Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Niskakangas puhuu kuin leipäpappi

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Jari Parantainen
Jari Parantainen
Autan insinöörejä tuotteistamaan osaamisensa helposti ostettaviksi palvelupaketeiksi. Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. ✆ 050 5229 529

Talouselämän 38/2010 jutusta Suuri osinkoryöstö kävi hienosti ilmi, miten onttoja Hetemäen veroryhmän varapuheenjohtajan näkemykset ovat.

Haastattelun mukaan professori Heikki Niskakangas kuuluu niihin muutamaan tuhanteen yrittäjään, jotka ovat pystyneet nostamaan 90 000 euron ns. verottomat osingot. Hän ansaitsee paljon enemmän verottomia osinkoja kuin palkkatuloja.

On aivan epäjohdonmukaista, että Niskakangas on tehnyt tällaisen valinnan. Hänhän on jo vuosia arvostellut nykyistä verotusta ankarasti juuri siksi, että se sallii hänen kaltaistensa asiantuntijoiden palkkatulojen muuntamisen pääomatuloiksi.

Kuten kuka tahansa yrittäjä, myös professorimme saa aivan itse päättää, minkä osuuden yhtiönsä voitosta hän nostaa palkkana ja minkä hän ottaa ulos mielestään liian kevyesti verotettuna osinkona.

Jos vain yhteen kertaan verotettu osinko on Niskakankaan mielestä huutava vääryys, miksei hän ole sitten nostanut yrityksensä voittovaroja vain palkkana? Elintasoaan kehuvalla professorilla luulisi olevan varaa elää periaatteidensa mukaisesti.

Niskakankaan suuhun sopisikin mainiosti paatuneiden leipäpappien hurskasteleva iskulause: ”Älä tee niin kuin minä teen, vaan tee niin kuin minä sanon.”

Tämä mielipiteeni julkaistiin Talouselämä-lehdessä loppusyksystä 2010. Heikki Niskakangasta siteerattiin jälleen tänään 16.3.2013 Helsingin Sanomien julkaisemassa, ns. verottomia osinkoja koskevassa jutussa.

Palvelun tuotteistaminen opas, Jari Parantainen
Palvelun tuotteistaminen -käsikirja
Tämä e-kirja neuvoo, miten tuotteistat insinöörisi osaamisen helposti ostettavaksi sisäänheittopaketiksi.
Maksuton

4 kommenttia

  1. Tekopyhyys lienee katsojan silmässä. Itse en näe ristiriitaa siinä, että Niskakangas ottaa hyödyn irti nykysäännöistä ja samaan aikaan esittää sääntömuutosta. Jarin ihmetyksestä tulee mieleen USAn oikeiston kritiikki Warren Buffettin suuntaan, kun hän oli sitä mieltä, että miljardöörien verotusta voisi kiristää (”senkun maksat itse enemmän…”). Toisesta vinkkelistä voi näyttää jopa ryhdikkäältä esittää muutoksia, joista itsekin joutuu kärsimään.

    Entäpä jos Niskakangas ei olisi yrittäjä tai olisi ottanut pienemmät osingot? Olisiko Niskakangasta sitten pidetty asiantuntemattomana (ei tiedä yrittäjien arkea) tai kateellisena menestyneemmille yrittäjille?

    1. Mielestäni tilanne on aivan sama kuin jos joku ensin kauhistelisi väkivaltaa ja heti seuraavaksi liittyisi joukon jatkoksi potkimaan maassa makavaa mummoa.

      1. Jari, esittämälläsi logiikalla syyllistänet myös henkilöä, joka arvostelee julkisesti liian matalia maantienopeusrajoituksia, mutta kuitenkin ajaessaan noudattaa niitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

lehdon-kirittaja-koulutus
Jari Parantainen

Kirittäjä-palvelun tuotteistaminen johti 100-kertaiseen nopeuteen

Lehdon Kirittäjä-palvelun tuotteistaminen on vuoden tärkein projektini. Hankkeen tuloksena syntyi projektimalli, joka ansiosta toimitilan suunnitelutyö nopeutuu jopa satakertaiseksi perinteiseen tapaan verrattuna. Rakennus ehtii tuottaa jopa

Palvelun tuotteistaminen opas, Jari Parantainen

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä yli 100-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.