Ylen tv-uutiset antoi perjantaina näytteen siitä, miten tehokkaasti hyvä tarina toimii. Ihmisten järjenvastaisia pelkoja hyväksi käyttävät Pohjois-Pirkanmaan metsästäjät saivat levittämilleen huhuille mukavasti huomiota.

Ylen tv-uutiset kertoi 22.2.2008, että Kurun, Parkanon ja Ikaalisten seudulla liikkuu jopa yli kymmenen sutta. Elikot ovat kuulemma käyneet ihmisten pihoissa. Lapsia on joudutaan viemään susivaaran vuoksi taksilla kouluun, koska aikuisten puheet ovat saaneet osan lapsista pelkäämään.

Mikä pahinta, sudet ovat jälleen häirinneet myös metsästäjien harrastustoimintaa. Esimerkiksi jäniskoirat on täytynyt pitää kiinni, etteivät ne päätyisi suden saaliiksi.

Näin yksinkertaista se on. Ensin Yleisradio antaa metsästäjien levittämille arvailuille ja huhuille virallisen leiman. Sen jälkeen muut tiedotusvälineet toistavat samaa tarinaa. Pian olemattomista aineksista  keitetty tarina onkin jo muuttunut totuudeksi.

Homman tavoitteena on tietenkin saada lietsotuksi pelkoa. Pian maa- ja metsätalousministeriön on "pakko" myöntää hiukan ylimääräisiä kaatolupia susille.

Kuinka vaarallinen elukka susi sitten on? Vertailu muihin ihmisiä tappaviin otuksiin on mielenkiintoinen.

Eniten ihmisiä tappaa peto nimeltä hirvi. Vuosittain hirvikolareissa kuolee keskimäärin 6 ihmistä ja loukkaantuu runsaat 200. Vuonna 2005 hirvi teilasi 12 ihmistä. Yhteiskunnalle kuluja kertyi 87 miljoonaa euroa.

Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, miksi hirvi tappaa niin usein. Metsästäjät itse haluavat, että metsissä haahuilee hirviä mahdollisimman paljon.

Muitakin ihmisiä jatkuvasti tappavia nelijalkaisia riittää. Vuosina 1998-2005 lehmä tappoi kolme ihmistä. Hevonen lahtasi saman määrän. Sonni päästi ilmat yhdestä ihmisestä. Myös pässi tappoi yhden.

Metsästäjien silmäterä on paha tappaja sekin. Koira teilasi Suomessa ainakin 10 ihmistä vuosina 1998-2006.

Kukaan ei ole kuitenkaan vaatinut koirakannan harventamista. Niitä riittäisi, sillä pääluku on noin 600 000 kpl. Koiria sitä paitsi saa aina rahalla lisää. Susia on noin 200 yksilöä.

Ampiainenkin tappaa. Vuosina 1998-2005 se kavereineen (herhiläisten ja mehiläisten kanssa) hoiteli päiviltä yhteensä yhdeksän ihmistä.

Karhu on jo aika harmiton tapaus. Viime vuosisadan aikana se listi Pohjoismaissa yhteensä neljä onnetonta homo sapiensin edustajaa. Ampiaiset ovat siis jopa tuhat kertaa vaarallisempia petoja kuin karhut.

Entäs ne ihmisiä pelottavat sudet sitten?

Susi ei ole tappanut Suomessa yhtään ihmistä yli sataan vuoteen.

Kun haluat rakentaa tehokkaan tarinan, vetoa
ihmisten pelkoihin. Menettämisen kammo saa ihmiset reagoimaan
voimakkaammin kuin saavuttamisen hinku.

Lähteet: YLE:n uutiset 22.2.2008, HS 18.1.2007 & 23.2.2008