Päälliköksi kutsutaan ihmistä, joka tekee asioita oikein. Johtaja sen sijaan tekee oikeita asioita. Jämerän johtajan esimerkkiä näytti tällä kertaa Jason Fried.

Fried on kokoonsa nähden suhteettoman kuuluisan* 37Signals-ohjelmistoyrityksen perustajajäsen ja toimitusjohtaja. Tai oli sitä vielä eilen.

Toimitusjohtaja hän on vielä tänäänkin. Mutta yrityksen hän risti uudelleen. Putiikki on tästä lähtien nimeltään Basecamp.

Nimen Fried löysi läheltä. Basecamp on 37Signalsin suosituin tuote. Lähes 300 000 yritystä on käyttänyt sitä projektiensa hallinnointiin.

Tutustuin ohjelmistoon aikanaan, kun Aucor Oy otti kehitys- ja ylläpitovastuun Nosteen verkkosivustosta – kuten myös tästä blogista. Basecamp osoittautui tosi näppäräksi toimittajan ja asiakkaan yhteiseksi tiedotusvälineeksi.

Jos tuote menestyy, siitä tulee helposti tunnetumpi kuin yrityksestä. Asiakkaita ei lopulta kiinnosta jokin organisaatio. Päivittäisen työkalun nimi sen sijaan pyörii huulilla joka päivä.

Jos yhtiölle käy näin onnellisesti, olisi tyhmää potkia loputtomasti tutkainta vastaan. Hittituotteen nimi kannattaa vaihtaa yrityksen viralliseksi nimeksi.

Kosmetiikka- ja puhdistustuotteita valmistava Noiro muutti eilen nimensä Lumeneksi. Nimenmuutos julkistettiin Lumene-tuotemerkin 35-vuotissyntymäpäivän kunniaksi.

Lumenen hallituksen puheenjohtajan Jussi Länsiön mukaan nimenmuutosta harkittiin jo pidemmän aikaa.

“Nimenmuutos on ollut esillä siitä saakka, kun Orion vuonna 2003 luopui Noirosta. Lumene on kansainvälisesti tunnettu tuotemerkki, kun taas Noiro tunnetaan maailmalla huonosti. Eihän se ole muuta kuin Orion toisinpäin kirjoitettuna.”

– Taloussanomat 18.2.2005

Toinen kotimainen esimerkki on entinen Data Fellows, eli nykyinen F-Secure Oyj, jonka asiakkaat tunsivat F-Secure-nimisestä virustorjuntaohjelmistostaan.

Mutta Basecampin johtaja ilmoitti myös toisesta päätöksestä, joka vaatii jo melkoiset pallit.

Basecamp aikoo heittää kaikki muut kymmenkunta ohjelmistotuotettaan yli laidan (tavalla tai toisella).

Uutinen ei ole aivan vähäinen siksi, että esimerkiksi Highrise on hyvin suosittu CRM-sovellus. Olen sitä käyttänyt itsekin jo vuoden.

Joka tapauksessa Basecamp toimii juuri niin kuin monen suomalaisen nakkiputkan pitäisi.

Rönsyjen tappotuomio tekisi todella hyvää.

Yhdessäkin tuotteessa olisi aivan riittävästi puuhaa. Haihattelu usean tukijalan strategiasta on itsepetosta. Moniottelija pärjää harvoin, koska yhden asian fanaatikkoja löytyy kilpailijoista aina.

Jos firmallasi on monta fokusta, sillä ei ole yhtään fokusta.

PS. Hupaisaa kyllä, aloin etsiä Highriselle seuraajaa vain pari viikkoa sitten. Tajusin nimittäin yhtäkkiä, ettei ohjelmisto päivittynyt enää pitkään aikaan. Siitä päättelin, ettei yksi tärkeimmistä työvälineistäni ollut enää valmistajalleen tärkeä.

* 37Signals oli monelle tuttu firma menestyskirjan Rework ansiosta. Jason Fried julkaisi sen vuonna 2010 yhtiökumppaninsa David Heinemeier Hanssonin kanssa. Opus on virkistävä väärinajattelun opas kenelle tahansa johtajalle – ja etenkin yrittäjille.