Pappa osti painettuja kirjoja

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Olipa outoa avata Amazonin paketti, joka oli täynnä painettuja kirjoja. Edellisestä kerrasta on vuosia.

Tilasin ensimmäisen sähköisen kirjani marraskuussa 2009. Se oli Inbound Marketing, jonka ovat kirjoittaneet Brian Halligan ja Dharmesh Shah. Kaikkiaan olen sen jälkeen tilannut Amazonista 370 Kindle-kirjaa.

Aluksi kaikista teoksista ei tietenkään ollut saatavana sähköistä versiota. Monet olivat tilattavissa vain paperikasoina. Toki jotkut uutuudet ilmestyvät vain painettuina edelleen, mutta se alkaa olla harvinaista.

Joka tapauksessa aloin vähitellen boikotoida Gutenbergin kaudelle jämähtäneitä kirjailijoita. En vain suostunut tilaamaan heidän opuksiaan ennen kuin Kindle-versio oli saatavilla.

Miksi sitten sorruin taas hankkimaan kilokaupalla kuivattua selluloosaa?

Syyllinen on helmikuun lukupiirissä käsittelemämme tuhti teos nimeltään The Tools of Titans. Ostin sen Kindle-version joulukuussa. Luin pläjäyksen vuodenvaihteessa. Sitten aloin haravoida sisältöä uudelleen, jotta osaisin sanoa jotain järjellistä helmikuun lukupiirissämme (katso tai kuuntele tallenne).

Vaikka olin alleviivannut mielestäni oleelliset kohdat, niiden selaaminen lukulaitteen avulla oli yhtä tuskaa. Kindlen onneton työasemaversio ei tilannetta parantanut.

Toki alleviivaukset ja muistiinpanot siirtyvät myös tietokoneelle tai vaikka paperille saakka. Mutta irralliset otteet ovat aika hyödyttömiä. Ne liittyvät aina johonkin kokonaisuuteen, jota on pakko tutkia Kindlen avulla joka tapauksessa.

Vertailin tilannetta myös tammikuun lukupiiriin, jossa ruodimme Sari Torkkolan Lean-kirjaa (katso tai kuuntele tallenne). Sen ostin painettuna versiona, koska en jaksa taistella kotimaisten e-kirjaviritysten kanssa.

Sarin ajatuksista oli selvästi helpompaa muodostaa kokonaiskäsitys. Teosta oli niin helppo selata. Sivujen väliin oli näppärää tunkea Post-it-muistilappuja. Tuhersin marginaaleihin muistiinpanoja. Taittelin armotta sivujen nurkkia kohdista, jotka haluan löytää nopeasti.

Lisäksi webinaareihin liittyy hupaisa yksityiskohta. Ei se nimittäin toimi, että heiluttelen ruudussa Kindleä.

Vaikka teos vain vilahtaisi kuvassa silloin tällöin, se on joka tapauksessa visuaalinen ja konkreettinen esine. Sillä on omanlaisensa kannet ja ulkonäkö. Paksu opus näyttää paksulta ja ohut läpyskä ohuelta.

Joka tapauksessa olen hämmentynyt tästä takapakista. Vaikka olen sentään DIPLOMI-insinööri, joudun myöntämään karvaan totuuden: satoja vuosia vanhassa käyttöliittymässä on puolensa.

30 vastausta

 1. Mummokin on ostanut jokusen…
  Minäkin olen pitkään viihtynyt helppojen, notkeiden e-kirjojen kanssa, joita mukanani kulkee aina kirjastollinen. Tunnistan nuo syyt, joiden vuoksi tilasit pinon sellua, ja lisään niihin vielä yhden: Koska kaikki työni sekä viihteeni ovat jo ruudulla, haluan illalla sängyssä lukea jotakin, mikä ei enää enempää kuivata silmiäni.
  Eipä meidän muutenkaan tarvitse aina uuden tekniikan tullessa hylätä vanhaa kokonaan. Joissakin asioissa väistyväkin tekniikka kulkee vielä jonkin aikaa rinnalla tai saa jopa uusia funktioita.

  1. Moi mummeli, totta tupiset!

   Kuten olen joskus tainnut (sata kertaa) mainita, matkoilla e-kirja on kyllä ylivoimainen. Joskus 10 vuotta sitten maksoin vielä ylipainomaksuja kirjoilla ladatusta matkalaukusta, kun lähdin vaimoni kanssa lomareissuun.

 2. Itselläni on täsmälleen sama kokemus e-ink lukulaitteen (Kindle yms.) sekä e-kirja formaattien kanssa (epub / mobi). E-kirjaksi tehty kirja toimii hyvin viihde-/fiktiokirjallisuudessa mutta fakta ja erityisesti ammattikirjallisuuden lukeminen on täysin mahdotonta. Innokkaana ostin hetki Kindlen kun sen Suomeen sai tilattua mutta 1. ohjelmointiaiheinen kirja jäi kyllä sillä kesken, ostin lopuksi kirjasta PDF-version ja luin sen tietokoneella / tabletpc:llä loppuun 🙂 Myöhemmin kokeilin vielä Kindle DX (isompi näyttö) ”ammattikirjallisuuden” lukemiseen mutta PDF:n lukeminen mutta e-ink näyttö tekee lukemisesta hiiiidasta.

  Itse olen edelleen ”paperittoman kirjan” suuri fani, mutta ostan aina vain PDF version ja käytän pääasiassa Surfacea lukulaitteena. Surface Pro / iPad Pro (eli 12″ tabletit) mahdollistavat ainakin PDF:lle erittäin mukavan selailu / kirjanmerkki kokemuksen. ”Haynes Owners Workshop”-autonkorjaus kirjojen kanssa tein ratkaisun että leikataan sivut irti ja vedetään koko kirja dokumenttiskannerin läpi PDFski 🙂

  1. Eräs asiakkaani toimii hiukan samoin. Hänkin siis repii paperikirjoja ja skannaa ne pdf-muotoon. Mutta hänen tavoitteensa onkin se, että sen jälkeen lukulaite osaa lukea pdf-dokumentin ääneen.

   Hän siis tavallaan tuottaa äänikirjoja itselleen. Esimerkiksi muuten kuolettavan tylsät automatkat muuttuvatkin hyödyllisiksi.

 3. Molempi parempi! Meikäläiselle esim. Play booksin (Google) muistinpanotyökalut toimivat erittäin hyvin.

  Mutta rajansa niilläkin. Jos kirja on niin mielenkiintoinen, että siihen tulee palattua useaan otteeseen, perinteinen käyttöliittymä on lyömätön.

  Kun jättää kirjahyllyynsä vain parhaat kirjat, pysyy hylly samalla sopivan kompaktina ja puoleensa vetävänä. Shelfie ja muistutus siitä, mikä pysyy ja on keskeistä hälyn ja vöyhötyksen keskellä.

  1. Sekin on kyllä totta, että fyysinen esine muistuttaa itsestään. Kindlen syövereihin katoaa kaikenlaista. Kirjahyllyyn päässyt valio osuu silmään vähän väliä.

  1. Hyvin murjaistu!

   Tämä menee ehkä aina vain absurdimmaksi, mutta teen paperikirjasta muistiinpanot mieluiten iPadilla. Mutta miksi?

   No siksi, että se toimii Applen kynän kanssa. Toisin sanottuna kirjoitan mieluiten käsin, koska näppäimistöllä taottu sisältö jää paljon huonommin muistiin.

   Luin hiljattain, että tämäkin on nyt tutkittu juttu. Mitä ”vaivalloisempaa” kirjoittaminen on, sitä paremmin ihminen muistaa omat tekstinsä.

 4. Sopivan sotkuisten muistiinpanojen tekeminen on hyvä oppimismetodi. Kun muistiinpanoista raakkaa olleellisen parempaan talteen, joutuu samalla hieman ponnistelemaan ja tarkastelemaan ajatuksia uudelleen; pysyvämpi muistijälki.

  Omalla kohdalla muistiinpanovihko on samalla aikamatka menneisyyteen. Usein sen avulla pystyy palaamaan hetkeen, jolloin raapustukset on tehty – ja vieläpä hämmästyttävän hyvin, pitkänkin ajan kulutta. Kielii käsinkirjoituksen ylivoimasta?

  1. Se on muuten totta: käsin töherrettyihin muistiinpanoihin ja kaavioihin tarttuu usein mielikuvia, jotka säilyvät jopa vuosia.

 5. ”Sen ostin painettuna versiona, koska en jaksa taistella kotimaisten e-kirjaviritysten kanssa.”

  Elisa-kirjasta ostetut opukset toimivat kyllä oikein hyvin Kindlessä, kunhan on tarkkana, eikä osta kopiosuojattuja teoksia. Ne pitää tosin tietokoneella konvertoida sopivaan muotoon ja siirtää kaapelilla laitteeseen, että onhan siinä vähän askartelua.

  Kirja, jossa on kaavioita, koodiesimerkkejä tms. ei toimi Kindlessä, koska näyttö on yksinkertaisesti liian pieni.

  1. Ehkä kaiken taustalla on venkoilu ja tasapainottelu sen kanssa, miten paljon kirjasta voi kopioida tekstiä. Tietty hankaluus on pidettävä mukana tavalla tai toisella.

 6. This reminds me of Nassim Taleb and his continuous reference to the Lindy effect: If a technology has been around for, let’s say, 100 years, it has a life expectancy of at least a 100 more (so physical books are likely to be in use for thousands of years to come).

  1. Mainio pointti! Tästä päätellen myös perinteinen luento-opetus säilyy vielä ainakin parituhatta vuotta. Ehkä olen turhaa huolissani siitä, että pian saan esitelmöidä tyhjille saleille.

  2. Parhaillaan TTY:n penkkejä kuluttavana voin sanoa, että tulen yleensä mieluummin luennolle kuin katson videon jälkikäteen samasta luennosta.

   Kurssikaverini tiivisti asian siten, että vaikka luennolla selaisia facebookkia, jää siitä enemmän mieleen kuin videon katselusta.

   Se videon tuijottaminen on jotenkin tylsää touhua. Itsekin rupean yleensä tyhjentämään vaikka tiskikonetta samaan aikaan, jolloin siltä kolinalta ei kyllä kuule yhtään mitään itse aiheesta. Luentosalissa on kuitenkin enemmän läsnä siinä itse tilanteessa, vaikka touhuaisikin samalla jotain muuta.

  3. Ei taida olla olemassa sellaista keksintöä tai teknologiaa kuin fyysinen kirja. Kirja koostuu karkeasti näistä:
   – Kirjoitus = ei häviä minnekään
   – Paperi = kestänee satoja-tuhansia vuosia (vessapaperia ja pakkauksia tarvitaan)
   – Painokone = kestänee, kts edellinen.

   Kirjoituksen voi kuitenkin myydä ja kuluttaa muussakin formaatissa kuin fyysisenä kirjana.

   Vertauksena: videokuva ei tule häviämään, mutta kuvaputkitelevisio meni jo.

  1. Kiitos Juha, tämä oli kiinnostava tieto!

   Tuotteistajan näkövinkkelistä kyselyyn osallistuneiden yleisin kommentti (“I like to hold the product.”) ei tullut yllätyksenä: ihmiset hypistelevät konkreettisia tuotteita mielellään. Perinteinen kirja on esimerkki juuri sellaisesta.

  2. Onko tuo ihme? Hinnat uusien e-kirjojen kohdalla ovat lähes samat kuin paperisissa, vaikka niiden tuottamisen voisi arvella olevan hinnaltaan murto-osa paperisten hinnasta.

   Preemiumi uutuuskirjan lukemisesta ennen muita on siis aika korkeaa luokkaa.

   1. Kustannuslähtöisen hinnoittelun idea johtaa tässäkin tapauksessa harhaan. Kirjan myyntihinta ei määräydy sen tuotantokustannusten perusteella. Painetun paperin osuus maksaa vain muutamia euroja, eli vaikkapa 60 euron kirjan jälleenmyyntihinnasta viitisen prosenttia.

    Sitä paitsi verotus kohtelee sähköisiä kirjoja epäloogisesti. Niistä maksetaan täysi 24 prosentin arvonlisävero, kun painetulla kirjalla se on vain 10 %.

 7. Omia kokemuksiani kirjojen ostosta ja kirjakauppojen palvelusta.

  Vuodenvaihteessa sain tietää kahdesta kirjasta, jotka vaikuttivat hyviltä ja halusin ne luettavakseni. Ne kuitenkin julkaistaisiin vasta huhtikuussa (Lyhennän kirjan muotoon K1) ja kesäkuussa (K2). Menin Adlibriksen sivuille ja huomasin, että kummastakaan ei voi tehdä siellä ennakkotilausta. Voi vain käyttää Adlibriksen toimintoa ”valvo” ja tilata sitten kun kirja on julkaistu.

  Kävin seuraavaksi Suomalaisessa kirjakaupassa ja siellä ilokseni ennakkotilaus molemmista onnistui. Tämä tapahtui siis vuodenvaihteessa 16/17. Nyt ei tarvinnut kuin odotella että Suomalainen hoitaisi tilauksen ja voisin itse keskittyä muihin asioihin sillä välin.

  Ei ihan niin yksinkertaista.

  Tällä viikolla alkuviikosta sain kännykkään viestin Suomalaisesta koskien K2:a (Suluissa omia huomautuksia):

  ”Hei! Tilasit (Sinuttelua. Harva asia ärsyttää minua niin paljon kuin ventovieraat sinuttelemassa kirjoitetuissa viesteissä.) myymälästämme tammikuussa kirjan (tähän pitkä numerosarja ja kirjan nimi). Valitettavasti kirja ilmestyy vasta kesäkuussa ja tilauksemme peruuntuvat automaattisesti 3 (tarpeeton numeron käyttö. ”kolmen” olisi parempi.) kuukauden jälkeen. Mikäli kirja vielä kiinnostaa voit uusia tilauksen.”

  Siis ihan uskomatonta. Tietenkin kirjan tilaukseen menee yli kolme kk kun se julkaistaisiin vasta puolen vuoden päästä tilauksesta. Suomalainen ei kuitenkaan viitsi pitää tilausta voimassa enempää kuin kolme kuukautta, vaikka kirja ei tulisi markkinoille kuin vasta pidemmän ajan kuluttua.

  Kun käväisin myymälässä selvisi, että myös K1:tä koskeva tilaukseni oli peruttu, mutta siitä he eivät olleet vaivautuneet ilmoittamaan minulle lainkaan.

  Sanoisin kaikkenaan, että kirjakaupat näyttävät olevan ihan pihalla siitä, mitä on kunnollinen asiakaspalvelu.

  Molemmat kirjat voisi ostaa Amazonilta julkaisupäivinä Kindle-versioina. Niiden hinnat kuitenkin ovat melkein yhtä korkeat kuin paperisten ja pidän enemmän paperikirjoista. Jo senkin takia että lukulaitteista ei oikein ole kokemusta ja ne vielä vaikuttavat aika hankalilta. Kindle-systeemi on ihan kätevä kuitenkin, paitsi että jostain syystä vaikka olen asentanut Kindlen koneelleni, ostaessani e-kirjoja Amazonilta niitä tarjotaan vain pilvipalvelimella olevalle tililleni, ei suoraan koneelleni.

  1. Lähtökohtaisesti ymmärrän tuohtumuksesi (enkä varmasti teitittele) prosessin kulusta mutta toi valitettamisesi sinuttelusta ja numeron käytöstä kirjaimen sijaan vaan kertovat että olet vain todennäköisesti kusipäinen asiakas 🙂

 8. Ehkäpä niin mutta tässä tuo sinuttelu kuitenkin oli vain piste iin päällä muutenkin surkeasta palvelusta.

  1. Tällä hetkellä jännitän että mikä mahtaa olla Suomalaisen toimitusaika. Aika surkeaksi menee jos se on kaksi viikkoa, kuten normaalisti (Päälle tulee yleensä ”pieni viivästys” joten se aika yleensä on enemmän kuin 2 vko), kun K1:stä näillä oli jo hyvissä ajoin tieto että olisi kysyntääkin.

   Nämä voisi varmaan tilata Amazoniltakin mutta ne pistävät hintaa toimitukselle aika reippaasti. En oikein ole ikinä ymmärtänyt Amazonin hinnoittelua toimituskulujen osalta, muuten voisin tilata sieltäkin paperisia. Ja halvat Kindlet sähköisessä muodossa yleensä ovat helppoja ja edullisia ostaa, usein murto-osan paperisen hinnasta.

   Nyt K1 Kindlenä kuitenkin kalliimpi kuin paperinen.

  2. Kieltämättä ei ole kovin hyvää palvelua. Olen samaa mieltä Amazonin toimituskuluista, itse tilaan sieltä paperisia aina läjäpäin jotta saan parhaan ”hyödyn” tilaukselle. En muista että ottavatko toimitusmaksut pois tietyn euromäärän jälkeen vaiko vähennänkö aina vain toimitusten yksikkökustannuksia.

   Toisaalta kun Amazonilta tilaa niin ne kirjat vain ovat niin paljon edullisempia verrattuna vaikkapa Talentumiin. Talentumilta saat 100€:lla 1.5 kirjaa kun Amazonista saa 5-7 kirjaa samaan rahaan. Ei ole vaikeaa arvata kumpi voittaa..

 9. Aivan. Kun tilaa paljon kerralla niin hinta per kirja jää joka tapauksessa aika alhaiseksi. 🙂

  Muutenkin mitä tullut ulkomaisista verkkokaupoista tilattua muitakin tuotteita kuin kirjoja, niin toimituskulut usein ovat sen verran korkeat että kannattaa kerralla tilata paljon, jos vain pystyy yhdistelemään.

  1. Pieni päivitys tähän asiaan. Suomalainen Kirjakauppa lähetti pian kirjan K2 ilmestymispäivämäärän jälkeen ”normaalin” viestinsä, että ”kirjan toimitus myöhästyy”.

   Tällä kertaa kuitenkin kesäkuun lopulla Suomalainen sitten lähetti seuraavan viestin:

   ”Hei, Valitettavasti tilaamaasi tuotetta [K2] ei voitu toimittaa. Tilausnumerosi [xxxxxxx]. Tuotteen toimitus peruuntuu. Pahoittelemme. T: Suomalainen Kirjakauppa”

   Jättivät noin vain tilaukseni lopulta toimittamatta. Ilman sen ihmeempää selitystä miksi sitä ei toimiteta. Onko tästä mahdollista vielä päästä härömmäksi? Vaikea keksiä.

   Tämä kirja olikin sitten viimeinen kirja jonka meikäläinen tilaa Suomalaisesta. Suomalainen on ollut menneisyydessä parempi valinta kuin esim Ad Libris siinä, että se on sallinut ennakkotilausten tekemisen (Lue aiemmasta tosin tuo naurettava neljän kk:n sääntö). Mutta kun ottaa huomioon, että he eivät ennakkotilauksesta huolimatta saa kirjoja toimitettua juurikaan sen nopeammin kuin nettikirjakaupat, jotka eivät ota ennakkotilauksia, niin tämäkin etu on käytännössä merkityksetön.

   Että kiitti vaan tyhjästä Suomalainen. Ette varmaan siellä tiedä että tyhjä tulee pyytämättäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Everybody Lies oli vuoden 2017 tärkein bisneskirja
Jari Parantainen

Everybody Lies oli vuoden 2017 tärkein bisneskirja

Seth Stephens-Davidowitz kirjoitti vuoden 2017 ehkä tärkeimmän bisneskirjan. Se on nimeltään Everybody Lies. Teoksesta on puhuttu Suomessa kuitenkin aivan aivan ällistyttävän vähän. Lieneekö ongelma, että opus paljastaa meistä ihmisistä niin paljon kiusallisia – ja jopa karmiviakin puolia – että se ahdistaa lukijoita?

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Näin DIPLOMI-insinööri ampuu kärpästä tykillä

Kevään viimeinen Pölli tästä -lukupiiri eteni perjantaina muuten mukavasti, mutta osallistujat kuulivat täältä Noste-studioilta vain rutinaa ja surinaa. Moni kyllä viestitti pulmasta esimerkiksi Twitterillä. Mutta aluksi

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.