Yleensä asiantuntijat alkavat tuotteistaa jotain mahdollisimman mutkikasta. Kuitenkin parhaiten menestyvät konseptit ovat lähes aina jotain hyvin yksinkertaista – ainakin asiakkaan näkökulmasta.

Juttelin hiljattain erään pörssiyhtiön toimitusjohtajan kanssa. Hän totesi huomanneensa, että palvelujen tuotteistaminen on yleensä kaikkea muuta kuin rakettitiedettä.

Olen ihan samaa mieltä.

Etenkin jälkikäteen tarkasteltuna monet menestyksekkäät tuotteistukset näyttävät todella yksinkertaisilta – ja sitä ne ovatkin. Sikäli yritysten nurkat ovat täynnä palvelujen ituja, jotka ovat vain tuotteistusta vaille valmiita hittejä.

Mutta kun tuotteistetun palvelun myynti sitten alkaa vetää, aivan varmasti jostain putkahtaa vähintään yksi jälkiviisas. Hän ilmoittaa katkerana, että "kyllä minäkin olisin osannut tuotteistaa tuon".

Toimitusjohtaja totesi, että siihen on ihan pakko iskeä vastakysymys: "No miksi et sitten tuotteistanut?"

Olen jo pitkään seurannut yritystä, joka menestyy loistavasti vuodesta toiseen. Se on nimeltään 3Step IT.

Tämä suomalaisfirma käynnisti toimintansa vuonna 1997. Vuonna 2006 sen liikevaihto oli jo 128 miljoonaa euroa. Se on kasvanut nopeasti ja kannattavasti oman tulorahoituksen varassa alusta asti. Yhtiö toimii nykyisin kahdeksassa maassa.

No mitä 3Step IT sitten tekee?

Lyhyesti sanottuna se liisaa yrityksille tietokoneita. Kun koneiden vuokrajakso on ohi, 3Step IT hoitaa värkit kierrätykseen.

Siinä kaikki!

Totta kai taustalla puksuttavat todennäköisesti hyvinkin mutkikkaat prosessit. Peruskuvion ympärillä on joukko täydentäviä palveluja.

En lainkaan vähättele. Kokonaisuutta on varmasti hiottu pitkään ja hartaasti.

Mutta silti 3Step IT on paraatiesimerkki selkeän yksinkertaisesta palvelukonseptista. Aivan taatusti moni on miettinyt, että olisin minäkin osannut tuotteistaa tuon.

Miksi et sitten tuotteistanut?

Mutkikkaita palveluja on vaikea tuotteistaa, niiden myymisestä puhumattakaan. Aloita tuotteistaminen jostain hyvin pienestä ja arkisesta palvelusi osasta. Sitäkään ei todennäköisesti kukaan ole vielä tuotteistanut, vaikka moni sen osaisikin.