Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Mitä ihminen ei voisi unohtaa?

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Asiantuntijan herkkä ego kärsii, jos joku ehdottaa, että alansa kunkku käyttäisi työssään tarkistuslistoja. Hän nakkelee niskojaan ja tuhisee:

”Ehkä jotkut vähäpätöiset yksityiskohdat jäävät joskus hoitamatta. Mutta mitään tärkeää en tietenkään unohda!”

Pari vuotta sitten marraskuussa Trainer’s House Oy jätti tarjouksensa Vantaan kaupungille myöhässä. Sen seurauksena tarjous hylättiin. Kyse oli verkkosivujen uusimisesta.

Oliko se tärkeää? Riippuu siitä, olisiko lähes puolen miljoonan myyntituloilla ollut väliä.

Talouselämä 37/2010 kertoi Visma Severan tekemästä tutkimuksesta. Sen mukaan asiantuntijayritykset, mainos- ja viestintätoimistot, konsultit, arkkitehti- ja insinööritoimistot sekä tilitomistot unohtavat laskuttaa noin 8 prosenttia tekemistään töistä.

Onko laskuttaminen tärkeää? No ei tietenkään, jos voittoa tulee muutenkin liikaa. Hukattu summa on Suomessa kaikkiaan arviolta 1,8 miljardia euroa vuodessa.

New Scientist -lehden mukaan USA:ssa kirurgit leikkaavat vuosittain 2 000 potilaalta väärän puolen jalan, käden, keuhkon tai muun elimen.

Onko se tärkeää? Ehkä ei, sillä pärjää ihminen yhdelläkin munuaisella. Harmi vain, että jäljelle jäi juuri se sökö osa. Ehjä kun lensi biojätteisiin. Tervemenoa dialyysiin.

Hoitovirheet tappavat ihmisiä sairaaloissamme paljon enemmän kuin liikenne. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi, että turhat lipsahdukset vievät hengen vuosittain 700–1 700 potilaalta.

Onko se tärkeää? Ehkä ei, sillä tekevälle sattuu. Eikä ihmishengen arvoa voi mitata rahassa. Tosin THL:n laskelman mukaan hölmöily maksaa meille veronmaksajille miljardin vuodessa.

Hesari kertoi pari viikkoa sitten (15.8.2012), että USA:ssa oli kuollut kahdeksan lasta kuumiin autoihin viikon sisällä. Mistä se johtui?

Isä tai äiti oli unohtanut lapsensa autoon esimerkiksi koko työpäivän ajaksi. Ipanat kuolivat lämpöhalvaukseen – tiukasti turvaistuimeensa vyötettyinä.

Onko se tärkeää?

No, aika monet sanovat, että lapset ovat heille tärkeintä maailmassa.

Ei ole olemassa niin tärkeää asiaa, ettei sitä voisi unohtaa.

9 vastausta

 1. Hieno kirjoitus, kiitos! Myös mainio esimerkki siitä, miten konkreettiset esimerkit auttavat asian perillemenossa. Luulen, että muistan tarkistuslistojen tärkeyden nyt aika kauan…

 2. Tarkistuslistalla on myös toinen tärkeä merkitys. Ei se, että pelkästään unohtaa, vaan myös se, ettei tarvitse muistaa.

  Jos prosessi on tarpeeksi ohjeistettu, työ etenee tarkistuslistojen avulla. Eli jokainen näkee, että kaikki vaiheet on tehty. Ja samalla tarkistuslista vähentää muistin kuormitusta.

  Ja taasen tuonne leaniin. On kaksi tapaa tehdä työvaihe:

  1. Otetaan pultteja ja muttereita isosta laatikosta ja tehdään haluttu vaihe. Ja toivotaan, että kaikki asiat tulivat tehdyiksi.

  2. Otetaan yhden työvaiheen senkertaiset osat omasta astiastaan. Ja kun osat loppuvat, työvaihe on suoritettu.

  Ekalla tavalla kuormitetaan muistia, tokalla tavalla tarkistuslista on integroitu mutterikuppiin. Eli jos osia ei jää jäljelle, duuni on oikein tehty.

  Samoin vaikkapa matkalasku:

  – Kerää kuitit
  – Laske kilometrit
  – Laske puolipäivärahat
  – Laske kokopäivärahat
  – Tee yhteenveto
  – Lähetä

  Eipä tuo ole tuon kummempaa 🙂

  1. Kiitos Kari, esimerkkisi on mukavan konkreettinen!

   Itse olen soveltanut oppiasi aivan hiljattain kaurapuuron keittämiseen.

   Unohdin nimittäin joka toinen kerta, olinko jo heittänyt puuroon suolaa vai en. Kun kyse on annoksesta nro 7442, sen kokkailu alkaa jo sujua ilman tietoista pähkimistä.

   Ilmiö lienee tuttu useimmille työmatkansa autoileville. Kotimatka sujuu täysin automaattiohjauksella, ajatukset seikkailevat jossain aivan muualla.

   Ongelma on tietenkin äärettömän vaikea. Puuro menee pilalle, jos siihen tulee tupla-annos suolaa. Eikä se taas maistu kaksiselta, jos suolaa ei ole lainkaan.

   Eräänä päivänä vaimoni tuskastui, kun ihmettelin taas kerran hajamielisyyttäni. Hän kysyi, enkö voisi laittaa suolaa kattilaan aivan ensimmäiseksi. Niin se ei koskaan voisi unohtua.

   No, olisin tuon tietysti itsekin keksinyt, jos olisin vain ehtinyt. Mutta kun osaan hommani niin tavattoman hyvin. Että turha tulla minua missään asiassa neuvomaan.

 3. Jos käytät teräskattilaa, niin suola tarttuu kattilaan, jos vesi ei kiehu vielä. Ja hyvä kokki maistaa aina keitoksensa ennen tarjoilua 😉

  Eli maista–>ei suolaa, pan suolaa jos liikaa suolaa lisää vettä ja hiutaleita tai hämää suurella hillomäärällä.

  1. Olen optimoinut puurokoreografian äärimmäisyyksiin. Se valmistuu maitoon Elovenan perinteisistä ryyneistä tasan viidessä minuutissa. Kaikki kamat voi heittää kippoon etukäteen, koska se on posliinia. Käytän ohjelmoitavaa mikroa niin, että se hoitaa automaattisesti sekä keitto- että haudutusvaiheet.

   En olisi ikinä arvannut, että tästä palstastani tulikin Suomen kahdeksassadaskolmaskymmenes ruokablogi!

 4. Vaimo vahtii mua aina kotona etten laita voisilmää puuroon samalla veitsellä kun millä leipää voidellaan. On kuulemma muutaman kerran ollu voiveitsessä puuroa, ja se ei ole kivaa.

  Mistä sais avuttomalle erillispakattuja voisilmiä?

 5. Voisilmä kuuluu olla voita, johan sen nimikin sanoo. Ei mitään ”kulkukissoista” jauhettua. 😉

  Valiolta näyttäis kadonneen 10 g voinapit. Voisko nuo tuotteistaa uudestaan voisilminä?

 6. Varmasti voisi, ”annospakkaus” on tylsä nimi. Luonnonsuojelijat tosin vetävät varmasti pultit pakkausmateriaalin suhteesta itse tuotteeseen, joten ehkä jääpalapussia muistuttava ratkaisu voisi toimia…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Vinkit kriisijohtamiseen
Minna Elomaa

Nesteestä nosteeseen – TOP 10 vinkit kriisijohtamiseen

Tuotteistuksen kolme vaihetta on lupaus, lunastus ja paikkaus. Paikkausvaiheeseen päästään, jos jotain menee pieleen. Kokosin omista kokemuksistani vuosien varrelta kriisitilanteen haltuunottoon vinkit, joita olen arjessa

fossiili-3
Jari Parantainen

Valtuutetun vaarallinen johtamisvinkki

Päätä ensin tavoitteet ja vasta sitten resurssit. Jos annat resurssien ohjata tavoitteita, organisaatiosi päätyy muiden fossiilien seuraksi aika pian.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.