A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Jokainen konkurssi harmittaa. Suomen vanhimman yrityksen konkka potuttaa erityisesti. Mikä katkaisi yli 360 vuotta puksuttaneen tuotantoputken?

Oletko käynyt kirjapainossa kylässä? Se on erikoinen kokemus siksi, että se alkaa aina samalla tavalla.

Firman myyjä tai toimitusjohtaja taluttaa sinut heti ensimmäiseksi katsomaan painokoneita – mitäpä muutakaan?

On aivan sama, miten moderni tai digitaalinen yritys väittää olevansa. Se saattaa työllistää kymmeniä pelkästään palveluihin keskittyneitä ammattilaisia. Mutta siitä viis, painokone on se juttu, joka ilmeisesti vetää asiakkaita paikalle.

Niin ainakin painotalon väki kuvittelee.

Markkinointi & Mainonta (1.9.2008) tiivistää konkurssiin menneen Frenckellin Kirjapaino Oy:n toimitusjohtajan mietteet. Berndt von Frenckell kommentoi, että ”kirjapainoyrityksillä pitää olla tehokkaat koneet, joten investointitarve on jatkuvasti kova”.

Lisäksi hän toteaa, että kirjapainoilla on nykyisin entistä vähemmän tehtäviä, sillä ne ovat nykyisin vain monistajia. Aikaisemmin painotalot sentään vastasivat esimerkiksi sivujen taitoista ja reprotöistä.

En missään tapauksessa halua riekkua toisen yrittäjän onnettomuudella. Mutta näin etäältä katsottuna tilanne on aivan ilmeinen.

Suomen vanhin kirjapaino ei ehtinyt keksiä ajoissa uusia palveluja.

Toki on helppo ymmärtää, että jos jokin ylipäätään joutuu menneisyytensä vangiksi, se on juuri Suomen vanhin yritys.

Joka tapauksessa konemestareiden tilanne käy yhä tukalammaksi kaikilla toimialoilla. On aivan samantekevää, pyöritätkö paperikonetta, kopiokonetta, työstökonetta, ruohonleikkuria, kallioporaa, tietokonekeskusta tai kuorma-autoa. Koneenkäyttäjiä maailmassa riittää.

Erityisesti huipputekniikan kehittäjät kuitenkin kuvittelevat olevansa jotenkin moisen yläpuolella. Sitten ihmetellään joukolla ja markulla, kun viidessadasviidestoista suomalainen CRM-järjestelmä ei käy kaupaksi. On se kumma, vaikka ohjelmisto on taatusti maailman hienoin!

Ohjelmistokin on vain kone. Ei asiakas sitä tarvitse. Hän maksaa hyödyistä. Niitä ei näytä ihan helposti syntyvän pelkän tekniikan voimin. Höysteeksi tarvittaisiin palveluja.

Jos koneiston hoitaja ei satu olemaan hyvin erikoistunut tai erilainen, kilpailu kuristaa katteet vähitellen nollan pintaan.

Jos siis Frenckellin kohtalosta pitäisi jotain oppia, se on tämä: kehitä yrityksellesi jotain vertailukelvotonta hyvän sään aikaan. Jos tuotteesi tai palvelusi ei erotu kilpailijoista, kohtalosi on sinetöity.

Älä rakastu koneisiin. Ne sitovat pääomaa ja tuottavat huonosti. Keskity sen sijaan tuotteistamaan kilpailijoistasi erottuvia palveluja, jotka kenties hyödyntävät laitteita tai ohjelmistoja. Mutta vuokraa nekin ulkoa, niin säilytät ketteryytesi.

Jari Parantainen

Jari Parantainen

Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Kouluttaja & varastetun tavaran (ideoiden) välittäjä. Brändipoliisin vanha tuttu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja.

Kirjoita vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jari Parantainen

Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Kouluttaja & varastetun tavaran (ideoiden) välittäjä. Brändipoliisin vanha tuttu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja.

Uusimmat kirjoitukset

Tilaa uusimmat kirjoitukset

Saat aina tiedon uusimmasta kirjoituksesta suoraan sähköpostiisi. Voit perua tilauksesi koska tahansa yhdellä klikkauksella.