Kustantaja mainostaa kirjaa, vaikkei sitä ole olemassakaan. Mitäs järkeä siinä on?

Olin kerrankin tyytyväinen, kun lehden välistä putosi mainoslehtinen. Perjantain Talouselämän liitteenä oli Talentumin kirjoja ja koulutuksia esittelevä 36-sivuinen pläjäys.

Lehtisen kannessa heppu makailee sohvalla ja pitää kädessään lukulaittetta. Hänellä näyttää olevan luettavanaan Gurumarkkinointi-kirja.

Sitten julkaisun ”päätoimittaja” Veli-Pekka Matilainen juttelee guruista. Lopulta ensimmäinen aukeama esittelee opuksemme.

Hauskinta kaikessa on se, ettei kirjaamme ole olemassakaan.

Vielä.

Lähetin eilen illalla käsikirjoituksemme Talentumille. Kustannustoimittajamme Liisa Poikolainen aloittaa nyt urakkansa. Ensi viikolla pallo paukahtaa taas meille. Alamme korjata tekstejämme Liisan ohjeiden mukaisesti.

Viikkoa myöhemmin rojut lähtevät taittajamme muhennettavaksi. Kirja alkaa näyttää kirjalta. Taas oikoluetaan, säädetään ja korjataan.

Paperille painettu uutukainen tärähtää kaupan hyllyyn maaliskuun alkupäivinä.

Silti markkinointi ampuu täyslaidallisia jo nyt. Lähes jokainen insinööriorganisaatio toimii päinvastoin.

Tuotekehittäjät viilaavat tuotetta. Vasta kun se on valmis, markkinointi saa kääriä hihansa. Hyvää myyntiaikaa valuu hukkaan kuukausia, joskus jopa vuosia.

Etenkin vaikean tuotteen tai palvelun markkinointi- ja myyntivaihe saattaa kestää jopa 3 tai 5 vuotta. Pisin kuulemani myyntiprojekti kesti 9 vuotta ja risat.

Eikö siis olisi järkevää aloittaa myyntityöt mahdollisimman varhain? Siis jo silloin, kun pulla on vasta uunissa.

Jokainen projektiin joskus osallistunut on nähnyt  Gant-kaavion. Se on se tavallinen palkkikuvio, jossa jokainen projektin vaihe on piirretty omalle rivilleen. Gantin kuviossa on sellainen yllättävä ominaisuus, että työt ja tehtävät saavat edetä myös rinnakkain.

Silti jopa loogisuudestaan ylpeä insinööri pudottelee parrut kylmästi peräkkäin – ainakin jos yhdessäkin tehtävässä lukee sana ”markkinointi”.

Nopein nappaa asiakkaat. Hullu haaskaa  kuukausia. Käynnistä myyntityöt jo kuukausia ennen kuin tuotteesi on valmis.