Vanhat työntekijät eivät ihastu, jos uusi tulokas on liian innokas. Hänen energiansa ja ideansa saavat kantajengin näyttämään laiskalta ja epäpätevältä. Niinpä märkäkorva on pantava nopeasti kuriin.

Teekkariaikoinani olin eräänä kesänä Iisalmessa konepajalla töissä. Työparinani oli armeija- ja opiskelukaverini Kyösti "Köpi" Kulusjärvi. Asensimme sorveihin ja työstökoneisiin käyttöaikamittareita yötä päivää. Urakka oli saatava valmiiksi ennen syksyn kiireitä.

Laitteiden avulla yrityksen johto pystyi seuraamaan, miten nopeasti kultakin koneelta syntyi valmista tavaraa tuotannon seuraaviin vaiheisiin. Se puolestaan oli tarpeen, jotta varastot ja toimitusajat saatiin puristetuksi niin pieniksi kuin suinkin.

Sitten konepajan duunarit saivat selville, että heidän työtään ja tuloksiaan oli tarkotus ryhtyä mittaamaan.

Huono homma, totesivat jermut. Koko porukka iski perseensä penkkiin saman tien. Laiton korpilakko oli alkanut.

Lisäksi koneistajat kertoivat ihan vain vinkiksi, että asentamamme elektroniset värkit kestävät kovin huonosti konepajaympäristössä. Niihin kun osuu iso ja painava jakoavain tosi helposti.

Siinä tällaiset sinisilmäiset opiskelijat saivat oppitunnin, miten työelämä oikeasti toimii.

Myynti- ja markkinontiosastoilla tulee vastaan samanlaisia "koneistajia". Veteraani jos toinen on vuosien mittaan etsinyt ja löytänyt keinot, joiden avulla työpäivät sujuvat mahdollisimman leppoisasti. Tulokset pysyvät juuri ja juuri sillä rajalla, ettei höveli esimies oikein saa eväitä tarttua tilanteeseen.

Kaikkein ikävintä on, että nämä suharit pitävät kunnia-asianaan opettaa ns. talon tapoja uusille ja innokkaille työntekijöille.

On ihan selvää, että liian hyviä tuloksia saavuttava tulokas saisi uraputkensa loppupuolella lekottelevat työntekijät näyttämään aivan surkeilta. Siksi vanhat näkevät paljon vaivaa, että he saisivat hötkyilijät pian aisoihin.

Muutamassa viikossa noviisit ovat jo oppineet, mikä on pienimmän kitkan tie. Heidän tuloksensa ovat sakanneet yhtä surkeiksi kuin kantajengilläkin.

Mikä ikävintä, kun alun perin liian energisen ammattilaisen aivot ovat kerran saastuneet, niitä on varsin vaikea saada enää puhdistetuksi.

Yritä pitää uudet innokkaat työntekijäsi erossa yrityksesi kyyniseksi muuttuneista alisuoriutujista hinnalla millä hyvänsä. Muuten he siirtävät "viisautensa" tulokkaille. Sitten peli on menetetty.