Ammattilainen ryhtyy yrittäjäksi, koska hän ajattelee sillä tavoin pääsevänsä vapaaksi. Mutta jos hän osaa hommansa, pian hän löytää itsensä pakkotyöstä. Sitä riittää vuorokauden ympäri. Miten ansa olisi vältettävissä?

Luin poikkeuksellisen mielenkiintoisen kirjan. Se on The 4-Hour Workweek, jonka on kirjoittanut kolmekymppinen heppu nimeltään Timothy Ferriss.

Ferriss ajatui aikanaan samaan tilanteeseen lukuisten muiden yrittäjäsiskojen ja -veljien kanssa. Hän huomasi ryhtyneensä yrityksensä pahimmaksi pullonkaulaksi ja kasvun esteeksi.

Niinpä hän päätti ulkoistaa itsensä. Kirja kertoo konkreettisin esimerkein, miten hän on sen tehnyt käytännössä.

Nykyisin äijä matkustelee ympäri maailmaa seikkailemassa milloin missäkin. Hän ei ole sinänsä lopettanut työntekoa. Mutta hän on vähentänyt oman osuutensa pakertamisesta ehdottomaan minimiinsä.

Ferriss on siirtänyt kaikki mahdolliset firmansa toiminnot eri alihankkijoille. Niinpä hän väittää käyttävänsä työhönsä vain muutaman tunnin viikossa. Tilille napsahtaa kuitenkin joka kuukausi enemmän rahaa kuin aikaisemmin.

Opus näyttää, miten raakoja päätöksiä todellinen priorisointi voi edellyttää. Tuotteistajan näkökulmasta Ferrissin viesti on sinänsä tuttua turinaa: firman idea ja viisaus on siirrettävä yrittäjän päästä osaksi automaattisesti toimivaa prosessia.

Bisneksen on toimittava niin, että omistaja vain käynnistää koneiston ja valvoo sitä. Hän ei toimi itse osana konetta. Jos hän sen tekee, hän on pian tuomittu näpertelemään väärien asioiden parissa.

Yrittäjän homma on siis pakertamisen sijaan suunnitella liiketoimintakonsepti ja johtaa sitä. Hänen tehtävänsä ei ole vastailla 16 tuntia vuorokaudessa sähköposteihin tai sammutella päivittäisiä tulipaloja milloin missäkin.

Työntekijän ongelma on usein se, ettei hän uskalla ottaa ohjaksia omiin käsiinsä. Yrittäjä kehittää oman vankilansa juuri päinvastoin. Hän ei uskalla luovuttaa vastuuta juuri mistään. Näperteletkö sinäkin yökaudet sellaisten yksityiskohtien parissa, jotka voisit ulkoistaa alihankkijan murheeksi?

Lähde: The 4-Hour Workweek, Timothy Ferriss, Crown Publishers 2007