Kapteeni D. Michael Abrashoff sai USS Benfoldin komentoonsa vuonna 1996. USA:n Tyynenmeren laivastoon kuuluvalla, ohjuksin varustetulla hävittäjällä palveli 310 hengen miehistö.

Ensi töikseen kapteeni haastatteli jokaisen miehistönsä jäsenen. Hän halusi tietää, mitä mieltä kukin oli Benfoldista.

”Mikä on mukavinta? Entä ikävintä? Mitä muuttaisit, jos saisit päättää?”

Keskustelujen perusteella Abrashoff kokosi kaksi listaa. Niistä A-versio sisälsi kriittiset tehtävät. B kokosi tärkeät, mutta ei aivan välttämättömät työt.

Kun luettelot olivat valmiita, kapteeni julisti sodan.

Hyökkäyksen kohteena ei kuitenkaan ollut Pohjois-Korea, vaan B-lista. Se sisälsi paljon paskahommia, joista vihatuimpia oli vuodesta toiseen jatkuva laivan raaputtaminen ja maalaaminen.

Niinpä miehistö alkoi pohtia keinoja, joilla laivan maalaustarvetta voisi vähentää. Yksi merimiehistä ehdotti, että rungossa käytetyt pultit vaihdettaisiin. Nimittäin perinteisistä pulteista valuva ruoste sotki laivan kyljet uudelleen ja uudelleen.

Kapteenista idea oli loistava. Harmi vain, ettei laivaston logistiikkaosasto pystynyt toimittamaan ruostumattomia pultteja. Sellaiset eivät kuuluneet varasto-ohjelmaan.

Merisotilaat päättivät lähteä hiukan shoppailemaan. He kiersivät kotisatamansa San Diegon rautakauppoja ja ostivat hyllyt tyhjiksi.

Kun kiinnitykset oli vaihdettu laadukkaammiksi, maalausurakoiden väli kasvoi kokonaiseen vuoteen.

USA:n laivasto on sittemmin vaihtanut ruostumattomat pultit kaikkiin laivoihinsa.

Korjaatko perimmäisiä ongelmia? Vai kuluuko aikasi vain oireiden kimpussa?

Lähde: Decisive – How to make better choices in life and work, Chip & Dan Heath 2013