Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Sateenkaari päättyi nakkikioskille

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Rekrytointi on raakaa puuhaa. Ensivaikutelmaa vastaan on nimittäin turha taistella. Haastattelun alkuminuuteilla syntynyt mielikuva osoittautuu harvoin vääräksi edes vuosien päästä.

Jos haastattelun jälkeen kaikki ei tunnu olevan täysin kohdallaan, kokemukseni mukaan ehdokasta ei koskaan kannattaisi palkata. Ei, vaikka hän kuinka olisi paras ehdokas jäljelle jääneistä.

Entä jos valinta alkaa kaduttaa vasta koeaikana?

Työsopimus on syytä purkaa mitä pikimmin.

Tyypillinen hankalasti ennakoitava tapaus on kokelas, joka ei ymmärrä, mitä sana ”vastuu” oikeasti merkitsee. Sitä on vaikea selvittää haastatteluin etukäteen. Mutta pienikin oire tuollaisen käsityskyvyn puutteesta uran alkuvaiheissa ennustaa työntekijän myöhempiä vaiheita järkyttävän selvästi.

Hommat menevät aikanaan kiville yhtä varmasti kuin aurinko nousee idästä.

Ensimmäiset viikot ja kuukaudet uuden työntekijän kanssa ovat keskinäisen ihastumisen aikaa. Silloin molemmat osapuolet latovat tiskiin hyvät ominaisuutensa. Kukapa siinä varjopuoltaan esittelisi, eikä toinen yleensä halua sitä nähdäkään.

Siispä jos yksikin oire pääsee nostamaan päätään jo alussa, taustalla on taatusti aito ongelma.

Mitä ikinä ikävää työntekijästä selviääkin, se ei koskaan korjaudu odottelemalla.

En ole koskaan nähnyt esimerkiksi epäluotettavan ihmisen muuttuvan luotettavaksi, vaikka sitä kuinka olisi johtoryhmän kesken rukoiltu. Myöskään sellaista motivointia ei ole keksittykään, jolla ihmisen perusluonne muuttuisi. Se on yhtä todennäköistä kuin alkoholistin parantuminen taudistaan.

Tietysti on inhimillistä toivoa, että koeaikana esiin tulleet pienet lipsahdukset olisivat vain tavallista alkukankeutta. Mutta valitettavasti asiat muuttuvat ajan mittaan vain vaikeammiksi.

Mitä kauemmin työntekijä on firmassa ollut, sen hankalammaksi hänen erottamisensa käy.

En muista kertaakaan harmitelleeni, että että olisin toiminut liian hätäisesti. Päinvastaisesta on päässyt kertymään masentavan monta esimerkkiä.

Voit toki jäädä odottelemaan, että loputkin sakat pulpahtelevat pintaan. Mutta aikanaan joudut kuitenkin toteamaan Gösta Sundqvist -vainaan sanoin, että sateenkaari päättyi nakkikioskille. Aikaa ja rahaa vain paloi päätöksiäsi odoteltaessa enemmän.

Hylkää työpaikkahaastattelussa hakijat yhä useammin. Päätä työsuhde koeaikana nopeammin. Tee päätöksiä varhain, vaikka ne näyttävät ulkopuolisen näkökulmasta rankoilta. Siinäkin vaiheessa yleensä jo kadut viivyttelyäsi.

2 vastausta

  1. Vanha teksti vuosituhannen vaihteesta, mutta oli se hyvä jo silloin aikoinaan, kun sen ensimmäisen kerran lehdestä leikkasin talteen ja liimasin työpaikan kahvihuoneen kaapinoveen. Sekin paikka meni sitten nurin kun palkattiin liian usein kovapalkkaisia ”hyviä tyyppejä” keksimään lisää tapoja kuluttaa (laina)rahaa.

  2. Joo, jotkut yrittäjäkokemukset eivät vanhene. Tämä on yksi niistä. Aikanaan kirjoitin aiheesta hiukan pidemmän version Tekniikka & Talous -lehden kolumnikseni. Se tuotti palautteeksi esimerkiksi tappouhkauksia ja suututti Oulun yliopiston professorin Juha Rapelin oikein kunnolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Euro olisi paras innovaatioseteli

Elinkeinoministerimme Olli Rehn on nero. Hän on keksinyt eurolle paremman vaihtoehdon. Se on nimeltään innovaatioseteli. Tarkoitus on potkia vauhtia pienten ja keskisuurten yritysten innovaatiotoimintaan. Niiden pitäisi

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Nyhtökauran hinnoittelu meni pieleen

Hesari kertoi nyhtökaurayrittäjä Maija Itkosesta pari päivää sitten (17.9.2016). Lehti ylisti tuotetta estotta: ”HARMAANRUSKEASTA hakkeluksesta on tullut Suomessa tänä vuonna myyttinen elintarvike, jota jahdataan suu vaahdoten kaupasta toiseen.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.