Luultavasti sinunkin sähköpostiisi putoilee pläjäyksiä, joissa on omituinen häntä. Tässä katkelma sanomasta, jonka sain hiljattain:

Tämä viesti ei ole tarkoitettu julkaistavaksi. Tämä viesti sisältää tietoa, joka on tarkoitettu ainoastaan  vastaanottajan käyttöön.

Jos tätä sähköpostiviestiä ei ole tarkoitettu Sinulle, sen lukeminen, käyttö, kopiointi, tulostaminen, muuttaminen tai hallussapito on kiellettyä.

Jos Sinulla on syytä uskoa, että tätä viestiä ei ole tarkoitettu Sinulle, ole hyvä ja poista se ja kaikki sen kopiot laitteistostasi.

Muista, että olet lain mukaan vaitiolovelvollinen, etkä saa myöskään käyttää viestiä hyväksesi (Laki yksityisyyden suojasta televiestinnässä ja teletoiminnan tietoturvasta (565/1999) 4 § ja Rikoslaki 38. luku).

Olipa itse sähköpostin aihe mikä hyvänsä, mieleeni jää vain kielteisiä sanoja:

  • kielletty
  • vaitiolovelvollinen
  • hyväksikäyttö
  • rikoslaki

Näennäisen kohteliaasti kirjoitetusta jorinasta syntyy vaikutelma, että juttelen kihdistä kärsivän yleisen syyttäjän kanssa. Lähettäjä haluaa uhkailla.

En kuitenkaan ole haastanut hänen kanssaan riitaa. Saati, että olisin jäänyt itse kiinni jostain rikoksesta.

Teksti lienee juristin tekeleitä alun perin. Lakihenkilöt jakautuvat kahteen ryhmään:

  1. Perinteinen porukka uskoo, että tiukat pykälät auttavat selvittämään kahinoita, kun tavara on jo osunut tuulettimeen.
  2. Edistynyt joukkio ajattelee, että sopimukset ovat viestintää tai jopa markkinointia. Tavoite on tehdä bisnestä ja välttää ongelmat etukäteen.

Ikävä kyllä monet maallikot omaksuvat juuri tuon ensimmäisen, eli perinteisen koulukunnan puhetyylin.

Jos tilaat muutaman tonnin hintaisen asiantuntijapalvelun, saatat saada allekirjoitettavaksi hyvin hyökkäävän sopimuksen. Siitä näkee heti, että joku asiakas on joskus pettänyt. Myyjä on päättänyt, ettei vastaava toistu enää ikinä.

Niinpä liitteiden uumenista kumpuaa selkeä viesti:

Joo, tilaa vain. Mutta vaikutat siltä, että kusetat kuitenkin. Meillä on pesäpallomailat ja nyrkkiraudat jo valmiina.

Ei noin masentava eetos tietenkään houkuta ostamaan. Kuka nyt haluaisi tilata myyjältä, joka aikoo käydä kurkkuun.

Tosin sopimus täyttää tehtävänsä. Ei varmasti tule riesaa riidoista, kun ei tule tilauksiakaan.

Älä kylvä viesteihisi juristilatinaa. Siihen liittyy aina syyttävä sivumaku.