Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Minimalistin unelma

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Trudy Hardylla oli ongelma. Hänen piti keksiä suunnitelma, jonka avulla Minien myynti pidettäisiin vauhdissa Yhdysvalloissa.

Oli vuosi 2006. Kilpailijat puskivat uusia malleja kiireellä ulos. Hardy joutui myymään vanhaa versiota asiakkaille, jotka olivat erityisen kiinnostuneita kaikesta uudesta.

Hardylla oli kuitenkin yksi ylittämätön vahvuus. Minin omistajat suosittelevat kulkupeliään muille selkeästi kilpailijoita useammin.*

Hardy teki tiedon perusteella rohkean ratkaisun. Hän kohdisti markkinointiponnistuksensa Minin nykyisille omistajille, ei uusille asiakasehdokkaille.

Malli oli monellakin tavalla poikkeuksellinen. Useimmat autotehtaat ajattelevat, että auton ostettuaan asiakkaasta tulee kuluerä. Takuukorjaukset kun eivät ole valmistajalle ilmaisia.

Hardy päätteli toisin.

Ensin hän lähetti Minin omistajille koodinpurkajan. Sen jälkeen hän julkaisi ilmoituksia, joissa oli salattuja viestejä. Vain Minin omistajat pystyivät avaamaan koodin.

Minin omistajat olivat innoissaan. Tempaus korosti juuri sitä, mitä he olivat ostaneet – erilaisuutta.

Hardy saavutti tavoitteensa. Vuoden aikana Minejä myytiin 38 000 kappaletta. Omistajista yli 3 000 saapui vuoden aikana Hardyn järjestämän Mini-omistajien kiertueen tilaisuuksiin.

Tyytyväiset käyttäjät ovat tuotteesi parhaita myyjiä. Miten hyödynnät heidän innostustaan markkinoinnissasi?

* Charlene Li & Josh Bernoff: Groundswell. Harvard Business Press 2009.

10 vastausta

 1. Mac-uskovaiset ovat tästä toinen hyvä esimerkki. On hämmentävää seurata millä intensiteetillä mac-käyttäjät laitteistaan keskustelevat ja missä hurmoksessa he Applen ylivoimaisuudesta muille kertovat. Harvalla brändillä on niin laaja kenttämarkkinointiosasto, eikä maksa (juuri) mitään Applelle!

  1. Muistan elävästi, miten eräs bisnestuttuni hehkutti Mac-filosofiaa. Hän kertoi esimerkin iPod Nanosta.

   Tuota söpöä MP3-soitinta saa likimain kaikissa sateenkaaren väreissä. No eikös Steve Jobsin porukka ole mennyt tässäkin asiassa pykälää muita pidemälle.

   Nimittäin kun soittimen iskee USB-piuhalla kiinni tietokoneeseen, laitteen ikoni ilmestyy näkyviin. No ei siinä sinänsä mitään. Mutta tässä tapauksessa ikonissa näkyvä soitin on aina saman värinen kuin se oikeastikin on.

   Suunnittelijat ovat siis tavalla tai toisella koodanneet soittimeen tiedon myös siitä, minkä värisen kuoren se tulee saamaan tuotantolinjalla päälleen.

 2. Lisäksi oletteko huomanneet mitä konetta lähes järjestäen käytetään leffoissa tai sarjoissa? Mielestäni omppu-tiimi on onnistunut myös tuossa piilomainonnassa erittäin hyvin. Olisko tuo sitten yksi menestyksen avain… En tiedä, mutta ainakin varmasti edesauttava tekijä.

 3. Apple-hurmoksesta oiva esimerkki on mielestäni myös se, että kun heiltä tulee uusia tuotteita ja verkkokauppa tästä syystä pitää päivittää, he laittavat lapun luukulle ja kehoittavat tulemaan tovin päästä uudestaan. Tämä on Apple-maailmassa hyväksyttävää ja kuulia. Jos joku muu toimisi samalla tavalla, ihmetys olisikin suuri miksi verkkokauppa ei toimi.

  En tiedä johtuuko tämä teknisestä rajoituksesta vaan onko se osa Applen hypetysmenetelmää. Aina vaan se ihmetyttää.

 4. Jostain syystä valtaosa yrityksistä keskittyy järkeä puhuttelevien kvartaaliasiakkuuksien rakentamiseen. Suurin osa resursseista kuluu uusien asiakkaiden hankintaan.

  ”Mistä-näitä-senttejä-oikein-tulee”-kisassa kilpaillaan vain siitä, kuka tarjoaa tuotteensa halvimmalla.

  Taloudellisesti kannattavampaa olisi painottaa nykyisten asiakassuhteiden kehittämistä. Kun asiakkaalle syntyy tunnepitoinen suhde tuotteeseen/yritykseen, alkaa hän markkinoida sitä eteenpäin.

  1. @ Camilla

   Mitä mieltä olet, pystyykö alasta riippumatta kehittämään asiakassuhdetta tarpeeksi ettei juostaisi vain hinnan perässä? Miten esimerkiksi kauppojen tulisi toimia ettei porukka juoksisi vain pari senttiä halvemman kahvin perässä naapuriin?

   1. Jani, en ainakaan näin äkkiseltään keksi alaa, jossa ei asiakassuhdetta voisi kehittää esittämälläsi tavalla. Halpa hinta on yksi kilpailutekijä, mutta jos se olisi ainoa, ei Stockmann olisi Suomen suurin tavaratalo.

   2. @ Jani Huovila: Eikös Suomessa ole juuri se tilanne, että kuluttajat eivät kirveelläkään suostu asioimaan Lidlissa tai muissa edullisissa päivittäistavaraketjuissa. Kuluttajat haluavat maksaa tuotteistaan enemmän S- ja K-ryhmille.

   3. Ainakin minä käyn lähikaupassani, koska se on lähellä, Stoccalla koska sieltä saa parhaat herkut ja siinä toisessa lähikaupassa vaihtelun vuoksi. Hinnoilla ja tarjouksilla ei ole hevon kukkuakaan merkitystä enää nykypäivänä – varsinkaan kun omaan jo kaikki etukortit, joiden vuoksi on mahdoton laskea että missä käyminen tulee loppupeleissä halvemmaksi.

    Näistä kolmesta siis ainoastaan yhdessä tulee käytyä kauempaakin ja se johtuu vaan siitä että se tarjoaa jotain mitä noista lähikaupoista ei saa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Crazy chemist with a failed experiment, explosion in laboratory
Jari Parantainen

Vain supertähtien tuotteistaminen unohtui

Jopa maailman tunnetuimpien gurujen asiantuntemus muuttuu rahaksi hyvin nihkeästi – ainakin, jos palvelujen tuotteistaminen unohtui. Freakonomics-kirjan toinen kirjoittaja Steven D. Levitt kertoi hiljattain omasta firmastaan, joka ei menestynyt.

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Selkopuhe voitti asiantuntijan jorinan

Rooger Doodley pohti Neuromarketing-blogissaan jo kauan sitten, miksi Donald Trumpin viesti tuntuu uppoavan äänestäjiin. Uusimmassa tekstissään (Trump Surprise: Four Neuromarketing Takeaways from the 2016 Election) hän käy läpi muutamia

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Karisma kumpuaa vikkelyydestä

Harvard Business Review (3/2016) kirjoitti Queenslandin yliopiston professori William von Hippelin tutkimuksesta (juu ei, nimi ei ole aprillipilaa). Tulokset kertoivat, että mitä vikkelämmin koehenkilön pää toimii,

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.