Vuoden 2009 Pölli tästä -journalistipalkinto on myönnetty Helsingin Sanomille. Palkinto tuli verotuksen porsaanreikiä koskevasta tutkivasta journalismista, josta tosin unohtui pari asiaa. Kuten tutkiminen ja journalismi.

Marraskuun 4. päivänä 2008 riemu repesi. Helsingin Sanomat uhrasi sivutolkulla palstatilaa vuosittain vain pahenevaan verojuoruiluunsa.

Mutta taivastelu ei jäänyt siihen. Kaikesta päätellen toimitus oli päättänyt, että nyt kansalle tarvitaan vihollinen. Tässä alla hiukan otteita loppuvuoden saldosta. Otsikot ja lainaukset ovat suoraan lehden sivuilta.

Ulkoistaminen toi taas miljonäärejä tulokärkeen

”MedOnen perustajalääkäreille yli 50 miljoonan pääomatulot. Yrittäjät rahastivat elämäntyönsä.” (HS 4.11.2008)

Tuloverotus on pakko uudistaa

”Hyvän verojärjestelmän täytyy kohdella ihmisiä samanarvoisesti, eikä se saa sisältää kannustimia räikeään veronkiertoon.” (HS 4.11.2008)

Isommat rahat nostetaan yhä harvemmin palkkatulona

”Pääomaverotuksen edullisuus kannustaa hyvätuloisia verojärjestelyihin. Veroalaan perehtyneet virkamiehet tunnustavat ongelman.” (HS 5.11.2008)

Verosirkuksen viimeinen näytös

”Ei-pörssilistatuissa yhtiöissä, siis esimerkiksi juuri lääkäriyhtiöissä, omistaja voi nyt nostaa yhtiöstä osinkoja käytännössä verottomasti 90 000 euroon asti.” (HS  9.11.2008)

Varallisuustiedot eivät ole enää julkisia

”Kun varallisuudesta ei enää tarvitse maksaa veroa, ei synny enää verotustietoja, joita voitaisiin julkaista.” (HS 9.11.2008)

Suomi on rikkaiden maiden ykkönen tuloerojen kasvuvauhdissa

”Tutkija: Suurin selittävä tekijä on pääomatulojen edullinen verotus.” (HS 13.11.2008)

Nousukausi vauhditti suomalaisten jakautumista kolmeen luokkaan

”Rikkaat ovat rikastuneet, koska pääomatulojen kehitys on ollut hyvää ja verotus on ollut niin kevyttä.” (HS 14.11.2008)

Talousihmeen todellisuus

”Suomalaisten ihailema Uusi-Seelanti johtaa tilastoja tuloerojen kasvussa. Toisena on Suomi.” (HS 16.11.2008)

Kutsumus esiin, lääkärit

”Viestinten verokeskustelussa lekurista on tullut ahneen veronkiertäjän stereotyyppi. Lääkärit voivat syyttää itseään.” (HS 23.11.2008)

Keskiluokan vaurastuminen haastaa hyvinvointivaltion

”Räikeimmät tuloerot johtuvat pienen eliitin pääomatuloista ja niiden palkkatuloja keveämmästä verotuksesta.” (HS 23.11.2008)

Osa suuria pääomatuloja saavista ei maksa euroakaan kotikuntaansa

”Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Kietäväisen mukaan kunnat pitävät jo nyt ongelmana ansiotulojen muuttamista pääomatuloiksi, sillä siinä katoavat veroeurot kuntien tavoittamattomiin.” (HS 26.11.2008)

Finanssikriisistä selvitään vain verotusta kiristämällä

”Varallisuuden ja pääoman verotusta on lisättävä ja tuloverotuksen progressiivisuutta kasvatettava monissa maissa – mahdollisesti myös Suomessa.” (HS 27.11.2008)

Työstä ja riskistä

”Mutta tässäkin taitaa päteä tuo vanha koeteltu ja kiitelty kultainen sääntö: kellä on kulta, se laatii myös säännöt.” (HS 2.12.2008)

HS:n asiantuntijaraati: Verotus vie ilon lisätuloista

”Erityisongelma: moni ammattilainen – rakennusmiehestä lääkäriin – voi muuttaa palkkatulojaan osingoiksi ja näin kiertää veroja. Vakavin ongelma on, että listaamattomasta yhtiöstä osinkoja saa verovapaina 90 000 euroon asti, mutta ylimmät marginaaliverot ovat yli 50 prosenttia. Ratkaisu on alentaa ylimpiä marginaaliveroja ja saattaa osingot verolle.” (HS 17.12.2008)

Oikeustaju yhä koetuksella

”Pääoma- ja palkkatulojen verotuksen räikeä epäsuhta on ollut yksi päättyvän(kin) vuoden puheenaiheita. Viimeksi tällä viikolla joukko asiantuntijoita, HS:n kokoama veroraati, luokitteli sen ”neljän tähden” eli vakavaksi ongelmaksi, joka vaatii ehdottomasti ratkaisua. Onhan se ihan väärin, että lääkäri tai juristi voi kierrättää osan palkastaan yrityksensä osingoiksi ja maksaa näin kevyemmät verot.” (HS 22.12.2008)

Vuoden 2009 Pölli tästä -blogin suuri journalistipalkinto onkin aivan pakko myöntää HS:n toimitukselle. Se jaksoi ”tutkia”  sitkeästi koko loppusyksyn, miten lääkärit ja juristit ovat onnistuneet horjuttamaan suomalaista verojärjestelmää.

Mutta mitä pitäisi ajatella lehden 26.11.2008 julkaisemasta lausunnosta?

”Verohallituksen ylitarkastajan Matti Metrisalon mukaan verohallinnolla ei ole tietoa, kuinka paljon työtuloja muutetaan vähemmän verotettaviksi pääomatuloiksi.”

Jos Verohallituksella ei ole tietoa, tuskin sitä oli Hesarillakaan. Se ei kuitenkaan estänyt olettamasta, että ongelma on ihan hirmuinen. Niin on pakko päätellä energiasta, joka kului, kun toimittajat sommittelivat luuloon perustuvia raporttejaan kansallisesta verohätätilasta.

Vihdoin 28. tammikuuta 2009 valtakunnan päälehti saattoi uutisoida tyytyväisenä: Lääkäreiden veroporsaanreikä tukitaan.

Muista propagandan ensimmäinen sääntö: jankuta, jankuta ja jankuta. Lopulta keksittykin totuus menee perille.