Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

”Palvelubisnes” on yhdyssana. Sen ensimmäinen osa on ”palvelu”. Se tarkoittaa, että myyjä tekee jotain asiakkaansa puolesta. Sanan toinen osa on ”bisnes”. Se tarkoittaa, että palvelun liikuttama luopuu rahoistaan.

Ehkä olet huomannut, että maailmanloppu lähestyy. Osakekurssit rytisevät tukevasti alamäkeen. Paikallinen pörssi-indeksi on pian puolittunut kuluneen vuoden aikana.

Vaikka hermoni ovat tietenkin silkkaa terästä, nyt alkaa itsehillintä rakoilla.

Ei sillä ole mitään tekemistä ahneuden kanssa. Haluan vain tukea kansantaloutta ja vakauttaa rahapolitiikkaa.

Ajattelin siis sijoittaa osan firmani jonninjoutavista kassavaroista pörssiosakkeisiin.

Olen vuosia sitten käyttänyt eQ-pankin (nimi tahallaan kirjoitettu oikein) kaupankäyntijärjestelmää. Vuonna 2004 kuitenkin myin liput ja laput pois. Samalla suljin firman arvo-osuustilin.

Viikonloppuna yritin avata kaupankäyntisysteemin uudelleen.

Mutta kas kummaa, sehän ei eQ:n sivuilta onnistukaan. Vaikka pankkitunnukset toimivat, jostain syystä niillä ei voi allekirjoittaa palvelusopimusta.

Oli lähetettävä viestiä pankkiin, että joku tekisi asialle jotain.

Sain eilen postitse kirjeen. Se tuntui aika antiikkiselta. Etenkin kun lähettäjä jäi mieleen aikanaan ensimmäisenä vain verkossa toimivana pankkina.

Joka tapauksessa pussista putkahti lista tehtävistäni:

 1. Täytä oheiset kaksi sopimusta.
 2. Ota kopio henkilötodistuksestasi.
 3. Pidä hallituksen kokous ja laadi pöytäkirjasta kopio.
 4. Postita pumaska takaisin.

Sitten huomasin, että molemmat sopimuskappaleet ovat kokonaan täyttämättä.

Se on harmi, sillä pankki tietenkin tietää, minkä heidän asiakkaansa tilistä on kyse. Myyjällä on myös tieto siitä, kuka on yrittäjä. Mutta eipä hän ole jaksanut esitäyttää edes niitä kohtia.

Jos oli laiska myyjä, tässä tapauksessa asiakas oli vielä laiskempi!

Pirautin Nordean yhteyshenkilölleni. Raija Maria Jäntti oli selvästi odotellut puheluani käsi kuulokkeella. Hän vastasi salamana.

Kysyin, kuinka kauan kuluu, että pääsen käymään pörssikauppaa verkkopankin kautta. Raija Maria sanoi, että se onnistuu heti. Hän kysyi vain, haluanko halvemman vai kalliimman palvelun käyttööni.

Koska pankeilla menee kuulemma huonosti, valitsin kalliimman vaihtoehdon.

Homma oli selvä noin 43 sekunnissa.

Oujee! Rock! Näin palvelujen pitäisi pelittää aina!

Jos kysynnän ja tarjonnan laki toimii, pian pörssikurssit kääntyvät massiivisten tukiostojeni ansiosta kattoa kohti.

Mitä sellaista paskaduunia sysäät asiakkaasi tehtäväksi, jonka voisit itse hoitaa hänen puolestaan? 

7 vastausta

 1. eQ:n verkkopalvelu on epäilemättä hienompi kuin Nordean. Mutta tätä myyjien on joskus tavattoman vaikea uskoa: pitkän ajan kuluessa pienimmän kitkan tie voittaa aina.

  Jos ostaminen on vähänkään hankalaa, kaltaiseni laiskurit valuvat kilpailijoiden syliin. Riittää, että helpoimman vaihtoehdon tuoteominaisuudet ovat edes kohtuulliset.

  Luulen, että nykyisin yhä useammat asiakkaat ovat valmiita näkemään aika paljon vaivaa, ettei heidän tarvitsisi nähdä vaivaa!

 2. Kannattaa kokeilla sitten vaikka seuraavan romahduksen aikana myös Nordnet pankkia. Edullinen, nopea ja itse olen ainakin ollut erittäin tyytyväinen.

 3. Kiitos Jari kirjoituksestasi! Naseva teksti sai minut tänään toimimaan.
  Useimmat öljy-yhtiöt toimittavat asiakkaille lämmitysöljyä, lähes kaikilla on netissä tilauslomakkeet ja auto kurvaa pihaan yleensä jo seuraavana päivänä. Sitten on yksi yhtiö, jonka nimessä on numero. Sieltä pitää erikseen pyytää tarjousta, johon ei kahden viikon odottelullakaan tullut vastausta. Minkälainen heräte asiakkaan pitää firmalle antaa, ennen kuin siellä hoksataan, että minulla on kylmä ja olen enemmän kuin halukas vaihtamaan rahani lämmitysöljyyn. En jäänyt jännittämään kumpi tulee ensin, pakkaset vaiko pyydetty tarjous. Tilasin muualta ja jätin toiselle firmalle palautetta.

 4. Loistavaa!

  Eikö ole muuten omaa syytämme, jos laiskat myyjät saavat jatkaa kaikessa rauhassa velttoiluaan? Jos kaikki seuraisivat esimerkkiäsi, johan alkaisivat hippulat vinkua!

  Suorituksessa on siis esimerkkisi kuvaamat kaksi vaihetta:

  1. Reititä rahasi kilpailevalle firmalle kiusallasikin.
  2. Lähetä myyjälle raportti ja kerro, miksi hänelle jäi luu kouraan.

  Itse hoidan tuon kakkosvaiheen kätevimmin blogin avulla, koska kaikki surkeatkin myyjät vaanivat sitä Nuukian Kommareillaan herkeämättä.

 5. Vastaaviin tilanteisiin törmää liian usein. Itsekin myyntialalla työskentelevänä olen alkanut arvostaa palautetta. Suomessa turhaan ajatellaan, että palautteen antaminen on öykkäröintiä tai suoranaisita veetuilua, ja valitettavaa on, että myös myyjät ajattelee niin. Todellisuudessa myyjän tulisi olla kiitollinen, että saa palautetta. Miten hän muuten voisi ikinä tietää, miksi asiakkaan ostoikkuna läpsähti kiinni ja rahat saamatta?

 6. edelliselle:
  Nimenomaan, palautetta ei osata ottaa vastaan eikä käsitellä rakentavasti, usein se otetaan pään aukomisena. Perskoulupohjaiset-merkantit painavat vain deleteä ja palaute hävisi.
  Mutta tämäkin taitaa olla kuten äänestäminen, täällä vakuuteellaan ett kyllä meillä ainakin käsittelemme palautteen mutta käytännössä toimimme toisin. Siksi arkiadianmäelläkin on samat pellet vuodesta toiseen.

  Jarille, jos kyttäät kävijöiden selaimiataikäyttöjärjestelmiätaimitälie niin en ole kiukkuinen myyjä joka stalkkaa blogiasi,
  tykkään lukea päivän postisi sängystä ennen nukahtamista. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Sakkojen tuotteistaminen
Tommi Elomaa

Kannattaisiko sakot tuotteistaa?

Matkailijan matka katkesi koneesta poistamiseen Pariisissa. Avoimeksi jää, millainen lasku tuosta lankeaa – jos lankeaa. Olisiko sakkojen tuotteistuksella mitään vaikutusta?

noste_sissit_748-copyright
Jari Parantainen

Nordea jahtaa tosi tyhmiä terroristeja

Nordean asiakas purnasi Hesarissa (23.11.2016), että pankki oli tentannut hänen tallettamansa käteisen alkuperää. Puhelimitse asiaa ei voitu hoitaa. Kamreeri oli komentanut alamaisensa konttorille kuulusteltavaksi nenätysten. Pari päivää

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Haluan Talouselämä-lehteni taksilla

Nyt on katumme postilaatikot ryhmitelty neljän boksin ryppäiksi, jotta jakajan olisi helpompi jättää hommansa hoitamatta. Talouselämä- ja Tekniikka & Talous -lehdet tulivat taas kerran perille

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.