Tasavero on kammottava sana. Se on saastunut niin, ettei sitä saa edes mainita. Muuten olet riistäjäkapitalistisika.

Oletetaan, että Matti tienaa vuodessa 20 tonnia. Maija sen sijaan tahkoaa 100 tonnia. Maijan tulot ovat siis viisinkertaiset Matin tuloihin verrattuna.

Jos käytössä olisi puhdas tasavero (= lineaarinen vero), se tarkoittaisi, että Maija maksaisi veroja viisinkertaisen määrän Mattiin nähden.

Se on mielestäni varsin loogista! Maija tienaa paljon enemmän ja maksaa veroja vastaavasti paljon enemmän.

Jostain syystä suomalaisten enemmistö ajattelee, että tilanne muuttuu reiluksi vasta, kun Maija maksaakin kuusin-, seitsen- tai vaikka kymmenkertaisesti veroja Mattiin verrattuna.

Mistä tuo ylimääräisen sakon oikea suuruus on tempaistu, sitähän ei oikein kukaan osaa selittää.

Itse asiassa monet kuvittelevat tasaveron tarkoittavan jopa jotain sellaista, että kaikki maksaisivat yhtä suuren summan veroja vuodessa tulotasostaan riippumatta.

”Joo ei se sellainen käy alkuunkaan, että rikkaat maksavat yhtä paljon veroja kuin köyhät!”

Tämä on tyypillinen esimerkki asiasta, joka menee yli hilseen todella nopeasti suurelta osalta kansalaisiamme. Lineaarinenkin vero on liian vaikea ymmärrettäväksi. Puhumattakaan epälineaarisesta, eli tässä tapauksessa progressiivisesta verosta.

Joka tapauksessa tasavero on niin vaarallinen sana, ettei sitä enää kukaan uskalla ääneen sanoa. Enemmistö syöksyy silmille saman tien.

Olin kouluaikoina kesäisin kaivamassa ojia Metsähallituksen soilla Kaenuussa. Ihan jalkaisin ja teräväksi viilaamallani lapiolla, en kaivinkoneella tai muilla nykyajan hapatuksilla.

Palkkamme määräytyi metrien mukaan. Jos kaivoin kilometrin ojaa, sain palkkaa kilometristä. Jos kaveria laiskotti ja hän kaivoi vain puoli kilometriä, hän sai palkkaa puolesta kilometristä.

Jos taksa oli vaikkapa markan metriltä, sain siis tonnin ja kaverille tuli liksaksi 500 markkaa.

Reilua, eikö totta?

Entä jos työnjohtaja olisi todennut, että saamme kyllä kumpikin markan metriltä. Mutta jos innostuisin kaivamaan yhtään enemmän ojaa kuin kaverini, “ylimääräisistä” metreistäni saisinkin enää 50 pennin korvauksen.

Nyt jokainen suomalainen olisi yhtä mieltä, ettei sellaisissa säännöissä olisi mitään järkeä. Täysin epäreilua!

Kuitenkin idea on aivan sama kuin nykyisessä progressiivisessa veromallissamme.

Varo saastuneita sanoja. Voit vain hävitä, jos käytät niitä.