Vihdoin Suomen Kuvalehti ryhdistäytyi. Oli jo aikakin. Aviisin edellisestä ammattien arvostus -tutkimuksesta ehti pärähtää 8 vuotta.

Mietin jo pari vuotta sitten puolivakavissani, että pitäisikö teettää vastaava gallup omalla kustannuksella.

Joka tapauksessa tuore listaus on nyt hyppysissäni. Se ilmestyi 1. kesäkuuta 2018 lehden numerossa 22. Syöksyin heti ensimmäiseksi katsomaan, miten myyjät pärjäsivät.

Hyviä uutisia kaikille, jotka harjoittavat tuota jaloa ja vaikeaa ammattia: myyjä ei ole enää listan viimeisenä. Eikä edes toiseksi viimeisenä.

Pahnanpohjimmaiseksi päätyi tubettaja (sijalle 379). Se on ammatti, jota ei vuoden 2010 listalta löytynyt lainkaan.

Toiseksi surkeimman sijoituksen nappasi toinen uusduuni, eli feissari.

Mutta ikävä kyllä ensimmäinen myyntiammatti tuleekin jo kolmanneksi viimeisenä. Se on puhelinmyyjä, joka sijoittui kahdeksan vuotta sitten pykälää huonommin.

Edellisen kyselyn kaikkein surkeimman tuloksen saanut ovelta ovelle -myyjä oli pudotettu listalta kokonaan. Emme siis voi tietää, olisiko se ollut vielä tubettajaakin vähemmän arvostettua puuhaa edelleen.

Mutta sitten tuleekin varsinainen jymy-yllätys:

Bloggaaja/vloggaaja on Suomen neljänneksi vähinten arvostettu ammatti!

No, toki jokainen ymmärtää, että tässä on nyt sattunut jokin virhe. Jäämme siis odottelemaan Suomen Kuvalehden nöyriä anteeksipyyntöjä.

Ilmainen vuosikerta – tai oikeastaan loppuelämän mittainen kestotilaus – olisi vähintä, jolla lehti voisi hyvittää järkyttävän mokauksensa.

Myös kaikille muille erilaisten tuotteiden valmistajille tiedoksi, että ei se suinkaan ole kerjäämistä, vaikka toivonkin teiltä kaikkia kivoja ylläripaketteja. Mieluiten niitä saisi tupsahdella tonne eteiseen silleen jatkuvana virtana.

Myyjän työ on Suomen aliarvostetuin ammatti edelleen.


Tule juttelemaan kirjoittavan myyjän työstä nenätysten. Nimittäin copywritereiden arvostus nousi yli 20 pykälää sijalle 343.

Paljastan jälleen Copywritereiden salaisen veljeskunnan oppeja tiistaina 18. syyskuuta 2018. Kurssin järjestää Ratekoulutus.

Paikkana on entiseen tapaan Scandic Helsinki Aviacongress. Nimestään huolimatta se nököttää lentokentän kupeessa Vantaalla.

Ilmoittaudu heti mukaan ennen kuin paikat loppuvat taas kesken. Ehdit mukavasti kaukaakin, koska aloitamme vasta klo 9:30.