Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Perustele perustelun vuoksi

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Asiakas haluaa kuulla perusteluja, jotta hän voisi päättää ostoksesta. Yllättäen sillä ei ole välttämättä niin suurta merkitystä, mikä tuo perustelu on.

Olin eilen illalla puhumassa hinnoittelusta Keskuspuiston Nuorkauppakamarin tilaisuudessa Helsingissä. Pohdiskelimme porukalla, miten hintoja voisi nostaa niin, ettei se olisi asiakkaasta kovin tuskallista.

Yksi lääke on perustella hinnankorotus. Ei nimittäin kannata kuvitella, että pelkkä ilmoitus purisi kovin hyvin. On kuitenkin todennäköistä, että perustelu voi olla melkein mikä tahansa.

Miksi sitten väitän näin?

Se johtuu mielenkiintoisesta Harvardin sosiaalipsykologin Ellen Langerin tutkimuksesta. Hän osoittanut, että ihmiset pitävät siitä, että heille perustellaan asioita. Mutta sillä ei ole niin merkitystä, onko perustelu lainkaan kovin järkevä – pääasia, että sellainen vain löytyy.

Langerin koe oli yksinkertainen. Ihmiset jonottivat kirjastossa pääsyä kopiokoneelle.

Langerin kollega pyysi jonottajilta ohituslupaa: ”Anteeksi, minulla olisi viisi sivua. Voinko käyttää kopiokonetta, koska minulla on kiire?”

Jonottajista 94 prosenttia suostui pyyntöön.

Koe uusittiin toisen jonottajaryhmän kanssa. Tällä kertaa ohittaja sanoi: ”Anteeksi, minulla on viisi sivua. Voinko käyttää kopiokonetta?”

Koska ohittaja ei mitenkään perustellut pyyntöään, nyt vain 60 prosenttia jonottajista suostui pyyntöön.

Kolmannessa kokeessa ohittaja sanoi: ”Anteeksi, minulla on viisi sivua. Voinko käyttää kopiokonetta, koska minun täytyy ottaa kopioita?”

Tietysti kaikkien jonottajien täytyi ottaa kopioita, joten perustelu ei ollut kovin vakuuttava. Silti jälleen 93 prosenttia päästi kiilaajan edelleen.

Pelkästään ohituspyyntöön liittyvä koska-sana näytti siis lisäävän suostujien määrää.

Kun korotat hintojasi, kerro muutoksen tausta. Se voi olla uusi tuote- tai palveluversio, lisäominaisuus, yleiskustannusindeksi tai raaka-aineiden kohonneet hinnat. Pääasia on, että perustelet korotuksesi ymmärrettävästi.

Lähde: Web Copy That Sells, Maria Veloso 2005

2 vastausta

  1. Perusteleminen on varmasti hyvä lähtökohta, jos on nostamassa hintoja. Silti koejärjestely ei ota kantaa hintaan. Ainoa asia mitä jonottajat menettivät oli aika. Toisaalta jos aika on rahaa… Epäilen että suurin osa ihmisistä laskisi käyttämälleen ajalleen hintaa.

  2. Perustelut kannattavat, kun pitäisi myydä jokin ajatus.

    Kuvitellaan esimerkin vuoksi, että pomosi pyytää viimeistelemään tarjouksen tunnin sisällä. Jos vastaat hänelle ”en nyt jaksa”, esimiehesi reaktio tuskin on kovin ymmärtäväinen.

    Jos taas vastaat ”en nyt jaksa, koska vaimoni sairastui äkillisesti viime yönä”, asia on sillä selvä.

    Tuo on tietysti ääriesimerkki. Mutta myös vastaus ”en nyt jaksa, koska en saanut nukutuksi”, olisi todennäköisesti paljon parempi kuin pelkkä tyly töksäytys.

    Copywriterit ovat testanneet tätä käytännössä paljon. Perustellut väittämät myyvät selvästi paremmin kuin perustelemattomat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Mitä brändi tarkoittaa käytännössä?
Jari Parantainen

Mitä brändi tarkoittaa käytännössä?

Jokainen myyjä oppii tunnistamaan vaaran merkit. Itse pelkään erityisesti sellaisia asiakasehdokkaita, jotka viljelevät brändi-sanaa. Brändin määritelmää voi jokainen käydä tankkaamassa vaikkapa Wikipediasta. Luultavasti et tule

Neuvotteleeko suomalainen nakuna?
Jari Parantainen

Neuvotteleeko suomalainen nakuna?

Vedin ensimmäiset tuotteistusprojektit videoneuvotteluna pari vuotta sitten. Sen jälkeen olen istunut studiossa yhä useammin. Eikä siinä mitään, sehän sopii vallan mainiosti. En mitenkään erityisesti rakasta

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.