Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Demarin dilemma

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Nyt siitä on tullut yleinen totuus. Demareiden vaalitappio johtui siitä, että tv-mainoksessa porsastellut porvari söi kannatuksen. Mutta mistä tiedämme, että näin todella kävi?

Viime viikolla pidin tuotteistuskoulutusta joukolle markkinoinnin ja myynnin ammattilaisia. Eräs yleisön jäsen väitti, että demarit ampuivat itseään jalkaan. He mokasivat vaalit mainoksellaan, joka heitti porsastelevan porvarin katsojien silmille.

Kuulen tämän väitteen nykyisin vähän väliä, kun puhumme huomiota herättävien kampanjoiden hyvistä ja huonoista puolista. Myös tiedotusvälineet käyttävät samaa perustelua. SDP hävisi kuulemma vaalit ainakin osittain siksi, että heidän mainoksensa oli liian provosoiva.

Mielenkiintoista tässä "totuudessa" on se, ettei kukaan tiedä totuutta.

Nimittäin kenelläkään ei voi olla tietoa siitä, miten SDP:n kannatukselle olisi käynyt ilman mainosta.

Olisi aivan mahdollista, että puolueen vaalitappio olisi ollut vieläkin rajumpi, jollei mässäilevää kapitalistia olisi koskaan päästetty julkisuuteen.

Kukaan ei tiettävästi mitannut kampanjan vaikutusta. Syy on helppo ymmärtää. Sellaisen selvityksen laatiminen olisi ollut hyvin vaikeaa.

Tutkimustulosta varten olisi tarvittu ensinnäkin joukko ihmisiä, jotka näkivät mainokset. Sen lisäksi olisi tarvittu vertailuryhmäksi toinen joukko, joka ei ollut mainosta nähnyt lainkaan – eikä edes kuullut siitä mistään. Lisäksi pitäisi tietää, mitä kukin tutkituista lopulta raapusti äänestyslappuunsa.

Siksi on jälleen kerran hupaisaa seurata, miten puhtaasta arvauksesta ja spekulaatiosta syntyy vähitellen yleisesti hyväksy tosiasia.

Mikä sitten kampeaa näkemyksiä harhaan? Ainakin kaksi ilmiselvää syytä on helppo keksiä.

Ensinnäkin SDP:llä itsellään on paineita ulkoistaa ongelma. On mukavinta syyttää huonosta vaalimenestyksestä mainoskampanjaa.

Olisi paljon tuskallisempaa tunnustaa, että ehkä itse markkinoitavassa tuotteessa – eli puolueessa tai sen aatteissa – olisi jotain vikaa. Puhumattakaan, että demariehdokkaat olisivat luotaantyöntäviä.

Lisäksi näkemyksiin vaikuttaa ihmisten ikiaikainen tarve yhdistellä asioita niin, että sinänsä täysin riippumattomat tapahtumat selittäisivät jotenkin toisiaan.

Jo varhaiset esi-isämme esimerkiksi päättelivät, että itse Ukko-jumala oli suuttunut synneistämme. Sen tiesi siitä, että taivaalta alkoi tulla rakeita ja salamat leiskuivat.

Yhä edelleen monet kuvittelevat, että reuma iski papparaisen niveliin siksi, että äijä ajoi nuorena moottoripyörällä kylmässä säässä ja huonoissa varusteissa. Todellisuudessa kyse on autoimmuunisairaudesta, jonka kanssa vedolla ei ole mitään tekemistä.

Ja toki kaikki tuntevat tilastoharhan, että jäätelön syöminen tosiaan näyttää lisäävän hukkumiskuolemia.

Varo tuhlaamasta rahaasi markkinointiin, jonka vaikutusta et voi mitata. Hatarasti suunnitellut mainoskampanjat ovat usein sellaisia. Miten voit ikinä parantaa viestiäsi, jos et tiedä, lisäsikö vai vähensikö se myyntiäsi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Sakkojen tuotteistaminen
Tommi Elomaa

Kannattaisiko sakot tuotteistaa?

Matkailijan matka katkesi koneesta poistamiseen Pariisissa. Avoimeksi jää, millainen lasku tuosta lankeaa – jos lankeaa. Olisiko sakkojen tuotteistuksella mitään vaikutusta?

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Turun telakka ja turhat insinöörit

Pari vuotta sitten näytti siltä, että Suomen meriteollisuus on kanttuvei. Sitten syyskuussa 2014 saksalainen Mayer osti Turun telakan. Yhtäkkiä näkymät muuttuivat rajusti. Nyt turkulaiset hukkuvat tilauksiin.

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Pitäisikö valita Sonera-simppeli?

Sain Soneralta kirjeen. Kapulaani olisi tarjolla entistä nopeampi nettiyhteys – ja vieläpä entiseen hintaan! Heti otsikon alle on präntätty pari pylvästä. Uutta nopeutta kuvaava palkki

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.