Gallup ennusti, että perussuomalaiset saisivat 15 prosenttia äänistä. Todellinen tulos oli 19 prosenttia. Gurumarkkinoijat tietävät, mistä ero syntyi.

Ennen vaaleja sain seminaareissa istuvat hereille, kun väitin, että ennustajaeukot aliarvioivat perussuomalaisten tulevaa menestystä. Moni tietysti epäili arvaustani.

Kuitenkin oli aivan selvää, ettei tässäkään asiassa voinut luottaa kyselytekniikkaan. Gurumarkkinoijat tietävät varsin hyvin, miksi näin on.

Suomalainen eliitti teki parhaansa, että perussuomalaisia äänestävät tuntisivat itsensä typeryksiksi. Myös tiedotusvälineet yrittivät lietsoa paniikkia.

On siis aivan selvää, että monet äänestäjät valehtelivat gallupeissa. He eivät halunneet tunnustaa haastattelijoille, että kallistuisivat epäsoveliaan vaihtoehdon kannalle.

Jos olettaisimme vaikkapa Taloustutkimuksen otosten edustavan koko kansan vastauksia täsmällisesti, valehtelijoita oli lopulta perussuomalaisia äänestäneiden porukassa noin viidennes.

On muuten mielenkiintoinen yksityiskohta, että kyselyihin osallistuvat esittävät todellista parempaa ihmistä silloinkin, kun he saavat vastata täysin nimettöminä. Ilmiö on havaittu ulkomaisissa tutkimuksissa.

Ennusteen virhe kertoo paitsi vastaajien egon heikkoudesta, mutta myös itsepetoksesta. Ihmiset eivät halua myöntää alhaisia ajatuksiaan edes itselleen.

Populistit ja muut ”väärät” ryhmät saavat gallupeissa todellista vähemmän kannattajia.