Etsi kirjoituksia
Close this search box.
Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Hesarin tuplarooli ihmetyttää

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Helsingin Sanomat julkaisi 8. heinäkuuta näyttävän jutun, jonka otsikko oli ”Konsultin tuplarooli ihmetyttää”.

Sitra oli tilannut konsulttiyhtiö Accenturelta selvityksen siitä, mikä olisi paras vaihtoehto suomalaiseksi potilastietojärjestelmäksi. Yllättäen Accenture oli päätynyt ohjelmistoon, jota se itse myy.

Juttu oli mielestäni hupaisa siksi, että Hesarilla on aivan vastaava rooliongelma. Se  on harrastanut tuotteensa järjestelmällistä piilomainontaa jo pitkään.

Lehden tiedesivulla on julkaistu keväästä saakka otteita sveitsiläisen Rolf Dobellin kirjasta Selkeän ajattelun taito.

Hassua asiassa on se, että Dobellin teoksen suomenkielinen versio on Hesarin itsensä kustantama. Juttusarjan – tai täsmällisemmin sanottuna tekstimainossarjan – otsikko onkin tilanteeseen sopivasti Harhaa vain!

Valtakunnan ykköslehti harrastaa sivuillaan tekstimainontaa viikosta toiseen. Harhaa vain -mainossarja on naamioitu näyttämään toimitukselliselta aineistolta. Oheinen leike on tämän viikon tiistain lehdestä (31.7.2012).

Journalistin ohjeet toteavat asian mielestäni riittävän selkeästi:

” Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.”

Mitkä mahtavat olla ne journalistiset perusteet, jotka oikeuttavat moiset tuotenäytteet? Se ei mielestäni muuta asiaa, että kunkin otteen loppuun on painettu maininta kytköksestä.

Tekstit näyttävät joka tapauksessa ilmiselvästi toimitukselliselta aineistolta.

Mikään muu kirjankustantaja ei saisi vastaavaa juttusarjaansa Helsingin Sanomien sivuille – ei ilmaiseksi, eikä maksullisena ilmoituksena.

Lehtihenkilö heristelee herkästi sormea muille, muttei näe malkaa omassa silmässään.

6 vastausta

  1. Vastaavanlaista näkee toki muissakin lehdissä. Esimerkiksi Suomen Kuvalehti valitsee Hän-henkilökuviensa kohteeksi huomiota herättävän usein kirjailijoita, joiden kirja on juuri ilmestymässä SK:ta julkaisevalta Otavamedialta.

    1. Kiitos Niko! Suomen Kuivalehti on tietysti sikäli mielenkiintoinen esimerkki, että kyseinen aviisi lienee olevinaan tiukan asiallisen journalismin esitaistelija.

  2. HS:n levikki on ulkopuolelta tarkasteltuna samalla tavalla epäterve ilmiö kuin Kekkosen valtakausi tai S- ja K-ryhmien hallitsema päivittäistavarakauppa. En tiedä missä on mennyt aikanaan vinoon, onko kyseessä ”maan tapa” vai vähäisestä väestä johtuva ilmiö.

    Tänne on joka tapauksessa vaikea mahduttaa edes toista valtakunnallista sanomalehteä – tai päivittäiskauppaketjua jolla olisi 10% markkinaosuus.

    Tämä näkyy pahimmillaan ylimielisyytenä. Lehti ei kerro mielipiteistään ja kannoistaan reilusti pääkirjoituksessa vaan uutisissa ja artikkeleissa ja kaupoissa myydän ylipäiväisiä tuotteita ja karrikoiden ”pelkkää marinadi-broileria”.

  3. Kiitos Jari huomiosta! Erittäin kiintoisaa.

    Myös HS:n tapa tekstimainostaa Flow-festivaaleja on mielenkiintoinen. HS on tapahtuman pitkäaikainen yhteistyökumppani, mikä ei kuitenkaan ilmene Hesarin ja Nyt-liitteen isoista Flow-jutuista.

    On käynyt niinkin, että sama henkilö on kirjoittanut sekä esittelyn Flow-artistista festivaalien omille sivuille että ylistävän arvion saman artistin keikasta HS:n kulttuurisivuille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Sakkojen tuotteistaminen
Tommi Elomaa

Kannattaisiko sakot tuotteistaa?

Matkailijan matka katkesi koneesta poistamiseen Pariisissa. Avoimeksi jää, millainen lasku tuosta lankeaa – jos lankeaa. Olisiko sakkojen tuotteistuksella mitään vaikutusta?

shutterstock_52067119
Jari Parantainen

Prompteri auttaa, koska haluat katsoa silmiin

Prompteri on läpinäkyvä näyttö, jonka avulla voit pitää katseesi kamerassa. Siitä on hyötyä sekä videoneuvotteluissa että webinaareissa. Pääset eroon häiritsevästä vaikutelmasta, että vilkuilet jatkuvasti jonnekin katsojan ohitse.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

Tuotepäällikön pelastuspakkaus

Pärähtävätkö päiväsi tulipalojen sammutteluun? Näperteletkö oikeastaan yksityiskohtien parissa? 

Tämä 73-sivuinen opas kertoo, miten pääset kiireestä eroon lopullisesti. 

 

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat vinkit tuotteistukseen sekä uusimmat blogikirjoitukset ja asiakastarinamme. Lähetämme korkeintaan kaksi sähköpostia kuukaudessa.