Maanantaina pari Edisteen myyntiryhmän edustajaa marssi pörssiyhtiön aulaan. Kävi ilmi, että asiakas oli unohtanut koko palaverin.

Turusta turhaan Helsinkiin ajanut myyntijohtajamme Arto Kallio totesi, että ongelma oli täysin hänen omaa syytään. Niin kuin olikin.

Kun kuulin tapauksesta, mieleeni tuli näkökulma, jonka kuulin kerran eräässä seminaarissa.

Keskustelimme siitä, mikseivät suomalaiset hammaslääkärit uskalla laskuttaa vastaanotolta ilmoittamatta pois jääneitä asiakkaitaan. Pidin sitä merkillisenä lepsuiluna.

Eräs osallistujista totesi, että hän tietää fiksumman keinon.

Ainakin Pietarissa monet hammaslääkärit – tai heidän vastaanottoapulaisensa – soittavat asiakkaalle etukäteen ja varmistavat, että tämä on varmasti tulossa.

Nolona jouduin myöntämään, että tietenkin venäläinen tapa on se oikea. Oma lähestymiseni edusti typerää perisuomalaista rikos- ja rangaistus -kulttuuria.

Kävin eilen asiakaskäynnillä ABB:llä. Koska en ollut aikaisemmin tavannut isäntääni, sovelsin lääkärin oppeja. Lähetin muutamia tunteja ennen palaveria tällaisen testiviestin:

”Moi Kalle, vahvistan vielä tapaamisemme tänään klo 14 teillä Vuosaaressa.

Näkemisiin iltapäivällä,

Jari / Ediste”

Kun Kallekin vielä pian kuittasi tekstiviestini, olisi ollut todella merkillistä, jos jompi kumpi meistä ei olisi saapunut paikalle. Silloin ongelma olisi varmasti niin vakava, että sitä voi huoletta kutsua ylipääsemättömäksi esteeksi.

Siksi myös myyntijohtajamme Arto syytti itseään. Jos hän olisi lähettänyt vahvistusviestin etukäteen, kallis hukkareissu olisi jäänyt tekemättä.

Kun asiakkaasi mokaa, se on sinun ongelmasi.