Laadukas liha alennusmyynnissä

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala kirjoitti Hesariin vastineen Suomalainen ruoantuotanto on vastuullista (19.6.2016).

Hän tuskaili karjankasvattajien epäreilua tilannetta näin:

”Panostaminen laatuun ei valitettavasti ole näkynyt lihan hinnassa. Samaan aikaan esimerkiksi vähittäiskaupan kannattavuus on ollut erinomainen. MTK painottaa sitä, että vastuullisesta tuotannosta pitää maksaa arvoisensa hinta.”

Rantalalle tiedoksi, että tuotteen hinta ei riipu yksin sen laadusta.

Me suomalaiset nautimme esimerkiksi laadukkaasta juomavedestä. Kaiken lisäksi se on hyödyke, jota ilman ihminen kuolee muutamassa päivässä. Silti hanavesi maksaa Suomessa vain puolisen senttiä litralta.

Syynä on se, että vettä on tarjolla niin paljon. Kyse on siis kysynnän ja tarjonnan laista jälleen kerran.

Sama pätee karjankasvattajiin. Kilpailijat määräävät, mitä liha maksaa. Jos keskenään kilpailevia karjatilallisia olisi vähemmän ja kysyntä pysyisi nykyisellään, tietenkin jäljelle jääneet niinsanotut maatalousyrittäjät saisivat tuotteistaan paremman hinnan.

Koska MTK ei ilmeisesti voi suositella jäsenilleen mitään järkevämpää duunia, se on päättänyt keksiä ongelmiinsa ulkopuolisia syntipukkeja. Syyllisiä ovat ilkeät ja tyhmät asiakkaat, kuten vähittäiskauppa ja me kuluttajat.

Rantalan laatupuhe muistuttaakin päästöä, joka usein roiskuu luontoon itsekeskeisen asiantuntijan tai taiteilijan suusta:

”Tuotteeni on tosi laadukas, joten asiakkaiden pitäisi maksaa siitä enemmän.”

Valittajien päähän ei mahdu, että ehkä ostajan näkemys laadusta on erilainen kuin myyjän. Ja että ikävä kyllä laadun määrittelee aina yksin asiakas, ei koskaan myyjä.

Jos me kuluttajat emme suostu maksamaan ekstraa ”vastuullisesta tuotannosta”, se on lihakauppiaan ikioma viestintäongelma. Hän ei osaa perustella, miksi juuri kotimaisesta pihvistä pitäisi maksaa nykyistä enemmän.

Laadun määrittää aina asiakas. Myös ylilaatu on laatuvirhe.


Ilmoittaudu seuraavalle Näin voitat tarjouskilpailun -kurssilleni. Vedän sen tiistaina 27. syyskuuta 2016 Rantasipi Airportissa Vantaalla.


Jari Parantainen

Jari Parantainen

Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Kouluttaja & varastetun tavaran (ideoiden) välittäjä. Brändipoliisin vanha tuttu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja.

Kirjoita vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jari Parantainen

Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Kouluttaja & varastetun tavaran (ideoiden) välittäjä. Brändipoliisin vanha tuttu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja.

Uusimmat kirjoitukset

Tilaa uusimmat kirjoitukset

Saat aina tiedon uusimmasta kirjoituksesta suoraan sähköpostiisi. Voit perua tilauksesi koska tahansa yhdellä klikkauksella.