi tarkoittaa muutakin kuin oivaltavia mainoksia

Sissimarkkinoinnin määritelmä näyttää riippuvan täysin siitä, keneltä sitä kysyy. Tämä näkyi selvästi, kun pyysin Twitter-kansalta vinkkejä tuoreista sissimarkkinoinnin esimerkeistä. Mutta käsitteen isän Jay Conrad Levinsonin

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Noste-energiapakkaus aiheuttaa riippuvuutta

Tiedemiehet selvittivät tuomareiden puolueettomuutta. Koehenkilöiden työ oli arvioida vankien ehdonalaista vankeutta koskevia hakemuksia. Tuomari käytti kunkin tapauksen tutkimiseen keskimäärin 6 minuuttia. Tyypillinen ratkaisu oli kieltävä.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.