Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Ylen tv-uutiset antoi perjantaina näytteen siitä, miten tehokkaasti hyvä tarina toimii. Ihmisten järjenvastaisia pelkoja hyväksi käyttävät Pohjois-Pirkanmaan metsästäjät saivat levittämilleen huhuille mukavasti huomiota.

Ylen tv-uutiset kertoi 22.2.2008, että Kurun, Parkanon ja Ikaalisten seudulla liikkuu jopa yli kymmenen sutta. Elikot ovat kuulemma käyneet ihmisten pihoissa. Lapsia on joudutaan viemään susivaaran vuoksi taksilla kouluun, koska aikuisten puheet ovat saaneet osan lapsista pelkäämään.

Mikä pahinta, sudet ovat jälleen häirinneet myös metsästäjien harrastustoimintaa. Esimerkiksi jäniskoirat on täytynyt pitää kiinni, etteivät ne päätyisi suden saaliiksi.

Näin yksinkertaista se on. Ensin Yleisradio antaa metsästäjien levittämille arvailuille ja huhuille virallisen leiman. Sen jälkeen muut tiedotusvälineet toistavat samaa tarinaa. Pian olemattomista aineksista  keitetty tarina onkin jo muuttunut totuudeksi.

Homman tavoitteena on tietenkin saada lietsotuksi pelkoa. Pian maa- ja metsätalousministeriön on "pakko" myöntää hiukan ylimääräisiä kaatolupia susille.

Kuinka vaarallinen elukka susi sitten on? Vertailu muihin ihmisiä tappaviin otuksiin on mielenkiintoinen.

Eniten ihmisiä tappaa peto nimeltä hirvi. Vuosittain hirvikolareissa kuolee keskimäärin 6 ihmistä ja loukkaantuu runsaat 200. Vuonna 2005 hirvi teilasi 12 ihmistä. Yhteiskunnalle kuluja kertyi 87 miljoonaa euroa.

Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, miksi hirvi tappaa niin usein. Metsästäjät itse haluavat, että metsissä haahuilee hirviä mahdollisimman paljon.

Muitakin ihmisiä jatkuvasti tappavia nelijalkaisia riittää. Vuosina 1998-2005 lehmä tappoi kolme ihmistä. Hevonen lahtasi saman määrän. Sonni päästi ilmat yhdestä ihmisestä. Myös pässi tappoi yhden.

Metsästäjien silmäterä on paha tappaja sekin. Koira teilasi Suomessa ainakin 10 ihmistä vuosina 1998-2006.

Kukaan ei ole kuitenkaan vaatinut koirakannan harventamista. Niitä riittäisi, sillä pääluku on noin 600 000 kpl. Koiria sitä paitsi saa aina rahalla lisää. Susia on noin 200 yksilöä.

Ampiainenkin tappaa. Vuosina 1998-2005 se kavereineen (herhiläisten ja mehiläisten kanssa) hoiteli päiviltä yhteensä yhdeksän ihmistä.

Karhu on jo aika harmiton tapaus. Viime vuosisadan aikana se listi Pohjoismaissa yhteensä neljä onnetonta homo sapiensin edustajaa. Ampiaiset ovat siis jopa tuhat kertaa vaarallisempia petoja kuin karhut.

Entäs ne ihmisiä pelottavat sudet sitten?

Susi ei ole tappanut Suomessa yhtään ihmistä yli sataan vuoteen.

Kun haluat rakentaa tehokkaan tarinan, vetoa
ihmisten pelkoihin. Menettämisen kammo saa ihmiset reagoimaan
voimakkaammin kuin saavuttamisen hinku.

Lähteet: YLE:n uutiset 22.2.2008, HS 18.1.2007 & 23.2.2008

3 vastausta

 1. Toisaalta sudet ovat olleet haitaksi mm. lammas- ja porokasvattajille. Uusien susivarmojen aitojen rakentaminen ei ole halpaa.

  Sudet ovat myös tappaneet koiria aika tehokkaasti.

  Ehkei se susi ole tavalliselle tallaajalle kovin vaarallinen, mutta ehkä se johtuu varotoimista. Tai suden arkuudesta. Mene ja tiedä.

 2. Bitten, kiitos kommentistasi!

  Kaikkien petojen ja hylkeiden aiheuttamien vahinkojen korvauksiin on varattu vuoden 2008 valtion budjetissa 1,8 miljoonaa euroa.

  Siispä pelkästään hirvivahinkojen aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle ovat 50-kertaiset petovahinkoihin verrattuna. Suhde kertoo täsmälleen, miten epäoleellisiin asioihin ihmiset haluavat kiinnittää huomionsa.

  En kuitenkaan aio julkaista tässä blogissa enempää itse asian ohi osuvia kommentteja, niin mielenkiintoinen aihe kuin petojen suojelu olisikin.

  Alkuperäinen jutun aiheeni on se, miten helppo on sepittää satuja, joihin sekä monet toimittajat että ihmiset haluavat uskoa.

 3. Hyvin rakennettu tarina on niitä kaikkein parhaimpia aseita.

  Edellisen kerran kun koululaisia vietiin yhden elikon vuoksi suurinpiirtein Panssari-Sisuilla kouluun, naureskelin tapaukselle.

  Uutisessa annettiin ensin puheenvuoro biologille: ”Suden uhka ei ole todellinen.”

  Sen jälkeen oli vanhemman vuoro: ”Uhka ei ehkä ole todellinen, mutta pelko on.”

  Niinpä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Sakkojen tuotteistaminen
Tommi Elomaa

Kannattaisiko sakot tuotteistaa?

Matkailijan matka katkesi koneesta poistamiseen Pariisissa. Avoimeksi jää, millainen lasku tuosta lankeaa – jos lankeaa. Olisiko sakkojen tuotteistuksella mitään vaikutusta?

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Turun telakka ja turhat insinöörit

Pari vuotta sitten näytti siltä, että Suomen meriteollisuus on kanttuvei. Sitten syyskuussa 2014 saksalainen Mayer osti Turun telakan. Yhtäkkiä näkymät muuttuivat rajusti. Nyt turkulaiset hukkuvat tilauksiin.

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Pitäisikö valita Sonera-simppeli?

Sain Soneralta kirjeen. Kapulaani olisi tarjolla entistä nopeampi nettiyhteys – ja vieläpä entiseen hintaan! Heti otsikon alle on präntätty pari pylvästä. Uutta nopeutta kuvaava palkki

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.