Tiedemiehet selvittivät tuomareiden puolueettomuutta. Koehenkilöiden työ oli arvioida vankien ehdonalaista vankeutta koskevia hakemuksia.

Tuomari käytti kunkin tapauksen tutkimiseen keskimäärin 6 minuuttia. Tyypillinen ratkaisu oli kieltävä. Vain 35 prosenttia vangeista sai anomuksensa läpi ja pääsi ehdonalaiseen.

Tutkijat tallensivat kunkin päätöksen täsmällisen ajankohdan, oli se kielteinen tai myönteinen. Lisäsi he kirjasivat tuomareiden pitämät ruokatauot, joita oli päivän mittaan kolme.

Havainnot ovat karua luettavaa.

Heti lounaan tai välipalan jälkeen noin 65 prosenttia hakemuksista meni läpi. Sen jälkeen tuomarit muuttuivat koko ajan ankarammiksi. Juuri ennen seuraavaa ruokataukoa käytännössä kaikki hakemukset saivat hylätty-leiman.

Kuten arvata saattaa, tulos ei ollut kenellekään mieluinen. Tutkijat yrittivät löytää vaihtoehtoisia selityksiä. Mutta niitä ei löytynyt. Jäljelle jäi vain nälkä ja jano. Tuomarit päättävät vatsallaan.

Hiukseni nousivat pystyyn, kun luin tutkimuksesta. Jos tuomarit ovat täysin putkistonsa armoilla, miksei sama koskisi asiakkaitani.

Nykyisin palavereissa useimmiten paastotaan. Säästösyistä talousjohtaja on pyyhkinyt tarjoilukulut budjetista. Vatsojen murina ei taatusti helpota vaikeita päätöksiä.

Päätin tehdä asialle jotain. Ensin aloin viedä asiakastapaamisiin ja työkokouksiin eväitä karusti muovikassissa. Mutta tuotteistaja kun olen olevinani, kaipasin jotain…ööö…äää…siis tuotteistetumpaa.

Niinpä suunnitelin söpön Noste-energiapakkauksen.

Noste-energiapakkaus on kierrätettävä pahviputki

Noste-energiapakkaus on 25 senttiä pitkä pahviputki, jonka halkaisija on 12 senttiä. Alhaisesta verensokerista kärsiville, kärttyisille ekohörhöille tiedoksi, että tuubi on kierrätettävää materiaalia.

Putken sisältö on vähitellen vakiintunut. Nykyisin tyypillinen setti sisältää

  • Brämhultsin marjasmoothien
  • reilun tai epäreilun banaanin
  • Fazerin sinisen suklaapatukan
  • Fazerin Geisha-suklaapatukan
  • Fazerin Fami-patukan
  • kaksi Fazerin lakua
  • pussin Taffelin pähkinä- ja marjasekoitusta
  • pussillisen ksylitolipurukumia

Ikävä kyllä juuri menun terveellinen osuus mutkistaa asioita. Banaaneja ei voi säilyttää kovin kylmässä tai kuumassa – eikä ylipäätään missään kovin pitkään. Lisäksi smoothie alkaa käydä lämpimässä niin, että pullo muuttuu aika nopeasti räjähdysherkäksi palloksi.

Putkia ei siis voi pakata ja varastoida etukäteen valmiiksi.

Sisällä on vähintään x

Putkessa on sekä terveellistä että epäterveellistä syötävää. Banaaneja ei voi tietenkään pakata putkiin kovin kauan etukäteen. Lisäksi smoothie on jääkaappitavaraa, mikä vaikeuttaa logistiikkaa.

Tämä on johtanut siihen, että haen appeet aina kaupasta juuri ennen asiakaskäyntiä. Se tarkoittaa ylimääräistä puolituntista ohjelmaan. Mutta mitäpä myyntireiska ei tekisi asiakkaidensa työhyvinvoinnin eteen.

Kierrätettävä

Koska asiakkaani ovat usein insinöörejä, heitä varten putken kylkeen on painettu arvoitus. Mitä tuo energiasisältöä käsittelevä kohta tarkoittaa ihmisen kielelle käännettynä?

Noste-energiapakkaukset ovat osoittautuneet koukuttaviksi. Yleensä viimeistään tuotteistusprojektin kolmannessa työpajassa osallistujat alkavat kitistä.

”Voi itku, täällä putkessa ei olekaan tällä kertaa Famia!”

Toisin sanottuna suklaakin muuttuu saavutetuksi eduksi tosi nopeasti.

Vuonna 2013 julkaistu tutkimus väittää, että rasva aiheuttaa voimakkaampaa riippuvuutta kuin kokaiini.

Lähde: Thinking, Fast and Slow, Daniel Kahneman 2013