Eilinen Kauppalehti (30.8.2012) kirjoitti siitä, miten suomalaisten naisten ja miesten sijoitustoiminta poikkeaa toisistaan.

Koko sijoitusbisneshän muistuttaa uskontoja. Monet vakiintuneet käytännöt perustuvat silkkaan taikauskoon.

Jutusta pisti jälleen kerran silmään yksi yleisimmistä hokemista, joka tuskin perustuu yhtään mihinkään.

Toimittaja Antti Mustonen oli haastatellut osake- ja rahastovälittäjä Nordnetin talousvalmentajaa Kirsi Saloa.

”Kirsi Salo muistuttaa sijoittamisen perussäännöstä, jonka mukaan kannattaa ostaa yhtiöitä, joiden toiminnan voi ymmärtää.”

Tämä lienee miljardööri Warren Buffetin alun perin lanseeraama ajatus. Päättely on sitten edennyt niin, että koska Buffet on rikastunut osakkeilla, totta kai muidenkin sijoittajien kannattaisi ymmärtää kohteitaan.

Näin insinöörijärjellä on kuitenkin vaikea käsittää, miten jonkin yksittäisen sijoittajan älykkyysosamäärä tai elämänkokemus saa jonkin pörssiyhtiön menestymään paremmin tai huonommin.

Esimerkiksi Google menestyy vuodesta toiseen oikein hyvin, vaikkei yksikään siihen sijoittanut ymmärtäisi putiikin AdWords-mainosmekanismista tuon taivaallista.

Kirsi Salon mukaan naiset ovat viisaita. He ovat sijoittaneet Stockmanniin, Elisaan ja Orioniin. Ne kun ovat kuulemma tuttuja arkielämän tuotteita tarjoavia yrityksiä.

Ilmeisesti kännykät eivät sitten ole naisille tuttuja arkielämän tuotteita? Ainakin Nokian matkapuhelinbisnes ylittää bimbon blondin käsityskyvyn. Muuten firman osakekurssi tuskin matelisi jossain kellarissa.

Sitäkään en aivan hahmota, miksei Nokian tuotteet täydellisesti hallitsevien miesten käsityskyky riitä kääntämään kursseja nousuun. Luulisi fiksujen insinöörihenkisten sijoittajien kumoavan tyhmien naisten vaikutukset.

Joka tapauksessa ehdotan, että kaikki vähän yksinkertaiset sijoittajanaiset pitäisi lähettää radio- ja ohjelmistotekniikan pikakurssille. Kun he sitten alkavat ymmärtää Nokian toimintaa, kohta yhtiön osakekurssi ampaisee ainakin 50 euroon.

Kun koivujen lehdet kellastuvat, sääkeiju tietää vääntää termostaattinsa pakkasasentoon.