Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan säätila vaikuttaa pörssisijoittajien käytökseen selvästi.

Uskotko, että pörssisijoittajat pohtivat toimiaan kylmän rauhallisesti?

Miten sitten selität sen, että osakekurssit nousevat lähes poikkeuksetta tavallista enemmän aurinkoisina päivinä? Pilvisellä säällä käyrät taas kääntyvät selvästi helpommin alamäkeen.

Ohion osavaltion yliopiston rahoituksen professori David Hirshleifer ja Michiganin yliopiston rahoituksen professori Tyler Shumway ovat tehneet tutkimuksen, joka on tyrmää markkinateoriaan uskovat.

Jos Pariisissa paistaa aurinko ja Brysselissä on pilvistä, ranskalaissijoittajat tulkitsevat päivän uutisia belgialaissijoittajia optimistisemmin.

Näin siitä huolimatta, että Brysselin ja Pariisin pörsseissä käydään kauppaa samoilla osakkeilla – ja niihin myös vaikuttavat tasan samat talousuutiset.

Professorit tutkivat yli kahta tusinaa pörssiä vuosina 1982-1997. Auringonpaisteen myönteiset vaikutukset eivät rajaudu vain joihinkin maihin. Newyorkilaispörssien lisäksi auringonpaiste vaikutti keskimääräistä enemmän Helsingin, Brysselin, Pariisin ja Wienin pörsseihin.

Tutkimus osoittaa, että mielialat vaikuttavat huomattavasti tapaan, jolla sijoittajat tulkitsevat talousuutisia. Auringonpaisteessa talousluvut ja -uutiset tuntuvat valoisammilta kuin sateisen harmaana päivänä.

Suurin osa ihmisistä ei edes huomaa, kuinka mieliala vaikuttaa heidän harkintaansa. He voivat kuvitella pohtivansa sijoituspäätöksiä puolueettomasti. Todellisuudessa niin käy aniharvoin.

Uskotko, että asiakkaasi (osto)päätöksiin vaikuttavat vain järkisyyt? Miten vaikutat ostajan mielialaan niin, että päivä alkaa paistaa – säästä riippumatta?

Lähde:  Good Day Sunshine: Stock Returns and the Weather, David Hirshleifer and Tyler Shumway 2001.