Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Katkelma nimikaapparin arjesta, palaveri 3

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Päätoimittaja Ilkka on kutsunut yhdistyksen lakimiehen Annelin hätäkokoukseen 28. tammikuuta 2013.

Ilkka: Tässä on tämä sähköposti. Joku tämmönen Parantala sieltä uhkaili käräjillä ja vaikka mitä. Pitäisikö tästä nyt olla huolissaan?

Anneli: Ei tässä pitäisi periaatteessa olla mitään ongelmaa. Peeärhoo on jo sen meidän rekisteröinnin hyväksynyt. Että sikäli meillä on kyllä oikeus käyttää sitä Noste-nimeä niin paljon kuin sielu sietää.

Ilkka: Okei, mutta voiko se Rantala haastaa meidät oikeuteen?

Anneli: Tietysti se on aina mahdollista. Mutta ota huomioon, että kyse on yhden miehen firmasta. Meitä on sentään kymmeniä.

Ilkka: Totta! Kai sieltä Rahiksen avustuksista riittää paalua pikku kahinointiinkin, vai mitä?

Anneli: No totta kai sieltä riittää. Ei meiltä käytännössä raha lopu koskaan. Eikä aika. Tuollaisen pienyrittäjän tilanne on ihan toinen.

Ilkka: Jos mä nyt summaan tän tilanteen, niin me siis voidaan siis huoletta antaa piupaut tälle Partaselle, vai mikä se nyt oli.

Anneli: Kyllä, mutta yksi mutka tässä on vielä matkassa. Jos se onnistuu kumoamaan tuon PRH:n päätöksen, sitten tilanne on vähän hankala.

Ilkka: No mutta eihän me voida enää muuttaa linjaa! Olisi tosi noloa, jos me jouduttaisiin vaihtamaan lehden nimi kesken kaiken. Mitä Verttikin siihen sanoisi? Eevasta nyt puhumattakaan. Sehän kävisi kimppuun kuin hirmumyrsky!

Anneli: Mä sorvaan sille jonkun virallisen vastauksen. Pieni riski tässä tietysti on. Ei niistä oikeuden päätöksistä koskaan voi olla varma. Mutta ei sille nyt enää mitään mahda.

Ilkka: Perkele, syteen tai saveen!

Anneli: Ehkä se reppana pelästyy ja perääntyy, kun esitän sille, että me ei kurssia käännetä. Laitan sille sähköpostia menemään.

Mitä pidemmälle nimikaappari ehtii edetä, sitä kalliimmaksi nimenvaihdos lopulta sille käy.

Lähde: Kärpänen katossa.

SOSTE-sääntöjen 2 §: Järjestön toiminnan tarkoitus on rakentaa oikeudenmukaista ja vastuullista yhteiskuntaa.

10 vastausta

 1. Piti käydä ihan tutkimassa tuota Sostetta. Tämä koko homma vaikutti niin sadulle, että en voinut uskoa ennen kuin näin itse. Siellähän sitä mainostetaan, Noste-lehteä! Uskomatonta!

  1. Kiitos Paula, hyvin kuvasit tunnelmiani. Sain vinkin Sosteen touhuista aivan sattumalta. Ikään kuin maailmassa ei riittäisi rajattomasti hyviä nimiä.

   Tämä on jo kolmas kerta, kun joku yrittää kylmän rauhallisesti kaapata Noste-nimen käyttöönsä. Aikaisemmissa tapauksista olen voittanut yhden ja toinen päättyi ehkä tasapeliin.

   Kaikkiaan kuitenkin erittäin turhaa ja tyhmää. Kukaan ei tästä hyödy, paitsi tietysti lakimiehet!

 2. ”Laki on niin kuin se luetaan”, Noste- lehden otsikoista. Ja jossain etusivulla mainostetaan erityisesti jotain Lain tulkkia.

  Voisin sanoa, että kuukkelin käyttö on tainnut unohtua. En ainakaan itse jaksaisi tarjota lehdelle nimeksi tuotemerkiä joka löytyy yhden bändin ja yhden osakeyhtiön kautta. En vaikka sama löytyy opetusministeriön Noste-projektista.

  Ainakin minulle on opetettu, että vakiintuneet nimet kannattaa jättää rauhaan. Nooh, mutta jokainen taaplaa tavallaan.

  Kari…

  P.S. Et sitten tarjonnut tuotteistuspalveluita lehden nimen tuotteistamiseen. Pohdin vain, kun olet saanut firmaasi kuulemma lausuntoja uudesta sosiaalilaista 🙂

  ”Nosteen saamat lausunnot sosiaalihuoltolain luonnoksesta ovat luettavissa lyhentämättöminä alla olevista linkeistä.”, suoraan Nosteen verkkolehdestä 🙂

  1. Itsekin ensin ajattelin, että tässä on nyt vain joku ollut huolimaton. Ja että googlaaminen on unohtunut.

   SOSTEen juristi Anneli Pahta kuitenkin tunnustaa suoraan sähköpostissaan 28. tammikuuta, ettei kyse ole todellakaan mistään vahingosta:

   ”SOSTE on saanut Patentti- ja rekisterihallitukselta 31.12.2013 oikeuden Noste -tavaramerkin käyttämiseen tavara- ja palveluluokkien 9 ja 16 osalta. Tavaraluokan 9 osalta oikeutta on rajoitettu siten, että se ei pidä sisällään seuraavia tavaroita: magneettiset tietovälineet, tallennelevyt; CD-levyt, DVD-levyt ja muut digitaaliset tallennusvälineet; tietojenkäsittelylaitteet, tietokoneet, tietokoneohjelmistot. Tämä rajaus on tehty, jotta SOSTEn tavaramerkki ei ole sekoitettavissa toiminimeen Noste Oy.”

   Toisin sanottuna yhdistys on vakaasti harkiten päättänyt etsiä sellaisen tavaramerkkiluokan, josta vielä erikseen rajaamalla on löytynyt kolonen, joka ei törmää Noste Oy:n yhtiöjärjestykseen merkityn toimialan kanssa.

   Harmi vain, että ilmeisesti sekä SOSTE että PRH unohtivat, että Noste Oy:n toimialaksi on merkitty myös julkaisutoiminta. Muuten en voi käsittää, miksi yhdistys kuvittelee voivansa julkaista lehteä Noste-nimellä. Eiköhän se ole julkaisutoimintaa, vai mitä?

 3. PRH on kyllä tsaarin ajan laitos. Muutaman kerran yhdistyksen sääntöjä muuttaneena ihme rumbaa, saa lähetellä lappuja ja aina menee satanen nurin.

  Nyt tarvittais sitä kuuluisaa Mitä vittua! -lehteä. Otsake vois olla ”Mitä vittua: Noste kaapattu, Noste nesteessä!”

 4. ”Harmi vain, että ilmeisesti sekä SOSTE että PRH unohtivat, että Noste Oy:n toimialaksi on merkitty myös julkaisutoiminta. Muuten en voi käsittää, miksi yhdistys kuvittelee voivansa julkaista lehteä Noste-nimellä.”

  Onko vieläpä näin selkeä tilanne? Mitä ne PRH:ssa oikein ovat suositelleet.

  1. Ehkä SOSTE unohti mainita keskustelussaan PRH:n kanssa, ettei se ole mikään painotuotteita tuottava kirjapaino, vaan aikoo pikemminkin toimia julkaisijana.

 5. ”Ehkä SOSTE unohti mainita keskustelussaan PRH:n kanssa, ettei se ole mikään painotuotteita tuottava kirjapaino, vaan aikoo pikemminkin toimia julkaisijana.”

  Olisi jännä tietää, ovatko pirulaiset lähteneet yhteistyöhön jonkin painotalon kanssa, että voisivat esiintyä muka painotuotteita valmistavana toimijana.

 6. PRH on kyllä todellakin turhauttava laitos.

  Olen mukana projektissa toteuttamassa palvelusivustoa, joka tulee kilpailemaan suuren ja pitkäaikasen toimijan kanssa. Nimeksi ajattelimme samansuuntaista kuitenkin 1-5 merkillä eroavaa nimeä. Pitkäaikaisen toimijan palvelusivuston nimi on rekisteröity tavaramerkki.

  Emme välttämättä näe tarpeelliseksi rekisteröidä tavaramerkkiä, mutta emme haluaisi myöskään käräjille liian samankaltaisen nimen käytöstä. Sen sijaan haluaisimme varmistua hyvissä ajoin, että onko 100% varmaa, että olemassa olevan palvelun takana oleva yritys ei aiheuta harmaita hiuksia nimestä.

  Otin yhteyttä PRH:lle ja tiedustelin, että miten voisin asiasta varmistua. Yllättäen en saanut vastausta sähköpostilla vaan sieltä soitettiin. Tarkensin asiaani ja tiedustelin, että voisiko meidän tavaramerkkihakemus mennä läpi, jos sellainen tehtäisiin. Alkoi loputon jankkaaminen.

  ”en minä sitä voi kertoa, en lähtisi liian samankaltaisen nimen kanssa liikkeelle, mutta en myöskään sano etteikö tuo voisi mennä läpi”.

  Tiedustelin juurikin näistä Jarin edellisessä postauksessa olleista rekisteröintiluokista, että onko mahdollista rekisteröidä eri luokkaan, ilman että tulisi sanomista ja toimia silti samalla toimialalla. Periaatteessa se voisi olla mahdollista, mutta kuulemma silti nimen samankaltaisuuden takia vastapuoli voisi halutessaan lähtä käräjille.

  Lisäksi selvisi, että vaikka PRH hyväksyisi meidän tavaramerkkihakemuksen sellaisenaan, niin silti se ei anna mitään turvaa kilpailijaa vastaan. Totesin puhelimessa sen miltä asia tuntui sillä hetkellä:

  ”tämähän on varsin paska systeemi, eikös teidän pitäisi toimia nimenomaan filtterinä tässä välissä, ettei nimiongelmia tulisi”.

  Seurasi sama toisto siitä, että ei ole sanonut menisikö läpi vai ei. Mielenkiintoisin kommentti tuli kuitenkin seuraavaksi.

  ”ei meillä ole resursseja tällaiseen. nämä asiat ratkaistaan käräjillä”

  Ainoa varma tapa saada hyväksyntä nimelle tässä tapauksessa on kysyä lupa samankaltaista nimeä käyttävältä yritykseltä.

  1. Kiitos, valaiseva tarina! Juuri noin se homma etenee aina. Myös päätelmäsi on oikea: kannattaa hankkia kirjallinen lupa siltä firmalta, jonka nimeä on tarkoitus lähennellä.

   Noin muuten olen päätynyt siihen, ettei tämän Noste-hässäkän syy ole loppujen lopuksi viranomaisissa. Nimittäin PRH ei voi valvoa, mihin kukin jotain tavaramerkkiään lopulta käyttää.

   Toisin sanottuna SOSTE on rekisteröinyt Noste-nimen yhteen kategoriaan (painotuotteisiin), mutta käyttää kuitenkin sitä eri tarkoitukseen (julkaisutoimintaan). Se ei ole rekisteriviranomaisen syytä tai valvottavissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Hyötynen joukon jatkoksi

Viikko sitten heitin puhekeikan Microsoftin kumppanitilaisuudessa. Ennen esitystäni katselimme pätkän videota. Rainalla esiintyi Soneran asiantuntija, jonka sukunimi oli Hyötynen. Heppu pisti silmääni, sillä vuosia sitten

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Tappotuomio tuntuu hyvältä

Päälliköksi kutsutaan ihmistä, joka tekee asioita oikein. Johtaja sen sijaan tekee oikeita asioita. Jämerän johtajan esimerkkiä näytti tällä kertaa Jason Fried. Fried on kokoonsa nähden

Avoin kirje opetusneuvos Jorma Aholalle
Jari Parantainen

Jorma-ohjelma ei purrut

Avoin kirje on sinänsä tehokas ilmoitusmuoto. Sen useimmat lukevat, toisin kuin vastaavan kokoista mainosta.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

Tuotepäällikön pelastuspakkaus

Pärähtävätkö päiväsi tulipalojen sammutteluun? Näperteletkö oikeastaan yksityiskohtien parissa? 

Tämä 73-sivuinen opas kertoo, miten pääset kiireestä eroon lopullisesti. 

 

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat vinkit tuotteistukseen sekä uusimmat blogikirjoitukset ja asiakastarinamme. Lähetämme korkeintaan kaksi sähköpostia kuukaudessa.