Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Näin DIPLOMI-insinööri ampuu kärpästä tykillä

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Kevään viimeinen Pölli tästä -lukupiiri eteni perjantaina muuten mukavasti, mutta osallistujat kuulivat täältä Noste-studioilta vain rutinaa ja surinaa.

Moni kyllä viestitti pulmasta esimerkiksi Twitterillä. Mutta aluksi oli vaikea tietää, oliko kyse yksittäisen vastaanottajan ongelmasta. Eikä sekään ole kaksinen vaihtoehto, että karkaisin konehuoneen puolelle etsimään vikaa kesken suoran lähetyksen.

Bugi löytyi kyllä jälkikäteen tunnissa.

Olin kytkenyt kaksi kaapelia uuden kuituvastaanottimen jatkona olevaan SDI to Audio -muuntimeen niin, että liittimet eivät olleet kunnolla pohjassa. Harmi kyllä, kaikki mittarit näyttivät, että ääni kulki aivan normaalisti. Se vain säröytyi niin pahasti, ettei puheesta saanut mitään selvää.

Kuvassa punaisella ympyröitynä audioliittimet, jotka lähtevät videomikserille valokuituvastaanottimen kyljestä. En ollut painanut plugeja kunnolla pohjaan saakka. Tuloksena oli pahasti säröytynyttä robottipuhetta ja pauketta, josta ei saanut kukaan mitään selvää.
Kuvassa punaisella ympyröitynä audioliittimet, jotka lähtevät videomikserille valokuituvastaanottimen jatkona olevasta SDI to Audio -muuntimesta. En ollut painanut plugeja kunnolla pohjaan saakka. Tuloksena oli pahasti säröytynyttä robottipuhetta ja pauketta, josta kukaan ei saanut mitään selvää.

Vaimoni on jo pitkään epäillyt, että keskityn näissä videohommissani aivan liikaa tekniikkaan – siis sisällön kustannuksella. Tapansa mukaan hän on oikeassa.

Aloitan esimerkiksi kaikki rakennusprojektit aina niin, että marssin ensin tyhjentämään paikallisen Bauhausin hyllyt. Sieltä löytyy kasapäin ”tarpeellisia” työkaluja, joita ilman on turha edes kuvitella ryhtyvänsä mihinkään taulun ripustamista kummempaan.

Näin on käynyt myös studioprojektissani. Olen rakentanut puolentoista vuoden aikana sellaisen tekniikkahärdellin, että sen suitsimisessa on vielä tekemistä. Ei se tietenkään ole enää missään suhteessa siihen, mitä vaikkapa lukupiirin kaltaisen webinaarin järjestämiseen oikeasti tarvitsisin.

Harmillista tällä kertaa oli se, että tuhlasin katsojien aikaa. Sitä paitsi moni heistä hakkasi koneensa lommoille ja rystysensä verille, kun epäili laitettaan vialliseksi. Ties montako puhelinta lensi seinään.

Toinen ikävä piirre episodissa oli se, että pilipaliääni meni nauhureille saakka. Kuvaammekin lähetyksen ensi viikolla uudelleen niin, että pääsen julkaisemaan tallenteen Juutuupissa.

Erityisen vitsikästä tässä on se, että aivan käteni ulottuvilla oli parikin äänitintä. Olisin voinut nauhoittaa jorinat ihan vain varmuuden vuoksi ilman, että siitä olisi ollut mitään erityistä vaivaa.

Pohdiskelin viikonloppuna syntyjä syviä:

Kuudesta lukupiiristä on onnistunut teknisesti jotakuinkin moitteetta vain yksi – ja sekin hamassa menneisyydessä tammikuussa. Pitäisikö siis iskeä rukkaset naulaan ja keskittyä johonkin hyödyllisempään?

Vastaus on että ei pitäisi. Seuraavaa lukupiiriä pukkaa jälleen perjantaina klo 9:15. Tosin vasta elokuun 25. päivänä.

Pähkimme silloin kirjaa nimeltä Creativity, Inc., jonka on kirjoittanut Pixarin pomo Ed Catmull. Hän kertoo mainiosti siitä, miten asiantuntijoita ja taiteilijoita kannattaisi johtaa.

7 vastausta

 1. Hienoa, Jari, ettet luovuta!
  Mielestäni on hienoa, että tunnustat takkuilusi tekniikan kanssa näin avoimesti ja hauskasti, etkä luovuta. Webinaari Torkkolan Sarin kanssa sujui tosiaan mallikkaasti, joten ilolla olen mukana jatkossakin kunhan saat tekniikan pelittämään. Minusta on rohkaisevaa, että jopa tekniikasta kiinnostuneille velhoille sattuu ja tapahtuu. Se rohkaisee meitä paljon tumpulampiakin yrittämään ja kokeilemaan uutta. Vain niin voimme oppia uutta!

  Kiitos lukupiiristäsi – se innostaa lukemaan ihan oikeita kirjoja!

  1. Eliisa, kiitos kannustuksesta!

   Sitä vain tässä (sujuvaa robottipuhetta tuottavan) Antin kanssa pähkimme, miten saisimme lukupiireihin aitoa vuorovaikutteisuutta. Nyt lähetykset ovat turhan yksisuuntaisia niin, että live-lähetyksestä on aika vähän riemua (verrattuna etukäteen nauhoitettuihin videoihin).

   Eniten tässä tietenkin jumittaa se alkuperäinen tavoitteeni, että pystyisin tarvittaessa hoitamaan koko lähetyksen yksin – siis ilman teknistä henkilökuntaa ohjaamossa.

   1. Kaikille – myös osallistujille toisilleen – näkyvä chat on parhaimmillaan on aika vuorovaikutteinen. Ajatus, että myös osallistujat puhuisivat, ”ujostuttaa” ainakin itseäni. Isossa osallistujajoukossa puheenvuorojen jakaminen kuulostaa myös aika byrokraattiselta.

    1. Silläkin lienee vaikutusta, voisiko keskustelua käydä vain webinaariin ilmoittautuneiden ”sisäpiiriläisten” kesken.

     Nyt Twitterissä kaikki on kaiken kansan nähtävissä. Sitä paitsi en voi olettaa, että läheskään kaikki haluaisivat avata Twitter-tiliä, saati että heidän pitäisi opetella jotain keskusteluprotokollaa.

     On muuten ollut yllättävän vaikeaa löytää todella yksinkertaista chat-sovellusta, jonka voisi upottaa osaksi omaa webinaarisivua.

     Toki softakikkareita on tarjolla pilvin pimein, mutta suurin osa on ilmeeltään ja käyttöliittymältään kuin suoraan jostain 1980-luvulta. Tai sitten ne ovat satunnaisen webinaarivieraan kannalta aivan liian mutkikkaita. Alkuperäinen tarkoitus on kai ollut jonkin foorumipalvelun pyörittäminen.

 2. Kovasti on kiinnostavan näköinen setup, täytyypä ottaa asiakseen katsoa että millaista lähetystä tuon läpi tehdään. Olen olettanut että näiden takana olisi toteutus mallia ”webcam näytön päällä ja hyvä mikki”, mutta näköjään lähtökohta onkin pari kertaluokkkaa teknisempi.

  Tuosta tekniikan esittelystä saisi ihan kiinnostavan jutun myös 🙂

  1. Tekniikasta saisi tosi kiinnostavan jutun! Ehkä kirjoitan sellaisen, koska ylilyöntini suuruusluokka on joka tapauksessa paljastumassa.

  2. Tee ihmeessä! Ihmettelen, että miten helkatisti tota tekniikkaa kuvassa näkyy.. monet miljoonan katsojan youtubetähdet pärjäävät oikein hyvin 200e USB mikillä ja jollain Canonin 600e kittisetillä. ”Content” kun on kuitenkin se ”king”. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.