Ihmiset sanovat yhtä, mutta tekevät heti toista. Siitä mainio esimerkki on kiivas keskustelu tuloeroista.

Gurumarkkinoijan kannattaa miettiä tarkasti, miten vakavissaan hän kuuntelee asiakkaidensa juttuja. Ainakin jos asiakas on ihminen. Yleensä hän on.

Valtakunnan päälehti on käyttänyt näin vaalien alla sivutolkulla tilaa sen todistamiseen, että Suomessa tuloerot on iso ongelma. Maaliskuun puolivälissä tehty HS-Gallup kertoi, että 79 prosenttia kansalaisista haluaisi kiristää pääomatulojen verotusta. Näin epätasa-arvo vähenisi.

Tähän liittyy kuitenkin hauska pikku paradoksi.

Nimittäin viime viikolla nuo ihan samat suomalaiset ryntäsivät lottoamaan kuin viimeistä päivää. He täyttivät peräti 20 miljoonaa ruudukkoa. Seitsemän miljoonan jättipotti sai liikettä niveliin.

Mitä näillä kahdella asialla on tekemistä keskenään?

Käsittääkseni jokainen lottoaja haluaisi kasvattaa tuloeroja niin maan perkuleesti. Hän haluaa miljonääriksi.

Ilmiö kertoo ihan täsmälleen, mistä koko tuloerokeskustelussa on kysymys. Tuloerot on paha asia niin kauan, kun vastaaja ei itse ole vielä rikas.

Samaan aikaan miljoonat suomalaiset ovat kuitenkin valmiita maksamaan siitä, että he itse pääsisivät turhasta tasa-arvosta eroon niin pian kuin mahdollista.

Älä tee niin kuin minä teen. Tee niin kuin minä sanon.

Voiko mikään osoittaa selvemmin, että tuloerojen taivastelu saa voimansa vain ja ainoastaan tuhoisasta kateudesta?

Huomenna lotossa on tarjolla taas 7,5 miljoonan euron päävoitto. Jokainen tiukka tuloerojen vastustaja jättää tietenkin kierroksen väliin.