Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Minkä alan firmalta Ionitas Oy kuulostaa?

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Syksyllä ilmestyvään Gurumarkkinointi-kirjaan tulee case-kuvaus firmasta, jonka nimi on Ionitas Oy.

Auttaisitko hiukan? Spontaanista näkemyksestäsi olisi hyötyä.

Minkä alan yritys Ionitas Oy mielestäsi on? Millainen mielikuva yhtiön nimestä syntyy?

Älä lue mahdollisia muita kommentteja ennen kuin vastaat. Muuten aivosi saastuvat ennen aikojaan.

Lisäys torstaina 25.3.2010 klo 12:00:

Tuhannet kiitokset kaikille mielipiteensä kertoneille! Gallupimme tästä aiheesta päättyy nyt. Suljen samalla tämän yksittäisen aiheen kommentointimahdollisuuden.

Ionitas Oy on (kirjaamme varten perustettu fiktiivinen) liikkeenjohdon konsulttiyritys. Yhtiön nimi menee näkemystenne perusteella vaihtoon. Emme vain olleet aivan varmoja, onko nimi huono vai ei.

Case-kuvauksen olemme sommitelleet sen perusteella, millaisia kokemuksia on kertynyt viime vuosina aidoista vastaavista yrityksistä. Niilläkin on usein aivan harjaanjohtavia nimiä käytössään.

Kirjassa käymme läpi, miten rempallaan oleva Ionitas Oy laitetaan kaikin puolin iskuun – nimeään myöten.

Tuloksena syntyy  tutkimustulosten avulla perustelemamme tarkistuslista, jota jokainen asiantuntijapalveluja tai huipputekniikkaa myyvä voi hyödyntää oman firmansa markkinoinnin tuunamisessa.

54 vastausta

 1. Ohjelmistoalan yritys ihan selkeesti. Tekee ohjelmistoja isohkoille yrityksille. Ehkä jotain projektinhallintaohjemistoja tms. Vallan pätevä toimija, joka näkyy kyllä hinnassa. Työntekijöitä tällä yrityksellä on kymmeniä. Firmassa on mukava olla töissä, kun siellä on niin edistyksellistä ja saa vaikuttaa ja työntekijöistä pidetään muutenki huolta. Hirveen semmonen fressi ja innovatiivinen ilmapiiri.

 2. Moi!

  Mulla tuli firman nimestä vahva assosiaatio johonkin kemian alan firmaan. Mielikuva on sellainen, että voisin kuvitella heidän valmistavan jotakin kemiallista tuotetta, ehkä jotain puhdistusaineita. Hyvin vahvasti nimi viittaa minun mielessäni johonkin käsinkosketeltavan tuotteen tuottamiseen. (Jos se on puhdistusaina, niin kenties hanskat kädessä kosketeltavan :))

 3. Naisvetoinen viestintäfirma. Puhdas, ilmava, kevyt, kaloriton. Logossa höyhen! Turkoosia ja paljon valkoista.

 4. Se on firma, jossa on monikollinen määrä naisia ”nitas” ja he myyvät/valmistavat näitä mineraalilamppuja (tjsp), jotka lämmetessään vapauttavat ilmaan varautuneita ioneja, jotka parantavat hengitysilmaa.

 5. Tulee mieleen joku sähköön liittyvä yritys, vaikka tutkimustyötä tekevä?

  Tai vaihtoehtoisesti kemiaan liittyvä pulju?

 6. Energia-alan konsultointiyritys? Pörssisähkön välittäjä? Tai sitten vaellusretkiä Kreikkaan myyvä lifestyle-matkailuun erikoistunut pikkutoimisto:)

 7. Ensimmäisenä mieleen tuli optikkoliike.

 8. Aivan mainioita kuvauksia, kiitos tuhannesti!

  Kysyn mielikuvianne siksi, että nimi on jo vuosia vanha. Olemme itse täysin sokeutuneet, koska tiedämme, mihin tarkoitukseen nimi aikanaan tuli keksityksi. Mutten kerro sitä ihan vielä.

 9. Ionitas, hmm, minä sanon, että Ionitas liittyy sähköön. Toisaalta hirmu kliinisen kuuloinen nimi.

  Pohdinnan johtopäätelmät: Ionitas kehittää aivojen sähköistä toimintaa mittaavia laitteita.

 10. Kun olin pieni, 70-luvulla, kotonamme oli ionisaattori. Se oli laite, joka toimi sähköllä. Siinä oli oranssi kartion muotoinen pohjaosa ja radioantennin näköinen teleskooppiantenni. Kun antennia koski, sai pienen sähköiskun. Muistaakseni laitteen tarkoitus oli muuttaa huoneilmaa jollain tavalla terveellisemmäksi. Yrityksen nimestä Ionitas tuli väistämättä mieleen tämä laite ja lapsen sormeen tulleet sähköiskut, joita piti kokeilla kerta toisensa jälkeen. Ehkäpä ionisaattoria ollaan jälleen lanseeraamassa?

 11. Hetki piti miettiä ennen kuin mitään tuli mieleen. Lopulta päädyin siivousalan firmaan.

 12. Ensimmäinen assosiaatio oli jokin kauneus-/terveysalaan liittyvä yrittäjävetoinen pikkuyritys. Ionita kuulostaa naisen nimeltä.

  Hetken mietinnän jälkeen: ioni – Ionitas Oy – jotenkin sähköön liittyvää. Design lamppuja.

 13. Luin ensin Ionitaso Oy, joten väkisinkin mielikuva haki ioneille tasoja.

  Terveyteen assosioi vahvasti. Sähköäkin voisi olla pelissä.

  Ja koska nimi esiintyy tässä blogissa, mieleen tuli väkisin joku propellipää, joka esittelee Leijonan kidassa terveyttä edistävää sähköistä vempaintaan

 14. Ihan selkeesti jotain siivoukseen liittyviä tuotteita verkostomarkkinoinnilla myyvä yritys.

 15. Ionitas on selvästi joku sähkötutkimusta tekevä firma (siis kehityksen kärkeä; sillä on esimerkiksi fuusiovoimatutkimusta). Muita mahdollisia ovat toki ICT-sektori ja bioteknologia.

 16. Selvästikin kyseessä on tekstiilialan firma (takaperin ’satinoi’). Ensimmäinen mielikuvani toki liittyi ioneihin ja sitä kautta kemiaan tai sähköön.

 17. Ionitas
  ioni ja tase eli firma joka myy ionitasapainoa ylläpitäviä laitteita 🙂

  Jos en tietäisi niin sanoisin, että ionicare ja ionihelp olisivat firman aputoiminimiä.

 18. Yritys, joka myy Kiinalaisia energiasäästölamppuja ostos-TV:ssä.

 19. Veikkaan muuten, että Ionitas nousee tänään yllättävän monta sijaa Google-hakujen määrissä.

  1. Moinen Google-vetoapu taitaa mennä tällä kertaa hukkaan. Vaikuttaa nimittäin selvältä, että Ionitas Oy:n nimi on pakko vaihtaa johonkin toiseen. Niin vääriä mielikuvia se herättää.

 20. Ioni viittaa tekniikkaan. Ionitas taas kuulostaa kreikkalaiselta sanalta.

  Teknovetoinen Ionitas on pikkufirma, jolla on pari johonkin ioni-tekniikkaan liittyvää tuotetta. Firmaa vetää edelleen keksijä, jolta ei oikein muu suju kuin tekniikan kehittäminen.

  Kreikkalaishenkinen Ionitas tekee jotain epämääräistä, mahdollisesti kirjallisuuden parissa. Fysiikan oppikirja sopisi hyvin firman toimintaan.

 21. Mulla tuli ensimmäisenä mieleen kipinöinti. Retkitulentekovälineitä tai sytytystulppia voisi valmistaa… Taidan assosioida tuon nimen jotenkin sanaan ignition.

 22. Ilmanpuhdistusta tavalla tai toisella: Ionisaattoreita mitä todennäköisimmin.

 23. Tuo nimi veti kyllä pään tyhjäksi kertaheitolla. Todella neutraali pläjäys. Jotain todella konservatiivista ioneihin liittyvä…

 24. Ionitas Oy assosioituu Leonia -pankkiin tämän korvassa. Toisaalta metallinen nimi viittaa johonkin teollisuuteen ja nimen muoto kuitenkin asiantuntijaorganisaatioon eli tästä voidaan päätellä, että yritys voisi olla metallialan asiantuntijapalveluita tarjoava tietopankki.

 25. Ennätinkin jo ihmetellä, miksi omaan blogiini oli tullut liikennettä Googlesta hakusanalla Ionitas Oy… no sehän sitten selvisi.

  Mielleyhtymät:
  – taas firma, jonka nimi ei erotu muista kaltaisitaan, pseudolatinaa
  – ioni = sähkö, jotain ionipipoja lienevät

  Jahas, luetaanpas sitten muiden kommentit…

 26. Kuulostaa aivan yläilmakehän fysikaalisia ilmiöitä tutkivan ja hyödyntävän yrityksen nimeltä. Eli nimi viittaa vahvasti avaruuteen.

 27. IT-alan yrityshän kyseessä selkeästikin on. Nimi muistuttaa hieman edesmennyttä Ionificiä ja nykyäänkin olemassa oleva Ixonosta.

 28. Olen ilmeiseti todella pihalla, kun itselle tuli mieleen kreikkalaiset patsaan ja minusta firma ilman muuta olisi klassisten patsaiden maahan tuoja 😀

 29. Ei pankki ainakaan, kun ei ole kuutta kirjainta… 🙂
  Biotekniikan start-up, kolme opiskelijakaveria, aikovat myydä
  vain erityisryhmälle joka tuon nimen tajuaa. Joe Averagelle
  nimi ei kerro mitään, joten eivät ilmeisesti aio kuluttajamarkkinoille.

 30. Modernia espanjalaista ruokaa tarjoileva ravintola tai naispuolisten tutkijoiden perustama nanoteknologian start-up.

 31. Kemistiaivoilla kun tuota tarkastelee, niin sana ioni paistaa nimessä. Tällöin firma saattaisi toimia jotenkin kemiaa liippaavalla alalla, vaikkapa vedenpuhdistus.

 32. Nimestä tulee mieleen jokin siivousalan firma. Enpä osaa tarkemmin perustella miksi, mutta näin vain on 🙂

  1. Nyt kun luin muiden kommentit niin kävi ilmi, että luin nimen väärin. LONITAS OY toi mieleeni siivousalan.

 33. Ioni on jotain hyvin pientä mistä silloin koulussa puhuttiin.
  Veikkaan vahvasti firman keskittyvän tutkimaan näitä pikku elementtejä ja niiden hyödyntämistä kaupallisuuteen?

 34. Tulee mieleen jotain kreikkalaista. Toisaalta tulee mieleen myös ioni, eli ehkä jotain kemiaan liittyvää. Nimi on aika erikoinen, se ei kerro vielä yrityksestä oikeastaan mitään. Tulee mieleen myös Itella, joka ei myöskään kerro mistään mitään 🙂 Ei se välttämättä ole huono asia, erikoinen nimi voi jäädä myös hyvin mieleen.

 35. Ionitas on tietenkin esperanton opetusta tarjoava monikulttuurisuutta promoava kolmivuotinen kulttuurihanke. Ionitas Oy on hankkeen loputtua eloonjäänyt yritysjälkeläinen, jonka tehtävänä on tarjota monikulttuurisuuskonsultointia suuryrityksille.

 36. Mainonta on investointi, ei kulu??

  Jos tämä firma on käyttänyt mainontaan rahaa, kuluiksi on mennyt. Kukaan ei vielä ole tunnistanut firmaa.

  Mulle tulee nyt mieleen et kunnollisen firman taustalla toimiva verosuunnittelun/konkurssiriskin perustettu tytäryhtiö. Yrityksen nimen ei olekkaan tarkoitus yhdistää firman tuotteeseen. Huonomuistisena en enää muista nimestä kuin alun, joku ioni…

  1. Ionitas ei olekaan käyttänyt rahaa perinteiseen markkinointiin oikeastaan lainkaan.

   Paljastan nyt, että Ionitas on (kirjan esimerkkinä toimiva fiktiivinen) liikkeenjohdon konsulttiyritys, joka on hankkinut asiakkaansa aina henkilökohtaisen myyntityön ja suositusten avulla.

   Enemmistö tämän gallupimme vastaajista sai nimestä aivan harhaanjohtavia mielikuvia, kuten hiukan arvelimmekin. On siis ihan selvää, että firman nimi täytyy vaihtaa.

   Katsotaan, millaista uutta nimeä päädymme ehdottamaan. Vastaus löytyy sitten syksyllä ilmestyvästä opuksestamme.

   Kiitokset kaikille näkemyksensä kertoneille – mielipiteistänne oli aidosti hyötyä!

   PS. Alun perin Ionitas-nimi on keksitty nimenomaan pc-tukipalveluja myyvälle yhtiölle. Siksi it-touhuihin liittyvät mielikuvat osuivat tavallaan aivan oikeaan.

 37. Sähkö ja ydinenergia tulee mieleen. Ehkäpä Olkiluodon kolmatta voimalaitosta pyörittää tulevaisuudessa tämän niminen firma. Kelpaisi Teollisuuden Voiman uudeksi nimeksi.

 38. Ioni. Kemiaa. Teollisuus. Ydinvoima? Lääkkeitä? Jotain negatiivissävytteistä, jossa osakkeenomistajat luultavasti rikastuvat.

 39. Ionitas kuulostaa kukkahattutätien nanotekniikkafirmalta. Näin ensikuulemalta. En katsonut muiden kommentteja, vaan ihan samantien tuli mieleen tuo.

 40. Ionitas on sähköalan firma tai ainakin johonkin insinöörihommaan liittyvä. Nimi vaikuttaa siltä, että se on hiljakkoin keksitty, joten taustalla voi olla fuusio tai omistajavaihdos.

 41. Fysiikka ja kemia tuli ekana mieleen. Kysyin vielä vaimolta ja hän täräytti aivan saman 😀

 42. Jotain ionisointipalveluja. Ei aavistustakaan mitä hyötyä siitä minulle olisi. Ehkä heillä on jokin tekniikka jolla ionisoidaan ilmakehää ja säästytään ilmastonmuutokselta. Olen myös kuullut puhuttavan ionikanuunasta, onkohan tämä nyt sellainen?

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Crazy chemist with a failed experiment, explosion in laboratory
Jari Parantainen

Vain supertähtien tuotteistaminen unohtui

Jopa maailman tunnetuimpien gurujen asiantuntemus muuttuu rahaksi hyvin nihkeästi – ainakin, jos palvelujen tuotteistaminen unohtui. Freakonomics-kirjan toinen kirjoittaja Steven D. Levitt kertoi hiljattain omasta firmastaan, joka ei menestynyt.

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Selkopuhe voitti asiantuntijan jorinan

Rooger Doodley pohti Neuromarketing-blogissaan jo kauan sitten, miksi Donald Trumpin viesti tuntuu uppoavan äänestäjiin. Uusimmassa tekstissään (Trump Surprise: Four Neuromarketing Takeaways from the 2016 Election) hän käy läpi muutamia

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Karisma kumpuaa vikkelyydestä

Harvard Business Review (3/2016) kirjoitti Queenslandin yliopiston professori William von Hippelin tutkimuksesta (juu ei, nimi ei ole aprillipilaa). Tulokset kertoivat, että mitä vikkelämmin koehenkilön pää toimii,

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.