Vilkutitko silmää kapakassa? Huono homma. Sitouduit juuri menemään naimisiin, elättämään uuden puolisosi, hänen neljä murroikäistään ja ostamaan omakotitalon.

Aiotko viedä poikasi harjoituksiin tänä iltana? Mieti tarkasti, kannattaako tarjota kyytiä myös naapurin nassikalle. Muuten annat hänelle luvan tunkea takapenkillesi aina, kun siltä tuntuu.

Töissä sama meno jatkuu. Jos tarjoat liikekumppanille lounaan kerran, hänellä on oikeus syödä laskuusi tästä hamaan tulevaisuuteen.

Kuulostaako älyttömältä? Eihän se noin tietenkään mene.

Paitsi jos yrittäjä erehtyy tarjoamaan työttömälle työtä. Sillä sekunnilla syntyy ikuinen paapomisvelvoite.

Jos tarjoat tavalliselle ihmiselle jotain, hän kiittää siitä. Henkisesti terve tuntee jäävänsä jopa kiitollisuudenvelkaan.

Jostain syystä työsuhde on poikkeus. Siitä ei kukaan kiitä, vaan päinvastoin.

Kun työt jonain päivänä loppuvat, työnantaja saa otsaansa rikollisen leiman.

Pienyrittäjien etujärjestö totesi pari päivää sitten tosiasian: moni ottaisi mielellään nuoria palkkalistoilleen. Mutta se on liian pelottava ajatus, koska työtarjous näyttää johtavan heti johonkin merkilliseen ansaan.

Flirttailu ei kerta kaikkiaan ole sallittua, lyhyestä irtosuhteesta puhumattakaan. Kukaan ei vain osaa kertoa ensimmäistäkään järkevää syytä, miksi näin on oltava.

Demareiden varapuheenjohtaja Eero Vainion hätäreaktio oli kuvaava:

”Mistä näitä oikeistohihhuleita oikein tulee? On kuin käynnissä olisi kilpalaulanta siitä, että kuka keksii hurjimman tavan kurmuuttaa nuoria tai ylipäätään työntekijöitä.”

– HS 24.9.2012

Lausunto on lapsellinen. Kun itse asiasta ei ole mitään älykästä sanottavaa, kannattaa nimitellä vastapuolta vaikkapa hihhuliksi.

En ole koskaan ymmärtänyt, miten demarin lasi voi olla noin puolityhjä.

Pienyrittäjät kun käsittääkseni ehdottivat, että he voisivat palkata nuoria, jos siitä ei seuraisi omituista, ikuista huoltosuhdetta. Eihän kukaan sano työntekijäänsä irti muuten vain, jos a) duunari osaa hommansa, b) hän on ihmisiksi ja c) töitä riittää.

Mutta jos töitä ei ole, minkä ihmeen takia yrittäjän pitäisi elättää työntekijää omilla rahoillaan? Sitä varten meillä on tietääkseni sosiaaliturvajärjestelmä.

Demarin mielestä nuorta ei saa irtisanoa työstä, jota yrittäjä ei uskalla edes tarjota.