Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Elsa-kissan paniikki

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Norm Brodsky on tunnettu amerikkalainen yrittäjä. Olen vuosien ajan lukenut hänen mainioita kolumnejaan Inc-lehdestä.

Tapasin Aucorin toimitusjohtajan joulun alla. Janne Jääskeläinen suositteli Brodskyn kirjaa The Knack: How Street-Smart Entrepreneurs Learn to Handle Whatever Comes Up. Ahmin opuksen saman tien.

Pläjäys tarjosi piristävän näkymän siihen, miten tavallinen – tai ehkä vähän tavallista parempi – yhdysvaltalainen pk-yrittäjä vetää putiikkiaan.

Jälkikäteen mietiskelin,  mikä teoksesta jäi parhaiten mieleen. Se oli kertomus Elsasta.

Brodsky pyörittää arkistointiointibisnestä. Firma omistaa useita isoja varastoja, joissa nököttää jopa miljoonia laatikoita esimerkiksi lakitoimistojen mappeja.

Elsa-kissa asui yhdessä varastorakennuksista. Henkilökunta piti otuksesta huolta. Vastalahjaksi se hoiteli tuholaisia.

Vapaa-aikanaan katti hengaili mielellään poikakissan kanssa, joka oli asettunut kadun toisella puolella sijaitsevaan varastoon.

Eräänä päivänä Elsa ilmestyi hyllyjen välistä. Sillä oli mukanaan kokonainen pesue pikkukissoja. Kukaan ei ollut edes huomannut, että  se olisi raskaana.

Tietysti monet Brodskyn työntekijöistä ihastuivat kissanpoikiin. Sovittiin adoptio-ohjelmasta. Ensin olisi vain odotettava, että Elsan jälkeläiset kasvaisivat luovutusikäisiksi.

Sitä paitsi emo oli ärhäkkä. Se ei päästänyt ihmisiä pentujensa lähelle. Elsa kätki poikasensa jonnekin varaston uumeniin niin, ettei kukaan tiennyt niiden pesäpaikkaa.

Eräänä aamuna katti ilmestyi toimistoon selvästi hätääntyneenä. Se mourusi niin kuin kissoilla on tapana. Oli selvää, että pesueelle oli tapahtunut jotain.

Iltapäivällä firmaan tuli puhelu asiakkaalta. Kuljettaja oli juuri kärrännyt hänelle muutamia arkistolaatikoita varastosta.

”Toimititte meille laatikollisen kissanpoikia”, asiakas ilmoitti ihmeissään.

Firmassa levisi kulovalkean tavoin ilouutinen: Elsan poikaset olivat löytyneet!

Brodsky päätti järjestää ylimääräisen kuljetuksen. Kissanpentujen noutokeikka kesti kaksi ja puoli tuntia. Kun autonkuljettaja palasi, häntä oli lastauslaiturilla vastassa yli sata hurraavaa työntekijää – ja yksi emokissa.

Kirjassa oli tosi paljon järkeviä yrittäjäneuvoja. Silti muistan ylivoimaisesti parhaiten tarinan, joka (näköjään) vetosi tunteisiin. Naureskelin kertomukselle vaimoni kanssa koko joululoman.

Sinunkin firmasi arki tuottaa mainiota tarinoita. Jonkun vain pitäisi kirjata ne talteen. Se joku olet sinä.

3 vastausta

  1. Katleena Kortesuo kirjoitti blogissaan 13.01.2014 otsikolla ”Miksi kirjoitusvalmennuksissani ei kirjoiteta”. Listan neljäs kohta on ”Monelle on epämotivoivaa tehdä teksti, jolle ei ole ”loppusijoituspaikkaa” – eli sopivaa julkaisukanavaa.”

    Minne siis kirjaisin nämä tarinat? Nämä voisivat olla keino herättää intra – tiedon hautausmaa – eloon?

  2. Kiitos Jarille linkistä ja maininnasta.

    Tommi: tarinoissa on se hyvä puoli, että ne toimivat kerrottuna ja kirjattuna. Tarinoiden tarkoituksena on herättää tunteita, ja intran syövereihin ne hautautuvat ehkä liiankin helposti. Suosittelen firman blogia ja asiakastapaamisia. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Tommi Elomaa

Mikä on ollut paras varastamasi idea?

Pölli Tästä- blogimme täyttää tänään vuosia. Jo 15 vuotta tämä ideavarkaiden apaja on ollut vapaata riistaa kaikille katiskasta kalastaville. Kirjoituksia on hyvän matkaa toista tuhatta ja aiheet ovat käsitelleet kaikkea. Siis ihan kaikkea. Mutta mikä on ollut kaikkien aikojen paras postaus?

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Miten saksalainen putkiremontti voi valmistua viikossa?

Suomen Kuvalehti kertoo tuoreessa jutussaan (44/2016), miten saksalainen putkiremppa valmistuu yli kymmenen kertaa nopeammin kuin suomalainen. Jutusta näkyy karusti reaktio, johon olen törmännyt urani aikana lukemattomia

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Euro olisi paras innovaatioseteli

Elinkeinoministerimme Olli Rehn on nero. Hän on keksinyt eurolle paremman vaihtoehdon. Se on nimeltään innovaatioseteli. Tarkoitus on potkia vauhtia pienten ja keskisuurten yritysten innovaatiotoimintaan. Niiden pitäisi

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

Tuotepäällikön pelastuspakkaus

Pärähtävätkö päiväsi tulipalojen sammutteluun? Näperteletkö oikeastaan yksityiskohtien parissa? 

Tämä 73-sivuinen opas kertoo, miten pääset kiireestä eroon lopullisesti. 

 

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat vinkit tuotteistukseen sekä uusimmat blogikirjoitukset ja asiakastarinamme. Lähetämme korkeintaan kaksi sähköpostia kuukaudessa.