Juhana Vartiainen aloitti hiljattain Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajana. Hän ihmetteli haastattelussa (HS 10.5.2012) nykymenoa.

”Kaikista meistä on kivaa olla kotona, mutta pitääkö tätä ihanaa velttoilua rahoittaa veronmaksajien rahoilla niinkin kauan kuin kolme vuotta?”

Verorahoillamme kotona velttoilevat tietenkin kimmastuivat. Vartiainen katuikin mielipiteitään pian (Länsiväylä 19.5.2012).

”Ei pitäisi yrittää ironisoida. Luulevat, että syön nyljettyjä kissanpoikia aamiaiseksi.”

Mutta miksi jotkut suuttuivat niin vimmatusti? Eikö heillä ole parempaa tekemistä? Kesäkin on tulossa ja vaikka mitä.

Väitän, että monet haluavat suuttua. Raivo tuntuu niin tavattoman hyvältä.

Pääkoppa on metka värkki. Sillä ei ole niin suurta merkitystä, mikä alun perin sai mukavan olon aikaan. Pääasia on, että adrenaliinit, endorfiinit sun muut ihmisen itsensä tuottamat huumeet alkavat jyllätä.

Lähes 40 vuotta vanha klassikkotutkimus (Dutton & Aron 1973) valaisee asiaa.

Joukko miehiä joutui ylittämään huteran sillan, joka heilui seitsemänkymmenen metrin korkeudessa. Puolivälissä vastaan tuli miellyttävä nainen, joka pyysi vastauksia kyselyyn.

Nainen antoi myös puhelinnumeronsa siltä varalta, että haastateltu halusi vielä jutella tutkimuksesta tarkemmin jälkikäteen.

Siltoja oli itse asiassa kaksi. Toisella niistä toistui sama kuvio. Tällä kertaa silta tosin oli hyvin matalalla ja mutenkin jämerää tekoa.

Tukevaa siltaa ylittäneistä 16 miehestä vain kaksi soitti haastattelijalle jälkikäteen. Sen sijaan huteraa versiota hoippuneista 18:sta hepusta puhelimeensa tarttui peräti yhdeksän.

Siltojen täytyi siis vaikuttaa siihen, miten innokkaasti miehet halusivat jutella puoleensavetävän naisen kanssa.

Tutkijoiden mukaan kiikkerällä sillalla hoippuneet tulkitsivat pelkonsa väärin. He luulivat tunnekuohunsa johtuvan kauniimmasta sukupuolesta.

Vastaavia esimerkkejä on paljon. Monet meistä haluavat pelätä, koska se kiihottaa. Siksi monet hinkuvat benji-hyppyjä, kiipeilevät vuorilla tai ajavat järjetöntä ylinopeutta. Jopa kauhuelokuva saattaa riittää.

Kenties samasta syystä sinäkin haluat suuttua kuin ampiainen. Joku löytää vihastaan jopa elämän tarkoituksen. Tuskin moinen olisi niin suosittua, jollei se jotenkin palkitsisi.

Juhana Vartiaisen ei olisi kannattanut pyytää anteeksi. Nyt kotona laiskottelevat joutuvat etsimään huumeensa muualta.