Noste-liiketoimintakaupan paperit allekirjoitimme koronaturvallisesti pikkupakkasessa.

Kulahtanut kaakki lähtee nyt liimatehtaalle

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Myin Noste Oy:n liiketoiminnan uusille yrittäjille kaksi viikkoa sitten. Kulahtanut yrittäjänkaakki saakin tästä kohta kyydin liimatehtaalle. Tai no, ehkä vielä pari vuotta roikun vastustamassa kaikkia muutoksia, koska tietenkin osaisin itse kaiken paremmin.

Aloin pohtia eläköitymistä kesällä. Ensinnäkin täytin 60 vuotta. Se saa ihmisen mietteliääksi.

Vuoden 2020 tilastojen perusteella ikäiseni suomalaisen miehen elinajanodote on 955 kuukautta. Kuolema korjaa helmikuussa 2041, jos satun yltämään edes tilastolliseen keskiarvoon. Ehdin siis kekkuloida täällä lähimmäisteni riesana enää 230 kuukautta.

Tilastojen mukaan elän 955 kuukautta, eli kuolen helmikuussa 2041.
Kaaviossa on elämäni aikataulu kuukausina. Yhdellä rivillä on 36 kuukautta. Syntymävuoteni perusteella laskettu elinajanodotteeni on vuoden 2020 tilastojen perusteella 955 kuukautta.

Toki virallinen eläkkeeni alkaa juosta vasta runsaan neljän vuoden päästä. Mutta kaurapuuroa syömällä ja kämpän lämpötilaa laskemalla pystyn ehkä sinnittelemään sinne saakka. Pieni nälkä ja vilu ei liene plösölle nykyihmiselle koskaan pahasta.

Lisäksi muutaman viikon kuluttua (tammikuussa 2022) tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun aloitin tuotteistajan työt. Vaikka omasta mielestäni aiheesta olisi vielä paljonkin sanomista, luultavasti yksi jos toinen ihmettelee, että eikö tuo väkäleuka jäpättäjä jo ymmärrä väistyä nuorempiensa tieltä.

Elokuun alussa mieleeni putkahti idea: ehkä Tommi Elomaa olisi kiinnostunut ryhtymään jatkajakseni.

Yritin löytää numerokiekolla varustettua lankapuhelintani, että voisin soittaa Tommille. Mutta ilmeisesti vaimoni oli kiikuttanut rakkaan bakeliittisen viestintävälineeni kierrätyskeskukseen.

Seuraavaksi pläräsin puhelinluettelon keltaisilta sivuilta Tommin telefaksin numeroa, mutta en sitäkään löytänyt.

Lopulta päätin turvautua todella radikaaleihin keinoihin. Vaikken ole mikään appiukko, tööttäsin viestini menemään jonkin interneetteristä löytämäni nuarisosovelluksen kautta:

Tommi Elomaa tuntui sai pohdittavakseen yllättävän kysymyksen elokuun alussa 2021. Utelin kainosti, olisiko hän kenties kiinnostunut jatkamaan firmani liiketoimintaa.

Ilmeisesti viesti meni oikealle vastaanottajalle näinkin. Päättelen sen Tommin vastauksesta.

Nyt nelisen kuukautta myöhemmin olen ollut ymmärtävinäni, että Tommi oli (yllättäen puun takaa tupsahtaneesta) ehdotuksestani ehkä aavistuksen kiinnostuneempi kuin miltä tuo hänen puolinihkeä ensireaktionsa vaikutti.

Kuka ihmeen Tommi Elomaa?

Tommiin törmäsin ensimmäisen kerran vuonna 2006, kun hän työskenteli Tapiola-ryhmän myynti- ja markkinointijohtajana. Tommi osti useita Noste-rynnäkkö-suurpaineprojekteja, joista kussakin tuotteistimme aina yhden palvelun viidessä työpäivässä.

Myöhemmin Tommi lähti yksinyrittäjäksi ja lean-konsultiksi. Olemmekin yhdistäneet voimamme monta kertaa projekteissa, joista ehkä ”tunnetuin” on Lehdon Kirittäjä -palvelun tuotteistus.

Yhteisissä hankkeissa panin salaa merkille, että siinäpä on kerrankin paitsi terävä, myös luotettava yhteistyökumppani. Lisäksi totesin Tommin sosiaalisesti paljon taitavammaksi kuin mihin tällainen putkiaivoinen ja introvertti insinöörimölli ikinä pystyisi.

Ei siis ihme, että Tommi putkahti ensimmäisenä mieleeni, kun aloin pähkiä mahdollista jatkajaa Nosteelle.

Sitä paitsi Tommi ei selvästi ymmärtänyt aggressiiviseen odotteluun perustuvaa myyntikonseptiani lainkaan. Hänelle ei näyttänyt tuottavan mitään tuskaa tarttua puhelimeen ja soittaa kylmiä puheluja tuikituntemattomille johtajille.

Hyi helevetti! Vilunväreet iskevät, kun edes mietin tekeväni moista itse. Mieluummin otan vain tilauksia vastaan, jos niitä sattuu jostain tänne asti päätymään.

Mutta ymmärrän, etteivät kaikki voi ymmärtää strategiani salaisia hienouksia. Aloimme jutella mahdollisesta liiketoimintakaupasta.

Kokonainen nuorisoklaani kaupan päälle

Pian kävi ilmi, että myös Tommin puoliso Minna Elomaa oli mahdollisesti ryhtymässä yrittäjäksi ja Tommin yhtiökumppaniksi. Eikä siitä kulunut kauankaan, kun vielä Minnan sisko Riikka Nurmi päätti liittyi joukon jatkoksi.

Aloinkin kutsua kolmikkoa Elomaan klaaniksi.

Minna on taustaltaan kauppatieteilijä, joka on toiminut 25 vuoden ajan esimiehenä ja tulosvastuullisena johtajana. Hänkin on ollut aikoinaan asiakkaani runsaat 10 vuotta sitten. Se kertoo tietenkin siitä, että myös Minna on piiskannut joukkojaan tuotteistamaan palvelujaan jo kauan sitten.

Riikka onkin varsinainen kirsikka kakun päälle, koska hän on DIPLOMI-insinööri – ihmiskunnan ehdotonta eliittiä* siis!

Riikka on pakertanut yrittäjänä ja palkkatöissä myös julkisella puolella erilaisten uusien palvelujen kehityshankkeissa. Hän on viestintätöissä monen sortin nuori konkari.

Tosin hänen todellista työkokemustaan vielä hiukan epäilen, koska hänkin näyttää jahtaavan epäilyttävän ärhäkästi tuloksia. Epäilenkin häntä ex-valeviestintäpäälliköksi.

Neljässä kuukaudessa sopimukseen

Tiesin jo entuudestaan, ettei yrityksen tai liiketoiminnan myyminen ole kärsimättömän ihmisen hommaa. Asia ei siitä muutu, vaikka myytävä tai ostettava yritys olisi pieni. Sehän sitä paitsi vasta riskiostos helposti onkin.

Neuvottelimme liiketoimintakaupasta neljä kuukautta. Kauppakirjat allekirjoitimme marraskuun lopussa, eli runsaat kaksi viikkoa sitten.

Liiketoimintakaupan kauppakirjat allekirjoitimme perjantaina 26. marraskuuta 2021. Hoidimme muodollisuudet ajan hengen mukaisesti koronaturvallisesti ulkona pikkupakkasessa.

Vastuu Noste-liiketoiminnasta siirtyy uusille yrittäjille tammikuun 1. päivänä 2022.

Kauppa sisältää Noste Oy:n nimen ja tavaramerkit, asiakkuudet, koulutus- ja palvelutuotteet, verkkosivut & sähköiset julkaisut sekä tämän Pölli tästä -blogin. Siis käytännössä kaiken firman kassaa ja kalustoa lukuunottamatta.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Vastaan edelleen kaikista ensi vuodeksi myymistäni koulutuksista ja projektitoimituksista. Niitä riittää vielä kesään 2022 saakka. Ensi kevään aikana vedän siis viimeiset tuotteistuskoulutukseni seuraavasti:

Täydellinen tuotekuvaus myy (myös) tyhmille 1.2.2022 (Ratekoulutus)

Tuotteistamisen tehokoulutus -päivä 21.3.2022 (Intoo-koulutus)

Tuotteista palvelusi, tuplaa katteesi 20.4.2022 (Helsingin seudun kauppakamari)

Raivaa yhdeksän yleisintä ostamisen estettä 3.5.2022 (Helsingin seudun kauppakamari)

Siirryn nyt Noste-nuorisoryhmän vanhaksi ja viisaaksi neuvontantajaksi niin, että lähinnä neliraajajarrutan kaikkia mahdollisia muutoksia. Onneksi uusia omistajia on kolme: yksi voi kantaa haittatekijää jaloista ja kaksi käsistä.

* Muista aina varoa, ettet missään tapauksessa sekoita ns. tavallista insinööriä ja DIPLOMI-insinööriä toisiinsa.

Muista aina varoa, ettet missään tapauksessa sekoita ns. tavallista insinööriä ja DIPLOMI-insinööriä toisiinsa.
Tärkeän aiheensa vuoksi ja kansan sivistystason kasvattamiseksi voit vapaasti jaella tätä sarjakuvaa edelleen niin paljon kuin sielu sietää.

28 vastausta

 1. Jiihaa, onnittelut yrityskaupasta!

  Miten muuten maltat pysytellä erossa säännöllisestä kirjoittamisesta? Aiotko tehdä tänne PT-blogiin vieraspostauksia vai siirrytkö Facebookiin aktiivitilittäjäksi?

  1. Kiitos Katleena!

   Eikös se kerro kaiken, että henkisen kankeuteni vuoksi en ole ikinä saanut naputelluksi sanaakaan Facebookiin? En siinä ajatellut muuttaa linjaani – en ainakaan heti tänään!

   Täytyy nyt katsoa, saavatko nuo uudet yrittäjät mitään järjellistä juttua tänne aikaiseksi. Voinhan tarjota heille sitten sikakalliita sisältöpalveluja. ?

 2. Aivan mahtavaa! Hienoa, että varsin henkilöityneelle asiantuntijabisneksellekin löytyy omista verkostoista juuri sopiva jatkaja. Tässä tapauksessa jopa kolmen porukka. Onnea ja menestystä Nosteelle ja Elomaan klaanille! Jarille uusia mielekkäitä juttuja elämään ja lämmin kiitos kaikista näistä vuosista Pölli tästä”- blogin parissa. Toivottavasti ”introvertin diplomi-insinöörin” (ollaan samaa heimoa) aatoksia on jatkossakin luettavissa jossain muodossa.

  1. Kiitos Eliisa onnitteluista!

   Tällainen henkilöbisnes on tosiaan aina hiukan vaarallinen. Tuhannet suomalaiset pienet yritykset vain hiipuvat pois omistajansa mukana.

   Eikä sekään ole niin kirkossa kuulutettu, että jatkajaksi sopivia yrittäjiä löytyisi ihan joka nurkalta. Tässä tapauksessa oli kieltämättä myös onnea matkassa.

 3. Moi Jari! Olen seuraillut sinua monta vuotta ja Pölli Tästä- hengessä lainannut paljon ajatuksiasi. Olen tehnyt silleen tyhmästi että kommentit ja kiitokset on jäänyt laittamatta. Nyt siis haluan ne toimittaa! Onnea eläkepäiviin,Pidä rollaattorin pyörät rasvattuna. Buusit on isot ja varmaan jo vähän haiseekin, Mutta jään innolla odottamaan ”Uutta Nostetta”.
  Yst. Tobias Heiskanen

 4. Nöyrä ja iso Kiitos, Jari, kaikista ajatuksista, joita olet vuosien – tai siis jo vuosikymmenien aikana päähäni saattanut. Niistä on ollut enemmän kuin hyötyä, kun olen yrittänyt ensin omaa toimintaani järkevöittää, yrittäjän taipaleella ja sittemmin yrittänyt jakaa sitä oppia ja mentaliteettia vielä muillekin.

  Olen oppinut, että laiskuus on hyve eikä ruutia kannata keksiä aina vaan uudelleen ja että kierrätys ja toistettavuus ovat avainasioita menestymisessä ja siinä, kun pyrkii tekemään mahdollisimman vähän. Olen oppinut sanomasi ja kirjoittamasi avulla saavuttamaan enemmän, tekemällä vähemmän. Olen oppinut, että asiakkaalle kannattaa pureskella kaikki mahdollinen valmiiksi ja sitten myydä se yhdellä klikillä. Olen oppinut ihmisen irrationaalisuudesta ostopäätösten suhteen, mutta myös sen, mitä hyötyä siitä irrationaalisuudesta on, kun tuotteistaa palveluja.

  Olen nauranut, hymyillyt ja hymähdellyt kirjoituksillesi ja sanomallesi, ihaillut sen selkeyttä ja yksinkertaisuutta, ymmärtänyt, että kun ymmärtää asian, sen osaa yksinkertaistaa, kertoa ymmärrettävästi myös 12-vuotiaalle. En muista olleeni koskaan eri mieltä yhdenkään viestisi kanssa – onko se hyvä juttu, en tiedä, mutta hitokseen kiva on ollut kirjoituksia lukea ja koulutuksia kuunnella. Kiitos!

  Kunnioittaen,

  Sami Hurme

  1. Kiitos Sami, tässähän ihan liikutun!

   Muistutan nyt kuitenkin, että olet jäänytkin tässä vuosien mittaan mieleeni harvinaisena yrittäjälajin edustajana.

   Nimittäin samat ideat ja näkökulmat ovat tietysti kaikkien tarjolla. Mutta äärimmäisen harva edes tunnistaa niiden tarjoamia mahdollisuuksia, vaikka ne purisivat hanurista.

   Sinä sen sijaan olet aina valmis kokeilemaan vääräuskoisia keinoja ja konsepteja, joihin useimmat yrittäjäkollegasi eivät ikinä taipuisi.

   Erityisesti ideoiden soveltamisen taito on todella harvinainen. Sinulta sekin sujuu.

   Tämä ei ole mitään hyminää tai spekulointia, vaan perustuu konkreettisiin kokemuksiini toimialaltasi.

 5. Aktiivisena pöllijänä sanoisin, että hyvä homma.
  Pöllittävää riittää jatkossakin.
  Mutta entäs Jari sinun viiltävän analyyttinen Twitter-tilisi? Handle on Noste?
  Jatkatko haamukirjoittajana ja oikeuteen menevät uudet omistajat?

  1. Tuo Twitterin @noste-tili on tosiaan asia, jonka kohtaloa en ole osannut vielä ratkaista.

   Olisihan se aika hauskaa sinänsä, että polttaisin käämejä uusien yrittäjien puolesta. Aamuisin saisivat aina jännittää, mitä ex-yrittäjä on taas edellisenä yönä mennyt törppöilemään.

   Luultavasti kuitenkin teemme niin, että @noste aloittaa elämänsä alusta. Vaihdan omaksi tilikseni jotain muuta niin, että tähänastiset viserrykset pysyvät mukanani. Käsittääkseni se onnistuu teknisesti noin.

 6. Törkeä lupaus. Se on ollut isoin oppi sinulta kun nöösi-poikana aloittelin myyntityötä. Kiitos siitä ja monesta muusta ajatuksesta.

  Eikä taida olla kahta viikkoa siitä kun siteerasin sinua asiakkaalle: kukkakauppiaan ei kannata markkinoida niille, jotka jo ostavat kukkia, eikä niille jotka eivät koskaan ostaa kukkia vaan niille jotka saattaisivat ostaa kukkia jos x,y tai z olisi totta.

  Kolmantena haluan nostaa kiitokset läpinäkyvän hinnoittelun tuomisesta esiin. Se ennen koronaa
  voimassa ollut hintalämiskä missä Suomi oli jaettu kolmeen maantieteelliseen alueeseen ja kolmeen eri aikaslottiin, joille kaikille oli oma hintansa oli jollakin tapaa mullistava selkeytensä ansiosta.

  Kaikkea hyvää jatkoon sinulle ja tietysti jatkavalle klaanille!

  1. Kiitos Antti, tiivistit taitavasti monta hyvää nyrkkisääntöä pieneen tilaan! ?

   Mainitsemasi käyntikortin taakse painettu hinnasto löytyykin Pölli tästä -blogista edelleen.

   Se oli tosi hyvä kapine myös hintaneuvotteluissa. Painettu hinnasto antaa kummasti ryhtiä tilanteessa, jossa asiakas alkaa vääntää alennusta jollain satunnaisella perusteella – tai ihan muuten vain.

 7. ”Riikka onkin varsinainen kirsikka kakun päälle, koska hän on DIPLOMI-insinööri – ihmiskunnan ehdotonta eliittiä siis!”

  Tämä vaatii DI-vitsin:
  Diplomi-insinööri meni ensimmäiseen työpaikkaansa ja sai tehtäväkseen siirtää papereita pinosta A pinoon B. Hän närkästyi ja sanoi esimiehelle:”Minähän olen diplomi-insinööri!”
  Esimies sanoi:”Ei se mitään. Minä neuvon tämän työn uudelleen ja hitaammin”

  Timppa-DI

 8. Mahtavaa! Minun ensimmäinen tehtävä oli purkaa paperinarua ja solmia somisterusetteja reipas 300 kipaletta. Myönnän, että närkästyin. Mutta pidin mölyt mahassa, kun epäilys heräsi, että jokin syvempi merkitys siihenkin oli upotettu. Mutta konetta en vielä tuolla toistomäärällä siihen kehittänyt. ?

 9. Muhkeaa Jari!

  Suurin yksittäinen markkinointiajatteluuni vaikuttanut teos on Sissimarkkinointi-kirjasi. Muut, myöhemmin julkaistut teoksesi ovat syventäneet suhdettani ajattelumaailmaasi. Kiitos, arvostus ja toivottavasti kuitenkin jollain tavalla vielä jatkat. Onnittelut myös uusille Noste-yrittäjille.

 10. Huima juttu!! Upeaa, että Nosteen tarina jatkuu – menestystä uusille Noste-yrittäjille! ??? Jari, leppoisia eläkeaikoja – mielelläni tuotan eläkeläishaastattelun, jos haluat joku päivä viisastella videolla. ???

 11. Vitsi 1980-luvulta: Juppi lähti kotoaan ja sai soiton Nokia-Taskupuhelimeensa juuri ylittäessään katua. Niinpä hän jäi raitiovaunun alle ja hänestä tuli mytty taka-akselille. Vanha mummo ihmetteli ääneen: ”Eikö tuo ole se insinööri Virtanen meidän rapusta?” Tähän mytty nosti sormeaan: ”Se on DIPLOMI-insinööri!”

  Hyviä eläkepäiviä ja kiitokset kirjoituksista!

 12. Kiitos ja arvostus on viimeistään nyt syytä tuoda myös asianosaisen tietoisuuteen! Olet taittanut kanssani lukuisia kilometrejä, viihdyttänyt ja viisastanut tolkunkielistä juttuasi kuunnellen. Ja kyllä, pöllittykin on. Tämä tähän asti salainen fanitukseni päättyikin hupaisasti ylistäessäni elokuussa audiomatkaseuralaistani Tommille…joka varmasti silloin hymyili myös sisäänpäin.
  Enjoy, monta sataa kuukautta aikaa nauttia työsi hedelmistä!
  – Saila

 13. Kiitokset Jarille kirjoista ja blogista! Sisältöhän on aina ollut täyttä asiaa sopivasti huumorilla höystettynä. Piilosta nurkan takaa minäkin olen blogia seuraillut, joten tervehdykset ja toivotukset ovat viimeistään nyt huudeltava ääneen.

  Toivotan kaikkea hyvää jatkossa sinulle sekä myös uusille yrittäjille!

 14. Menestystä uudelle yrittäjälle.Tuotteistajan työ ei ole loppumassa ja sarkaa riittää.Kiitos Jari myös kirjoistasi, jotka eivät ole pölyttyneet hyllyssä samoin videoblogista , jonka sain tehdä kanssasi loppumetreillä kasvuyrittäjille.Viheriöltä varmaan riittää sinulta tarvittaessa taustatukea Nosteen jatkoon

 15. Onnittelut yrityskaupasta ja nopeasta sellaisesta!
  Tuotteistus taisi helpottaa liiketoiminnan myyntiä?
  Konsulttibisneksen myynti olisi voinut olla haasteellisempaa jos bisneksen ydin olisi ollut vain yrittäjän työtunnit.

  Kiitokset vielä yhteisestä tuotteistus-projektista, jonka taustalla siinäkin on parantaa mahdollisuuksia myydä liiketoiminta aikanaan.

  Saatanpa lähestyä liiketoimintasi myyntiin liittyen sinua vielä erikseen. Tällaisia kokemuksia vien mielelläni asiakkailleni eteenpäin.

 16. Kylmän rouheat onnittelut Etelä-Haagan jääkarhulta yrityskaupan johdosta Jari! Olipa hienoa kuulla tähän vuoden loppuun iloisia uutisia sisäpiiriin kuuluvalta. Antoisia eläkepäiviä, mutta muista se vierivä kivi Jari 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Reputatko kananmunatestin
Tommi Elomaa

Reputatko kananmunatestin?

Elätkö siinä harhassa, että teidän palvelunne on uniikki myös asiakkaidenne mielessä? Kananmunatesti paljastaa höttöpuheen armotta.

Verkkosivun musta aukko_Noste
Tommi Elomaa

Onko verkkosivuillasi musta aukko?

Onko verkkosivuillasi musta-aukko? Onko yrityksesi yhteys- tai info-postilaatikko hiljainen? Voi hyvin olla, että pieni muutos herättää sen henkiin.

Pölli ruotsalaisilta
Tommi Elomaa

Pölli ruotsalaisilta

Sunnuntaina luulin konsultin onnenpäivän koettaneen. Sähköpostiini kilahti viesti: ”Is this your next Project?” Valitettavasti kyse ei ollut tilauksesta, vaan ruotsalaisen Extrem Skin mainoksesta. Mutta viesti

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.