Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Mitä lehtiä ja blogeja seuraan?

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Nuoret yrittäjät utelevat usein, mitä blogeja tai lehtiä suosittelisin. Mutta on tosi vaikeaa sanoa tuntemattomille, mitä heidän kannattaisi lukea.

Listaankin nyt sen sijaan vain omat lehtitilaukseni ja seuraamani blogit (aakkosjärjestyksessä kaikki). Jos joku saa niistä vinkkejä, hyvä niin.

Nämä lehtitilaukset olen uusinut kuluneen syksyn aikana:

 1. Fast Company
 2. Harvard Business Review
 3. Inc. Magazine
 4. Kauppalehti
 5. Kauppalehti Optio
 6. Macworld
 7. MB (Mikrobitti)
 8. Popular Science
 9. Talouselämä
 10. Tekniikan historia
 11. Tekniikan Maailma
 12. Tekniikka & Talous
 13. Tiede
 14. Tieteen kuvalehti

Yksi tai kaksi kansantajuista psykologiaa käsittelevää lehteä kuuluisi listalle ilman muuta. En vain ole löytänyt sopivia ehdokkaita, joita saisi tilatuksi digitaalisena (esimerkiksi Zinio-versiona).

Toisaalta jotkin lehdet ovat sellaisia, etten oikein osaa päättää, ovatko ne hintansa arvoisia.

Esimerkiksi Suomen Kuvalehti on hankala tapaus. Valtaosa aviisin sisällöstä on jo loppuun kaluttua kamaa, kun lehti ilmestyy loppuviikosta. Toisaalta toimitus onnistuu aina joskus tutkivassa journalismissaan.

Joka tapauksessa olen lopettanut puoli tusinaa tilausta tänä vuonna:

 1. Adweek
 2. Long Play
 3. Markkinointi & Mainonta
 4. Suomen Kuvalehti
 5. TiVi
 6. Wired

Blogilistalleni nappasin vain seuraamiani kirjoittajia tai ryhmiä, jotka jaksavat tuottaa tekstiä edes jotenkin säännöllisesti – vaikka sitten harvakseltaan:

 1. Ajatuspaja Libera
 2. Akateeminen talousblogi
 3. Asiaton lehdistökatsaus
 4. Bittimittari (Petteri Järvinen)
 5. Duct Tape Marketing
 6. Eero Paloheimo
 7. Ei oo totta (Katleena Kortesuo)
 8. Freakonomics
 9. Harward Business Review
 10. Presentoimisen Pelikirja (Timo Sorri)
 11. Havaintoja digimaailmasta (Petteri Järvinen)
 12. Jussi Karin blogi
 13. Jyrki Kasvi
 14. Kemppinen (Jukka Kemppinen)
 15. Kari Haakana
 16. Kasper Diem (Kasper Strömman)
 17. Metrossanukkuja (Olli Herrala)
 18. Kivi, paperi, sähköruoska (Janne Jääskeläinen)
 19. Macworld
 20. Neuromarketing (Roger Dooley)
 21. Perjantaikokin blogi (Petri Hollmén)
 22. Seth’s Blog (Seth Godin)
 23. Sininen zeppeliini
 24. Soininvaara (Osmo Soininvaara)
 25. Talouden tulkki (Jouko Marttila)
 26. Tiede
 27. The Zapier Blog
 28. Tuomaan evankeliumi (Tuomas Enbuske)
 29. Tuplaamo.fi
 30. Vesan linja (Vesa Linja-aho)

Joitain lähteitä olen hylännyt pelkästään laiskuuttani, koska Feedly-syötteenlukijani ei osaa lukea niitä. Sellaisia ovat esimerkiksi Hupparihörhön (Sami Kuuselan) ja Mari K Niemen kirjoitukset Suomen Kuvalehden blogissa.

28 vastausta

 1. Tiedän, ettet mielellään hypi palvelusta toiseen mutta tuo Feedly…. jos nyt saan suositella jotain ilman pelkoa pettymyksestä, suosittelen lämpimästi että vaihdat RSS syötteesi Feedlystä Inoreaderiin… jos käytit joskus Google Readeriä (kevyet mullat sille) tunnet olosi välittömästi kotoisaksi sillä erotuksella, että ihmettelet miten ihmeessä Inoreaderissä voi olla noin paljon parannuksia joita Google ei koskaan viitsinyt toteuttaa vaikka käyttäjät niitä kerjäsi.

  En odota sinun vaihtoa tekevän mutta jos sain uteliaisuutesi heräämään niin kokeile edes, se ei maksa mitään. Itse olen toooooooodella tyytyväinen käyttäjä enkä voi enää kuvitella käyttäväni mitään muuta.

  1. Tommi, kiitos vinkistä! Ainakin opml-tiedosto siirtyi kauniisti Feedlystä Inoreaderin puolelle. Täytyypä siis testailla.

   Epämääräistä harhailua on riittänyt sen jälkeen, kun Google ajoi oman systeeminsä alas. Feedly taitaa olla nyt kolmas softa, jota olen sen jälkeen käyttänyt.

   Mutta olet kyllä oikeassa, että yhtäkkiä alan tuotekehitys piristyi kummasti, kun patalaiska iso-G heitti hanskat tiskiin. Sikäli se taisi olla vain kaikkien etu.

 2. Listalla ei yhtään yleispäivälehteä, ”edes” Hesaria? Täytyykin tsekata tosta bloggarilistasta muutama uusi tuttavuus, kiitos vinkeistä.

  1. Listasin tuohon vain lehdet, jotka menevät firmani kirjanpitoon ammattilehdet-nimikkeen alle. Hesarin tietysti luen joka päivä.

  1. Paras kiitos on se, että tuotat tiukkaa sisältöä jatkossakin.

   Yrittämisestä on helppo jauhaa iänikuisia itsestäänselvyyksiä. Omasta blogistasi sen sijaan löydän usein virkistäviä näkökulmia ja pohtimisen aihetta.

 3. Täältäkin suositus Inoreaderille.
  Lisäksi vinkki lehdestä: Skrolli.
  https://skrolli.fi

  Suomen kuvalehti näkyy sulkevat myös ”blogit” ilmaislukijoilta hyvin nopeasti niiden ilmestymisen jälkeen, joten ehkä sen vuoksi eivät halua feediä tarjota kuin kommenteista. Heidänpä on menetyksensä.

  PJ:n kirjoituksista ei kannattaisi kenenkään perustaa, aina täynnä asiavirheitä ja mutuilua.

  1. Kiitos vinkeistä, täytyypä laittaa Skrolli tarkkailulistalle!

   SK tosiaan jaksaa vehdata maksumuurinsa kanssa. Se on todella ärsyttävää etenkin silloin, kun lehden digiversio on auki.

   Digilehti tarjoilee otsikoita jutuista, jotka ovat itse asiassa SK:n blogipostauksia tai muuten verkkosivuille julkaistuja tekstejä. Mutta niitä pääsee lukemaan vain, jos osaa / jaksaa / haluaa kirjautua erikseen SK:n verkkotunnuksilla.

   Hohhoijakkaa, voisiko TILAAJAN elämää vielä hankaloittaa jotenkin enemmän?

   Kuten totesin listaamistani blogeista, kerron vain, että seuraan niitä. Mutta en läheskään aina ole kirjoittajien kanssa samaa mieltä. Petteri Järvinen on onneksi ahkera, osaa selkokieltä, eikä pelkää toisin ajattelevia lukijoita.

 4. Suomen Kuvalehden kommentti herätti minut muistelemaan vanhoja. Olin taannoin palvelussa, jossa STT:n isoja uutisia toimitettiin kännykkään tekstareina (kyllä, siitä on kauan). Se oli silloin nopeinta mitä vain saatettiin kuvitella. Tuolloin tulin järjestäneeksi asioita mielessäni medioittain. Näin ajatuskulkuni toimi:

  1) STT:n tekstarit
  + nopea
  – pelkkä otsikko

  2) Radiouutiset
  + nopea
  – usein isoissa asioissa virheellistä tietoa

  3) Illan TV-uutiset
  + analysoidumpaa journalismia
  – usein isoissa asioissa virheellistä tietoa

  4) Aamun Hesari
  + usein hyvin jäsenneltyä
  – virheitä

  5) Suomen Kuvalehti
  + erittäin laadukkaasti jäsenneltyä journalismia
  – hidas

  Silloisessa elämässäni SK oli ylivoimainen. Silloin oli monta isoa katastrofia ja kaikki muut mediat kompastelivat pahasti. Toimittajat hosuivat ja hakivat skuuppeja ja lööppejä. Tuli paljon virheitä ja niitä sitten oiottiin. SK harvoin syyllistyi siihen.

  Nykyisin en enää ole tätä pohdiskellut, mutta tätä kirjoittaessani SK tuli taas mieleen. Pitäisiköhän taas tilata? On kovin hidasta, mutta silläkin on arvonsa.

  Meni ohi tämän kirjoituksen scopesta, mutta tämä nyt vaan tuli.

  1. Saattaa hyvin olla, että SK:n väki jalostaa juttuja pidemmälle kuin päivittäisiä uutisia puskevat toimitukset. Näin lukijana on vain kovin helppo ohittaa sellaiset otsikot, jotka ovat tulleet vastaan jo monta kertaa viikon varrella.

   Siitä kyllä maksaisin mielelläni, että toimittaja vastaisi aivan ilmeisiin kysymyksiin, joita vaikkapa Hesari ei katsonut tarpeelliseksi edes sivuta. Sellaisia ovat esimerkiksi monet uutiset, joissa haastateltava puhuu ihan selkeästi soopaa.

   Hyvä esimerkki on Apteekkariliiton puheenjohtajan Marja Ritalan vastaväite vihreiden kansanedustaja Antero Vartian ehdotukseen, että apteekkitoiminnan sääntelyä pitäisi purkaa. Juttu kaipaisi aivan selvästi pohdintaa ja/tai infoboksin siitä, miksi nykyinen käytäntö on tehoton ja järjetön. En pidä lukijoiden kommentteja lainkaan riittävänä siihen tarkoitukseen.

 5. Ohessa omat suosikkini.

  – Virgin
  – Sir Richard Branson
  – Donld Trump
  – Marcus Luttrell
  – Business Insider
  – Elina Lepomäki
  – Washington Post
  – Fortune Magazine
  – Ajatuspaja Libera
  – CNN

  Suomesta ei tule mielestäni laatumediaa. Pölli Tästä blogi ja Tuplaamon poikien jutut ovat ihan omassa sfäärissään, pesevät muilla suomalaisilla katujen pölyä.

  1. Kiitos Jyrki, hyviä ehdotuksia!

   Elina Lepomäkeä olenkin seuraillut sillä silmällä, hänhän on myös Liberan entinen tutkimusjohtaja ja nykyinen sen hallituksen puheenjohtaja. Elina on selvästi erittäin terävä tyyppi. Luojan lykky, että sellaisiakin on kansanedustajien joukossa.

   Jostain syystä en aikaisemmin osannut poimia Usarin sivuilta kunnon syötettä (esimerkiksi Lepomäen seuraamiseksi), mutta Inoreader ei näytä yskivän yhtään.

   Jotkut CNN:n tapaiset lähteet ovat vain siitä hankalia, että juttua puskee niin julmetusti. Sitten aina illansuussa on kasassa jo 143+ otsikkoa. Tahtoo käydä liian raskaaksi. Pitäisi ehkä pohtia hakusanoja, joilla suodattaa tulvasta oleelliset tekstit.

   1. Kannatta ehdottomasti miettiä hakusanoja CNN suhteen, niin paljon sieltä pukkaa asiaa tulemaan. Ylipäätänsä olen tykästynyt lukemaan eri maiden uutislähteitä ja kuuntelemaan eripuolilta palloa olevia ystäviä. Edesmenneen Giovanni Falconen tapaan lopulta saa muodostettua hyvän kokonaiskuvan missä mennään.

    Warren Buffetista tulevia juttuja tulee lueskeltua aina kun sattuu silmiin.

    Kirjallisuuden puolelta vinkiksi. Roy Jenkinsin kirja Winston Churchillistä. Suosikki johtajani kautta aikojen. Ehkäpä oleilu saarivaltakunnassa on vaikuttanut osaltaan mutta Churchill on jättänyt lähtemättömän vaikutuksen minuun. Kaikkine ”vikoineen”, aivan mahtava johtaja.

    1. Viimeksi vuosi sitten tilasin The New York Timesin muutamaksi kuukaudeksi juuri siitä syystä, että ajattelin muuten päätyväni suomalaistoimittajien sensuurin armoille.

     En kuitenkaan huomannut, että olisin jäänyt muutaman kuukauden koejakson aikana paitsi mistään oleellisesta. Tai että maailmankuvani olisi kohtalokkaasti vääristynyt.

     Tavallaan kävi juuri niin kuin Brian Tracy tapaa opettaa. Hänhän ei kuulemma tuhlaa aikaansa siihen, että hän lukisi lehtiä tai töllöttäisi telkkaria.

     Kuulostaa aika idioottimaiselta, vai mitä? Ihan samaa sarjaa kuin se, että yli puolet yhdysvaltalaisista ei omista passia (oli se totta tai ei).

     Mutta Tracy perustelee linjaansa sillä, että jos jokin uutinen on tärkeä, hän kyllä kuulee siitä muilta. Ei-tärkeistä uutisista ei taas ole niin väliksi. Miksi siis haaskata moiseen uutisten haravointiin omaa aikaansa?

     Toisin sanottuna oma havaintoni oli se, että suomalaiset tiedotusvälineet raportoivat kyllä aika hyvin kaiken oleellisen. Ehkä ajat ovat jonkin verran parantuneet suomettumisen pahimmista ajoista.

     Se on tietysti vielä toinen asia, että pitäisikö vaihtoehtoisten lähteiden olla tosiaan jostain muualta kuin juuri USA:sta.

     Kiitos kirjavinkistä, teos näyttää löytyvän myös Audible-äänikirjana. Taidan käyttää seuraavan kuukauden credit-pisteeni tähän hankintaan.

     Kesto näyttää olevan muikeat 37,5 tuntia, eli juuri suomalaisen työviikon verran!

  1. Kiinnostavilta vaikuttavat, kiitos Jussi! Muutamassa viikossa selviää, jäänkö koukkuun vai en.

 6. Farnam street on tosiaan loistava. Sisältö on paikoin niin hyvää, että siitä voisi kuvitella myös maksavansa. 🙂

  Psykan puolelta hyvä julkaisu on esim. Psychology Today.

  Muutama loistava blogi liittyen organisaatioiden kyvykkyyteen:

  https://www.samihonkonen.com/
  https://thinkpurpose.com/
  squiretothegiants.wordpress.com
  flowchainsensei.wordpress.com
  quantumshifting.wordpress.com
  davidmarquet.wordpress.com

  Onko sulla Jari muuten podcast-suosituksia? Kannattaa ainakin tutustua Sami Honkosen Boss Leveliin – https://www.bosslevelpodcast.com/

  1. Kiitos Eero, kiinnostavia ehdokkaita!

   Tuo Psychology Today -lehti on hyvä esimerkki siitä, ettei se näytä ilmestyvän digitaalisena versiona lainkaan. Joitain muita alan lehtiä kyllä löytyy, mutta monesti ne näyttävät kallistuvan avioliittoneuvonnan ja elämänhallinnan puolelle. Toisin sanottuna ne häärivät naistenlehtien tontilla.

   Podcast-kuluttajana olen aivan surkea. Se on Amazonin Audiblen vika. Äänikirjat vievät kuunteluaikani niin, ettei podcasteille ole jäänyt luontevaa paikkaa.

 7. Saattaisi kiinnostaa:

  Scott Adams: https://blog.dilbert.com (etenkin hänen Trump-analyysinsa on ollut ihan huippua viime aikoina, tässä tiivistettynä: https://www.youtube.com/watch?v=55NxKENplG4 )

  Techdirt: https://www.techdirt.com (Mike Masnickilta löytyy paljon hyvää uutisointia/kommentaaria liittyen immateriaalihyödykkeiden/palveluiden bisnesmalleihin, mutta miinuksena se, että tuonne tulee kaikkea muutakin aika paljon)

  Tim Ferriss: https://fourhourworkweek.com/blog (nykyään harvemmin mitään kirjoituksia, mutta jos on aikaa kuunnella podcasteja, niin niiden laatu on usein varsin hyvä)

  1. No niin, tässähän alkaa maailmankuva laajentua mukavasti – kiitos näistä vinkeistä! Lisäsin ehdokkaasi uuteen hienoon Inoreader-lukijaani saman tien.

   1. Vaihdoinpa muutenkin itsekin juuri vähän aikaa sitten Feedlystä Inoreaderiin. Ei ole ainakaan toistaiseksi vielä kaduttanut.

    1. Näin vuorokauden vankan kokemuksen perusteella ehdin jo todeta, että enköhän siirry Inoreaderin käyttäjäksi minäkin.

     1. Kyllä se onnistuu, nimittäin opml-tiedoston avulla. Feedlystä opml-export löytyy täältä: https://feedly.com/i/opml

      Inoreaderiin opml-tiedoston lukutoiminto löytyy hammasrattaan alta (selainikkunan oikeassa ylänurkassa) valikosta Preferences/Import/Export.

 8. Suosittelen lämpimästi myös The Economist -lehteä. Itse asiassa ihmettelen, ettei sitä ole vielä mainittu tässä keskustelussa (vai enkö ole vain huomannut?)

  Kerran viikossa ilmestyvänä aviisina sillä on samoja etuja kuin Suomen Kuvalehdellä (pohditummat jutut ajankohtaisista aiheista), mutta näkökulma on maailmanlaajuinen (huom. ei myöskään jenkkinäkökulma). Hintakaan ei ole laatuun nähden ollenkaan paha. Pääaihealueina talous ja politiikka, ja mausteena satunnaisesti jotain muutakin.

  1. Olen tuon The Economist -tilauksenkin kanssa vatuloinut vuosia. No, nyt tilasin sen (painostuksesi vuoksi) 3 kuukaudeksi. Pian selviää, onko aviisista iloa.

 9. Arvon Jari, kuinka onnelliseksi tulinkaan listallesi pääsystä! Vaikkakin tekstituotantoni on vallan satunnaista – jos sitäkään.

  T. Petri Perjantaikokki Hollmén

  1. Ei kestä, kyllä kiitos kuuluu aina kaltaisillesi hyville kirjoittajille. Satunnaisuuskaan ei ole mikään ongelma, kun sisältö on riittävän kiinnostavaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Euro olisi paras innovaatioseteli

Elinkeinoministerimme Olli Rehn on nero. Hän on keksinyt eurolle paremman vaihtoehdon. Se on nimeltään innovaatioseteli. Tarkoitus on potkia vauhtia pienten ja keskisuurten yritysten innovaatiotoimintaan. Niiden pitäisi

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Nyhtökauran hinnoittelu meni pieleen

Hesari kertoi nyhtökaurayrittäjä Maija Itkosesta pari päivää sitten (17.9.2016). Lehti ylisti tuotetta estotta: ”HARMAANRUSKEASTA hakkeluksesta on tullut Suomessa tänä vuonna myyttinen elintarvike, jota jahdataan suu vaahdoten kaupasta toiseen.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.