Miten on mahdollista, että professorin näkemys häviää tavalliselle työterveyslääkärille 6–0? Esimerkin voi jokainen katsoa Ylen Areenasta.

Torstaina Ylen ykkönen esitti Susanne Päivärinnan juontaman A-talk-keskusteluohjelman. Aiheena oli D-vitamiini. Studioon oli kutsuttu neljä asiantuntijaa.

Osa porukasta oli sitä mieltä, että viranomaiset ovat liian arkoja: kaikkien suomalaisten pitäisi popsia D-vitamiinia purkista. Myös nuo julkista valtaa edustavat olivat paikalla.

Keskustelun jälkeen jokaiselle ohjelman katsoneelle oli syntynyt käsitys, ettei virallinen totuus taida perustua paljon mihinkään. Mistä se johtui?

Syynä oli yksinkertaisesti esiintymistaitojen puute. Harvoin olen nähnyt tv:ssä yhtä epävarmoja, haparoivia ja takeltelevia asiantuntijoita.

Ohjelmassa viranomaisia edusti kaksi naista. Suvi Virtanen on tutkijaprofessori Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Christel Lemberg-Allardt puolestaan on ravitsemustieteen dosentti.

Vastapuolella istui mieskaksikko. Ilari Paakkari on lääkäri ja farmakologian professori. Erkki Antila on työterveyslääkäri ja biologi.

Viranomaisnäkemys rapautui minuutti minuutilta aina, kun naiset saivat puheenvuoron. Niin onnetonta heidän esiintymisensä oli.

Miehet sen sijaan selittivät asiansa selkeästi ja kakistelematta. He käyttivät puheessaan konkreettisia esimerkkejä. Itsevarmuus paistoi kotisohvalle saakka.

Jokaisen insinöörin kannattaisi katsoa ohjelma Rutkasti lisää D-vitamiinia! Ylen Areenasta*. Se näyttää karusti, miten vankkakin asiantuntemus saattaa valua viemäriin.

Nimittäin siitä ei liene epäilystäkään, että naisetkin olivat (titteleidensä perusteella) alansa asiantuntijoita. Mutta ostiko joku heidän näkemyksensä?

Epäilen, että kannattajat jäivät pahan kerran vähemmistöön.

Sillä ei ole merkitystä, onko kyse kirjallisesta tai suullisesta esityksestä. Sujuva pesee epävarman änkyttäjän 6–0**.

Osaaminen ei ratkaise asiantuntijan menestystä. Sen ratkaisee se, miten hän osaa kertoa osaamisestaan.

* Tämä kirjoitus ei koske sitä, paljonko D-vitamiinia pitäisi syödä. Siitä kaikki halukkaat voivat keskustella jossain muualla.

** Seuraavassa kirjoituksessani aionkin kehua tuoretta Kuninkaan puhe -elokuvaa, joka kertoo änkyttävästä Englannin hallitsijasta Yrjö VI:stä.