Muistisi toimii yhteistyössä egon kanssa. Aivosi korjailevat muistojasi järjestelmällisesti suotuisaan suuntaan niin, että itsetuntosi säilyisi kolhuitta.

Eräs tutkimus kartoitti opiskelijoiden käsityksiä omista kyvyistään. He osallistuivat kyselyyn juuri ennen kolmiviikkoista opiskelutaitojen kurssia.

Samoihin kysymyksiin vastasivat myös ne opiskelijat, jotka eivät olleet tällä kertaa mahtuneet koulutukseen mukaan. Nämä vertailuryhmään kuuluvat olivat joutuneet jonotuslistalle.

Kun ensimmäinen ryhmä oli käynyt kurssin, tutkijat tiedustelivat, olivatko opiskelutaidot kohentuneet koulutusohjelman aikana. Vertailuryhmä oli sillä välin harjaantunut korkeintaan jonottamiseen.

Lisäksi opiskelijoiden tuli muistella mahdollisimman tarkasti, millaisia arvioita he olivat antaneet kyvyistään muutamia viikkoja aiemmin.

Juuri valtavan määrän erilaisia opiskelutekniikoita päntänneet nuoret olivat tietenkin hyvin varmoja, että heidän taitonsa olivat kehittyneet huimasti.

Todellisuudessa he eivät kuitenkaan menestyneet myöhemmin pidetyissä kokeissa yhtään sen paremmin kuin toistaiseksi ilman opiskelutekniikan kurssia jääneen vertailuryhmän jäsenet.

Miksi he kuitenkin olivat niin varmoja uusista taidoistaan?

Kun faktat osoittivat, etteivät tulokset olleet parantuneet, ainoa keino oli tietenkin vääristellä lähtötilannetta. Niin tutkittavien aivot myös tekivät.

Opiskelijat muistivat ilmoittaneensa lähtötasonsa huonommaksi kuin he todellisuudessa aikanaan vastasivat.

Egon ja muistin yhteistyö huolehti siitä, ettei kurssi ollut mennyt hukkaan: tulokset olivat selvästi kohentuneet.

Tutkimus ei kuitenkaan päättynyt vielä tähän. Tiedemiehet palasivat asiaan puoli vuotta myöhemmin. He pyysivät opiskelijoita arvioimaan, millaiset heidän taitonsa olivat olleet heti koulutuksen jälkeen.

Nyt muistilla oli taas tilaisuutensa korjailla asioita niin, että ego olisi tyytyväinen.

Kuinka ollakaan, opiskelijat muistivat pärjänneensä todellista paremmin.

Siitä ei ole tietoa, mitä turhan kurssin vetäjät muistivat työnsä tuloksista.

Kun seuraavan kerran kinaat tapahtumista jälkikäteen, huomaa, että muistisi on salaliitossa egosi kanssa. Jos et kuitenkaan muistaaksesi ole väärässä, syy löytyy tuosta edeltävästä virkkeestä.

Lähde: Michael Conway and Michael Ross: Getting what you want by revising what you had, Journal of Personality and Social Psychology, Volume 47, Issue 4, October 1984, sivut 738-748