Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Mutta toimiiko se teoriassa?

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Sain verottajalta kirjeen. Selvityspyyntöjä tulee usein. Osaan näköjään sotkea verosihteerien pasmat alvariinsa.

Tällä kertaa ukaasin aiheena oli se, että olen kehdannut lähettää kyseiselle putiikille muikean summan rahaa.

”Verohallinnon käytettävistä olevista tiedoista ei selviä, millä perusteella olette täydentänyt ennakoita.”

Niinpä virasto penää nyt selitystä, miksi ihmeessä olen tunkenut heidän tililleen ylimääräistä pätäkkää. Viesti päättyi tavalliseen tapaan uhkaukseen: mätkyjä on luvassa, jos en tottele.

Hupaisaa kyllä, olen lähettänyt virkamiehille jo kaksi kertaa selvityksen aiheesta. Tai olen oikeastaan maksanut tilitoimistolle satoja euroja siitä, että he paikkaavat verottajan sisäisiä tietokatkoja puolestani.

Lähetinkin kärttyisän sähköpostin, jonka voisin tiivistää kysymykseen ”mitä nyt taas?” Kävi ilmi, että henkilökohtaisesta veroilmoituksestani on puuttunut liite 9A.

No selvä, olen siis sössinyt. Mutta väkisinkin tuli mieleen vanha englantilaisperäinen vitsi ranskalaisista.

Ministeri antoi avustajalleen tehtävän. Tämän piti kirjoittaa ratkaisuehdotus yhteiskunnalliseen kriisiin.

Kun raportti oli valmis, ministeri tutki sitä otsa kurtussa:

”Erinomaista. Tämä idea toimii varmasti käytännössä. Mutta onko varma, että se toimii myös teoriassa?”

Olin kuvitellut sinisilmäisesti, että verottajan perimmäinen tehtävä on kerätä rahaa. Mutta sekin tuntuu olevan rikos, jos joku maksaa pyytämättä ja yllättäen.

Byrokraatille prosessi on tärkeämpi kuin lopputulos.

8 vastausta

 1. Jos virkamies soveltaa, hän joutuu samalla kantamaan vastuun päätöksestään. On siis itselle turvallisempaa mennä ohjesäännön mukaan kirjain kirjaimelta. Sama kyllä koskee monia muitakin.

  Sinänsä liika verojen maksu on näinä lama-aikoina kannattavaa. Kovin moni rahastokaan ei nimittäin pysty tarjoamaan vastaavaa korkoa runsaan vuoden ”määräaikaistalletukselle”. Ehkäpä eivät halua maksaa liikoja näitä kovia korkoja.

  1. Purnaukseni kumpuaa ehkä eniten siitä sävystä, jolla viranomaiset edelleen viestivät.

   Jotenkin ymmärtäisin tylyttävät uhkauskirjeet, jos olisin antanut aihetta veronkiertoepäilyihin.

   Mutta tuntuu aivan absurdilta, että virkamies voisi ilmeisesti määrätä veronkorotuksen myös sellaisesta verosta, jonka olen jo maksanut täysin oikein, oma-aloitteisesti ja etukäteen.

 2. Samantyyliseen toimintaan törmäsin minäkin kun unohtui erikseen ilmoittaa yrityksen maksamat osingot. Verottaja lähestyi kutakuinkin näin ”Tietojemme mukaan yritys x on maksanut y euroa osinkoa, mutta ilmoitus on jättämättä. Tee ilmoitus tai käy kalpaten.”

  Tehtäväkseni jäi kirjautua hölmöillä katso-tunnuksilla palveluun ja naputella luvut suoraan verottajan paperista.

  Ei mikään ihme että valtion budjetti on karmeaa katsottavaa kun prosessit on tätä tasoa.

 3. Taitaa olla niin, että verojen maksaminen on hankalampaa kuin niiden maksamatta jättäminen.

  Tulee aika hölmö olo kuin koittaa maksaa kaiken niinkuin kuuluu, ja jos tulee pienikin erhe, niin jonkun sortin uhkakirje tulee.

  Samaan aikaan joku ulosottokierteessä oleva ”kuittikauppias” vetelee bulvaanin firmasta rahaa ulos hiukan enemmän kun tulee sisään. Eikä kukaan voi puuttua, kun kaveri on oikeastaan työtön..

  1. En ymmärrä Suomen systeemiä muutenkaan, että työnteosta rangaistaan. Äitiyslomalaiset, opiskelijat, eläkäläiset ja työttömät eivät saa tienata ollenkaan esim. sijaistaa hätätilanteessa. Eikö se olisi kaikkien etu, että se joka osaa homman parhaiten tekisi sitä hommaa, tienaisi kauheasti ylimääräistä rahaa ja maksaisi samalla omaa tukeaan valtiolle isommalla veroprosentilla ja isommasta summasta. Kaikki voittaisivat. Systeemi kannustaa tekemään pimeesti. Eihän näihin ryhmiin kuuluvien ihan oikeasti kannata tehdä muuta kuin pimeenä hommia, koska he saavat enemmän ”liksaa” KELA:sta tekemättä mitään! Tämä nyt meni ihan asian vierstä, mutta menköön 🙂

 4. Yksi virasto lisää: TE-keskukset. Jos yrittää työttömänä opiskella ja kehittää itseään, eikä jää makaamaan, niin joudut heti jonkun hampaisiin. Ne haluaa, että joudut koneiston jauhamaksi ja ne pääsevät ohjaamaan sua ja ne tietää mikä on sun parhaaksi. Jotenkin tuntuu siltä, että ois parempi, jos sitä vaan rupeis ryyppäämään ja valittamaan. Sit kyllä löytyy tätiä sun tilannetta hoitamaan ja ymmärtämään.

  1. Kela kuuluu hiukan samaan sarjaan. Jotta voit hakea jotain etuutta, niin sinun pitää itse selvittää kuuluuko se sinulle ja kertoa sitten siellä luukulla, että kuuluu ja näiden pykälien mukaan.

   Ikävä tunnustaa, mutta olen joutunut opastamaan sairausloman korvauksen takia virkailijaa, että myös päätoiminen opiskelu antaa oikeuden kohtuulliseen sairauspäivärahaan. Kuhan on vain tehnyt väliin ihan oikeasti töitäkin.

 5. Eräs alani kauppias poiketessaan firmassani kertoi hieman vastaavan jutun. Verovirasto oli lähettänyt kirjeen, jossa uhkasi miestä tuhannen euron sakolla, jos tämä ei ilmoita alv:tä.

  Tuttavani kuitenkin muisti selvästi, että oli ilmoittanut alv:n. Hän oli lähettänyt sen paperi-ilmoituksena ja se oli juuttunut jonkun virkailijan pöydälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Sakkojen tuotteistaminen
Tommi Elomaa

Kannattaisiko sakot tuotteistaa?

Matkailijan matka katkesi koneesta poistamiseen Pariisissa. Avoimeksi jää, millainen lasku tuosta lankeaa – jos lankeaa. Olisiko sakkojen tuotteistuksella mitään vaikutusta?

Vinkit kriisijohtamiseen
Minna Elomaa

Nesteestä nosteeseen – TOP 10 vinkit kriisijohtamiseen

Tuotteistuksen kolme vaihetta on lupaus, lunastus ja paikkaus. Paikkausvaiheeseen päästään, jos jotain menee pieleen. Kokosin omista kokemuksistani vuosien varrelta kriisitilanteen haltuunottoon vinkit, joita olen arjessa

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.