Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Ongelmana oikeakielisyys?

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Keli- ja panovihreitä sattuu kaikille. Mutta nykytoimittajan ajatus mutkittelee oudosti. Lukija saa olla tarkkana, jotta viestin ajatus aukeaisi.

Maija Länsimäki kirjoitti Kieli-ikkuna-palstalla (HS 12.10.2008) abiturientista, joka sommitteli äidinkielenkokeeseensa verkkosivuista näin:

”Sivustot, joille vanhemmat ihmiset suuntautuvat, ovat erejä kuin nuorilla.”

Esimerkki kertoo, miten kieli muuttuu. Taipumattomatkin sanat alkavat tarvittaessa vääntyä.

Koululaisen tahattoman koominen teksti on yksi asia. Ja toki ammattilaisetkin säheltävät. Virheitä sattuu kelle tahansa.

Mutta joskus olen huolissani. Työkseen lehtien sivuja naputtelevien toimittajien logiikka vaikuttaa niin oudolta. Tämän juttuni otsikko on esimerkki ajatusvirheestä, joka on yleistynyt viime aikoina.

Tässä näytteitä siitä, mitä tarkoitan:

EU moittii Helsinkiä liikenneturvallisuudesta (HS 8.10.2008, Ville Seuri)

Mielestäni on tosi erikoista, jos EU todella moittii Helsinkiä liikenteen turvallisuudesta. Jos EU on kitissyt jostain, se luultavasti koskee liikenteen turvattomuutta.

Joutsen Apteekin haasteena on pienten apteekkien ongelma – tavaran riittävyys. (Markkinointi&Mainonta 36/2008, Mirka Isotalo)

Luulisin, ettei haasteena ole tavaran riittävyys, vaan pikemminkin sen riittämättömyys.

Vastaavaa käänteistä logiikkaa on näköjään mahdollista soveltaa myös hiukan mutkikkaammin:

Osaamisen taso ei ole kauhean korkea, mikä voi liittyä myynnin arvostukseen yrityksissä ja oppilaitoksissa. (Markkinointi&Mainonta 35/2008, Mirka Isotalo)

Jotenkin myynnin arvostus on johtanut huonoon osaamiseen, jos tekstiä oikein tulkitsen. Luulisin, että kirjoittaja tarkoitti päinvastaista.

Tuomitun asekauppiaan olisi pitänyt tarkistuttaa Virtaselta ostamiensa aseiden käyttöturvallisuus ennen niiden myyntiä eteenpäin. (HS 16.11.2008, Tommi Niminen)

Itse asiassa tuomioistuimen mielestä asekauppiaan olisi pitänyt tarkistaa, että aseet ovat käyttökelvottomia. No, tavallaan käyttökelvottomat aseet ovat kaikkein turvallisimpia.

Eniten huolta aiheuttaa talletussuoja ja rahojen pysyminen turvassa. (HS 10.10.2008, Petri Sajari)

Huolehtijoiden täytyy kuulua hyvin riskihakuisten ryhmään. Me muut lienemme vain tyytyväisiä, jos talletussuoja pitää pintansa ja rahamme pysyvät turvassa.

Myös Hesarin pääkirjoitusten logiikka horjahtelee:

Työeläkejärjestelmän sisällä toinen suuri kiistan aihe on työeläkeyhtiöiden sekä eläkekassojen ja -säätiöiden tasavertainen kohtelu. (HS 15.10.2008, pääkirjoitus)

Mahtavatko kiistat todella johtua tasavertaisuudesta? Vai juontaisivatko niiden juuret kuitenkin epätasa-arvosta?

Asiakasyritysten kompastuskivenä on usein jalostuneen asiakasymmärryksen jakaminen ja hyödyntäminen. (Talouselämä 35/2008, vieraskolumni, Meeri Haataja & Jukka Honkanen)

Vaikuttaa siltä, että ymmärryksen jalostushommat ovat menneet pahasti pieleen. Tosin se ei ole uutinen CRM-projekteihin osallistuneille.

Ryhmän johdon sanotaan karsastaneen Walesan kielitaitoa. (HS 14.10.2008, Pilvikki Kause)

Olipa kateellinen – ja luultavasti itse kielitaidoton – johtoryhmä, jos otsikkoa on uskominen.

Talvilomaviikoilla on tuhoisia vaikutuksia Hesarin kielenhuolto-osastoon. Muutamassa päivässä kertyi useita otsikkokukkasia:

Niinistö: Julkistalouden kestävyys päämurhe (HS 24.2.2009, Matti Mielonen)

Jos ex-valtiovarainministerimme todella sanoi noin, hänet olisi pikaisesti siirrettävä harmittomiin presidentin hommiin.

Perhesuunnittelun tehostaminen on maapallon ykkösongelmia (HS 26.2.2009, vieraskolumni, Lester R. Brown)

Ilmeisesti Mr. Brown on Vatikaanin kätyreitä. Lausunto ei voi olla peräisin kuin paavin pers…öö, siis…pajasta.

Korhosen potkujen laillisuus päätyy poliisin tutkittavaksi (HS 28.2.2009, Lasse Kerkelä)

Mielestäni poliisin tulisi keskittyä tutkimaan mahdollisia laittomuuksia – ei siis jonkin asian laillisuutta.

Huomaatko muuten, mikä ongelma (logiikkavirheiden lisäksi) yhdistää useita näytteitä?

Se on paha substantiivitauti. Kunnon copywriter ei moista moskaa kelpuuttaisi painettavaksi koskaan.

Kun keihäänheittäjä Aki Parviaisen valmentaja Leo Pusa oli lähdössä eläkkeelle elokuussa 2005, hän paukautti juuri ennen finaalia tv-ruudussa:

Kiitos toimittajille ja ihmisille!

Mahtoiko sanamuoto olla vahinko?

Hyödyt ovat harvoin haittoja.

2 vastausta

  1. Mielenkiintoisia esimerkkejä joista selkeästi tulee esiin nykyisen otsikointikulttuurin ongelmia. Harhaanjohtavaa otsikointia on maailma täynnä — virheitä sattuu, mutta toivottavasti monet hiljalleen oppisivat paremman kirjoitustyylin. Ehkä yksi syy sanojen perusmuotojen suosiolle voisi olla myös englanninkielisen lähdemateriaalin lisääntyvä määrä: otsikot käännetään sellaisenaan unohtaen jotain olennaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Mitä sissimarkkinointi tarkoittaa?
Jari Parantainen

Sissimarkkinointi tarkoittaa muutakin kuin oivaltavia mainoksia

Sissimarkkinoinnin määritelmä näyttää riippuvan täysin siitä, keneltä sitä kysyy. Tämä näkyi selvästi, kun pyysin Twitter-kansalta vinkkejä tuoreista sissimarkkinoinnin esimerkeistä. Mutta käsitteen isän Jay Conrad Levinsonin

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Noste-energiapakkaus aiheuttaa riippuvuutta

Tiedemiehet selvittivät tuomareiden puolueettomuutta. Koehenkilöiden työ oli arvioida vankien ehdonalaista vankeutta koskevia hakemuksia. Tuomari käytti kunkin tapauksen tutkimiseen keskimäärin 6 minuuttia. Tyypillinen ratkaisu oli kieltävä.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.