Search
Close this search box.
Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Musta laatikko, osa 3

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Asiantuntija yleensä ajattelee, että hänen on ensin ratkaistava akuutti ongelma. Todellisuudessa se on vuorossa työlistalla vasta toisena.

Eräs esimies kertoi kokemuksiaan siitä, miten hänen it-asiantuntijansa yleensä reagoivat teknisiin ongelmiin.

Nämä ammattilaiset vastaavat asiakkaiden palvelinkoneista, jotka ovat hyvässä tallessa huipputurvallisessa laitetilassa. Heidän tehtävänsä on huolehtia, että värkit toimivat lakkoilematta 24 tuntia vuorokaudessa vuoden ympäri.

Pomo kysyi ionipipoiltaan, mitä pitää tehdä ensimmäiseksi, kun asiakkaan pömpeli on päättänyt heittää hommat sikseen.

"Paiskaamme varakoneen kehiin ja alamme elvyttää sairastunutta heti sen jälkeen", kertoivat it-ammattilaiset tyytyväisinä. Tätä oli harjoiteltu moneen kertaan. Homma oli taatusti hanskassa.

"No ei – ei todellakaan", parkaisi tuore johtaja. "Te menette viivana puhelimeen ja soitatte asiakkaalle. Te soitatte sinne ennen kuin kukaan edes huomaa, että palvelin on kaatunut."

Asiantuntijat olivat ihmeissään. Miksi ihmeessä asiakkaalle pitäisi kertoa ongelmasta, jota hän ei ole itse lainkaan äkännyt? Eikö olisi viisaampaa korjata ongelma niin, ettei sitä kukaan edes huomaisi?

Kuitenkin jokainen tietää, että asiakas harvemmin suuttuu siitä, että palvelu tökkii. Mutta siitä hän pillastuu varmasti, jos kukaan ei viitsinyt kertoa asiasta, vaikka olisi ihan hyvin voinut.

Esimiehen mukaan tuo hänen alaistensa toimintamalli on syvällä spesialistin selkäytimessä. Siitä eroon oppiminen on pitkä ja piinallinen projekti.

Asiantuntuntija voi olla vaikka miten kova luu alallaan. Mutta se ei tarkoita, että hän osaisi eläytyä asiakkaan asemaan. Puhumattakaan, että hän olisi mikään puheviestinnän virtuoosi. Oletko harjoitellut alaistesi kanssa, miten poikkeustilanteissa tulisi toimia?

2 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Sakkojen tuotteistaminen
Tommi Elomaa

Kannattaisiko sakot tuotteistaa?

Matkailijan matka katkesi koneesta poistamiseen Pariisissa. Avoimeksi jää, millainen lasku tuosta lankeaa – jos lankeaa. Olisiko sakkojen tuotteistuksella mitään vaikutusta?

noste_sissit_748-copyright
Jari Parantainen

Nordea jahtaa tosi tyhmiä terroristeja

Nordean asiakas purnasi Hesarissa (23.11.2016), että pankki oli tentannut hänen tallettamansa käteisen alkuperää. Puhelimitse asiaa ei voitu hoitaa. Kamreeri oli komentanut alamaisensa konttorille kuulusteltavaksi nenätysten. Pari päivää

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Haluan Talouselämä-lehteni taksilla

Nyt on katumme postilaatikot ryhmitelty neljän boksin ryppäiksi, jotta jakajan olisi helpompi jättää hommansa hoitamatta. Talouselämä- ja Tekniikka & Talous -lehdet tulivat taas kerran perille

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

Tuotepäällikön pelastuspakkaus

Pärähtävätkö päiväsi tulipalojen sammutteluun? Näperteletkö oikeastaan yksityiskohtien parissa? 

Tämä 73-sivuinen opas kertoo, miten pääset kiireestä eroon lopullisesti. 

 

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat vinkit tuotteistukseen sekä uusimmat blogikirjoitukset ja asiakastarinamme. Lähetämme korkeintaan kaksi sähköpostia kuukaudessa.