Search
Close this search box.
Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Tähdet kertovat, herra insinööri

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Oletko asiantuntija? Perustuuko maailmankatsomuksesi luonnontieteisiin ja järkeen? Hieno homma! Ikävä kyllä asiakkaasi logiikka saattaa pelittää aivan toisin.

En yhtään ihmettele, jos insinöörin on joskus vaikea käsittää asiakkaan logiikkaa.Tieteen tiedotus ry julkaisi 13.11.2007 uusimman Tiedebarometri 2007 -tutkimuksensa.

Se oli jälleen karua kertomaa.

Tutkimuksen mukaan 1,7 miljoonaa suomalaista (eli asiakasta) uskoo homeopatiaan. Evoluutioteoriaan uskoo vain 66 prosenttia väestöstä. Joka kolmas ei näe mitään ristiriitaa tieteellisen maailmankuvan ja uskonnon välillä.

Lähes joka toinen (47 %) uskoo, että kansanparantajilla on tietoa ja taitoa, jota lääkäreillä ei ole. Onneksi näin uskovien määrä on sentään hiukan vähentynyt verrattuna edelliseen barometriin vuodelta 2004. Mutta homeopatian tietää huuhaaksi yhtä harva (26 %) kuin edelliselläkin kerralla.

Noin 1,2 miljoonaa suomalaista uskoo, että luontaislääkkeet ovat monissa tapauksissa parempia kuin lääkärin määräämät apteekkilääkkeet.

Tutkimuksessa esitettiin seuraava väite: "Vaikka lehdissä julkaistavat horoskoopit ovat lähinnä viihdettä, on olemassa myös luotettavia, syvällisiä astrologiseen tietoon perustuvia horoskooppeja".

Joka kuudes oli tästä samaa mieltä ja epäröimään jäi 23 %. Yhteensä siis 2,1 miljoonaa suomalaista ei pidä mitenkään outona ajatusta, että tähdet määräisivät ihmisen kohtalosta. Naiset uskovat horoskooppeihin miehiä useammin.

Telepatiaan uskoo joka kolmas suomalainen. Vain kolmasosa on vissi siitä, ettei ajatuksensiirto pelitä. Jälleen naiset pitävät ilmiötä totena selvästi miehiä useammin.

Tuotteistusprojekteissa törmään usein miesinsinööreihin, jotka luulevat muiden olevan itsensä kaltaisia. Niinpä he alkavat suunnitella tuotteita tai palveluja ikään kuin itselleen.

Kuitenkin tuotteistajan pitäisi päästä perille ostajien todellisista motiiveista. Jos esimerkiksi miljoonat suomalaiset uskovat horoskooppeihin, mihin kaikkeen muuhun soopaan he mahtavatkaan uskoa?

Asiakkaan järjenjuoksu saattaa poiketa todella rajusti omastasi. Ethän vain perusta tuotekehitystäsi oletukseen, että ostaja tekisi päätöksiään pelkästään teknistieteellisen logiikan pohjalta?

Lähde: Tieteen tiedotus ry, Tiedebarometri 2007

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Kuinka kalastat ruutanoita
Tommi Elomaa

Kuinka kalastat ruutanoita?

Miten myyt asiakkaille, jotka säästävät pysyäkseen hengissä? Millaisella syötillä ruutana käy koukkuun kiinni?

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita
Tommi Elomaa

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita?

Opeta asiakkaasi kuuden vaiheen kautta kuuliaisiksi ja tottelevaisiksi. Se tekee heidän elämästään helpompaa ja samalla myös parannat omaa katettasi.

Reputatko kananmunatestin
Tommi Elomaa

Reputatko kananmunatestin?

Elätkö siinä harhassa, että teidän palvelunne on uniikki myös asiakkaidenne mielessä? Kananmunatesti paljastaa höttöpuheen armotta.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

Tuotepäällikön pelastuspakkaus

Pärähtävätkö päiväsi tulipalojen sammutteluun? Näperteletkö oikeastaan yksityiskohtien parissa? 

Tämä 73-sivuinen opas kertoo, miten pääset kiireestä eroon lopullisesti. 

 

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat vinkit tuotteistukseen sekä uusimmat blogikirjoitukset ja asiakastarinamme. Lähetämme korkeintaan kaksi sähköpostia kuukaudessa.