Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Pankki kertoo, ettei ole kerrottavaa

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Kuntosalini lähetti kaksisivuisen uhkauskirjeen. Suoraveloitukseni muuttuu e-laskuksi tai suoramaksuksi.

Sain kuntosaliltani kaksi sivua merkillistä jorinaa, joka on ilmeisesti peräisin pankin byrokraateilta.
Sain kuntosaliltani kaksi sivua merkillistä jorinaa, joka on peräisin pankin byrokraateilta.

Suurin osa suomalaisista on saanut vastaavia viestejä pankeilta, vakuutusyhtiöiltä, teleoperaattoreilta ja lehtitaloilta. Kaikkien näiden ukaasien viesti on lopulta aina sama:

  1. Laskusi veloitetaan tililtäsi automaattisesti niin kuin ennenkin.
  2. Älä tee mitään.
  3. Jos et kuitenkaan hyväksy sitä, että mikään ei muutu, voit sanoa suoraveloituksesi irti.

Kolme miljoonaa suomalaista on yrittänyt tulkata vastaavia kirjeitä. Mitä ihmettä lähettäjä yrittää sanoa? Miten suoraveloitus eroaa suoramaksusta?

Oikea vastaus on, etteivät ne eroa toistaan millään tavalla.

Jupakka kertoo lähinnä siitä, mitä tapahtuu, kun pankkien kamreerit ja heidän hengenheimolaisensa pääsevät kellarista ihmisten ilmoille. Tuloksena on vain hillitön määrä tuhlattua työaikaa, paperia ja postimaksuja.

Ajattelinkin lähettää pankilleni vastalahjaksi kirjeen, jonka viesti olisi jotain tällaista:

  1. Vastaisuudessa aion kutsua itseäni pankkiasiakkaan sijaan pankin asiakkaaksi.
  2. Pankin ei tarvitse tehdä mitään.
  3. Jos pankki ei hyväksy tätä, se voi sanoa suhteemme irti vuoden loppuun mennessä.

Lisäksi höpisisin niitä näitä muutaman sivun verran. Näin vastaanottaja joutuisi pohtimaan tovin jos toisenkin, mitä helvetin potaskaa jauhan.

Ehdokkaani vuoden 2013 turhimmaksi kampanjaksi on löytynyt.

20 vastausta

  1. Kiitos Jani, sain täsmälleen postauksessasi kuvaamasi kirjeen Tapiola-pankista. En ymmärtänyt siitä mitään, joten dumppasin sen saman tien roskikseen.

   Jos viesti oli helvetin tärkeä, eiköhän joku ota uudelleen yhteyttä sitten, kun kaikki aikataulut / määräajat tai vastaavat ovat paukkuneet rikki.

 1. Vastaavaa roskapostia lähetti toissa viikolla THL (veronmaksajien rahoilla tietenkin, kuinkas muuten…)

  Ensin tuli yksi kirje tyttärelle HPV rokotuksesta. 13 vuotias tyttäreni ei ymmärtänyt ko. kirjeen kapulakielestä hölkäsenpöläystä ennen kuin selitin asian selkokielellä hänelle. Sen jälkeen parin päivän päästä molemmille vanhemmille tuli sama kirje. Kirje oli kauniin vaaleanpunainen ja hienolle kiiltävälle paperille painettu…. ja ihan etanapostissa tuli tämä sama kirje kaikille meille kolmelle.Tai siis kirje ei ollut ihan sama, kirjeen eka rivi oli osoitettu vanhemmille. En varmaan ollut osannut lukea sitä ekaa kirjettä riittävän tarkasti kun piti vielä varmistaa asia tällä kirjeellä.

  Ymmärrän kyllä, että usein on tilanteita, jolloin huoltajat asuavat esim. eri osoitteessa, jolloin kirje pitää lähettää molemmille vanhemmille, mutta tietääkseni nykyisin löytyy sellaisia suodattimia, joilla pystytään erottelemaan eri osoitteissa asuvat vanhemmat. Lisäksi en ymmärrä tälläistä, että kirje lähetetään lapselle, joka ei osaa vielä itse arvioida tai ymmärtää asian tärkeyttä, luulisi vanhempien osaavan selittää asian lapselle/nuorelle.

  Ja lisäksi saman tiedottamisen olisi voinut hoitaa koulun kautta sähköisesti. Kaikki muutkin tiedotteetkin kun tulee sieltä nykyisin sähköisinä.
  Joka tapauksessa koulu tiedottaa vanhempia rokotusaikatauluista jne, joten siinä samssa olisi mennyt tämäkin THL:n tiedote.

  Laskeskelin tuossa, että näitä on lähetetty varmaan n. 120 000 nuorelle (4 ikäluokkaa a 30000 tyttöä) ja heidän vanhemmilleen eli vähintään 300 000 kpl näitä tiedotteita postitettiin eli ei ihan halpaa lystiä liene tämäkään.

  En muutenkaan ymmärrä miksi tästä rokotteesta on nostettu niin kamala meteli mediassa, eilenkin uutisissa haastateltiin jotain 15 vuotiaita tyttöjä, että ottavatko rokotteen vai ei… Ihan samanlainen rokote tämä on kuin jäykkäkouristus tms, sattuu vaan suojaamaan sukupuolitaudilta eli papilloomavirustartunnalta ja sen seurauksena myös kohdunkaulan yms syövältä.

  Niin ja vielä näistä pankin ja eri yritysten suoramaksutiedotteista. Arvatkaa, montako kertaa olen asian selittänyt asian (sinun ei tarvitse tehdä mitään) 89-vuotiaalle äidilleni. Hän on täysin skarppi päästään ja hoitaa normaalisti kaikki paperiasiansa itse, mutta ei ymmärrä millään, miksi sama asia tulee tiedotteena moneen kertaan monesta paikasta.

  1. Kiitos Tattu, harrastat inhorealistista matematiikkaa! Kaikki nämä vastaavat viranomaisten lähettämät roskapostit kertovat karusti, miten byrokraatit keksivät tuhansia tapoja lapioida verovarojamme roviolle.

   Tuo rokotteesta noussut myrsky vesilasissa on hieno esimerkki siitä, miten haloilmiö toimii. Jos tietyn valmistajan yksi rokote on aiheuttanut sivuoireina narkolepsiaa, tietenkin saman putiikin muidenkin rokotteiden täytyy olla tosi vaarallisia.

   1. Tuo HPV-rokotteen uutisointi on ollut hieman ”biasoitunutta”, kritiikki on jäänyt vaille huomiota (yllätys suomessa). Riskeihinkin kannattaisi tutustua ja päätellä itse. Esim. vaille huomiota on jäänyt fakta, että noita HPV-viruksia on tiedossa yli 100 ja tuo rokote tehoaa ainoastaan 4. Tutkimukset eivät osoita, että rokote estäisi syöpää. Rokotetta on kritisoinut mm. itse rokotetta kehittämässä ollut henkilö. Lääketiede ei ole täydellinen tiede.

    Itse saa päätellä, miksi THL hyökkää joka mediassa voimakkaasti ja lähettelee vaalenapunaisia kirjeitä kotiin……Tuossa vielä hieman viitteitä:
    https://www.cbsnews.com/stories/2009/08/19/cbsnews_investigates/main5253431.shtml

    https://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=184404

 2. Juu kiukaan sytykkeeksi tai kierrätykseen vaan kaikki tuommoinen junkki – jyvät erottuu akanoista aikanaan. Laskuttaja siirtyy käyttämään selkokieltä heti, kun reskontra menee punaiselle. Viime viikolla Tapiolan Lähi* uhkaili kirjeitse ulosotolla venevakuutuslaskusta, joka oli toimitettu ilmeisesti bittiavaruuteen sähköpostin liitteenä tai olisi pitänyt käydä huomaamassa kyseisen yhtiön nettipalvelussa. Tänään taas tilitoimiston tyttö soitti saataviensa perään. Oli kylläkin puhtaasti oma kämmi.

  Näistä suomennospalveluista selviää muutaman euron lisämaksulla. Samalla tulee pohdittua mistä kaikesta tarpeellisesta ja vähemmän tarpellisesta on tullut automaattisesti maksettua kaikki nämä vuodet.

  (*hölmö nimi kirjoitettu tahallaan poskelleen)

 3. Verottaja selvitti selkein termein ja sanoin ns. Aikapankki -verotusta, julkaistu tänään Taloussanomissa. Tuota kun rakas äitini (72v) lukee ja yrittää pähkäillä, miten maksaa kylän nuorille junnuille kaikennäköisistä keikkaduuneista (talon maalaus, pihan siivous, puiden karsinta, ruohonleikkuu, kellarin tyhjennys ja raivaus, ikkunapesu jne.). Taitaa jäädä junnut ilman rahaa ja hommat hoitamatta verottajan pelossa.

  Osa artikkelista alla.

  Aikapankeissa ja muissa vaihtopiireissä vastikkeeksi saatu työsuoritus on saajan veronalaista ansiotuloa. Se, että itse tekee työtä aikapankkiin ei vielä laukaise tuloverotusta. Verolle joutuu vasta sitten, kun saa omasta työstään vastikkeeksi jonkun muun henkilön työsuoritusta.

  Entä mikä on veron määrä, kun palkkaa ei makseta?

  Verottajan mukaan vero menisi työsuorituksen käyvän arvon mukaan. Käypä arvo olisi se summa, minkä työn vastaanottanut henkilö olisi joutunut maksamaan vastaavasta työstä jollekin yritykselle tai yrittäjälle kyseisellä paikkakunnalla. Vaihtoehtona tälle summalle olisi työntekijälle työstä maksettava kohtuullinen palkka ja työnantajan sivukulut.

 4. Tämä onkin hauska juttu tämä aikapankki… mietin juuri tätä verotusasiaa viime viikolla, kun uutisoitiin tuosta isovanhempien tekemän lastenhoitotyöna arvosta, että koskahan verottaja iskee siihen kiinni…

  Ja varmaan kohta minullekin kolahtaa jälkivero siitä, että käy säännöllisesti hoitamassa äitini pihahommia , tänäkin syksynä olen varmaan pari 8 h työpäivää hommaan käyttänyt ja siivoan omakotitalon nurkkia 50 vuoden aikana kertyneestä kamasta. Lumitöistä nyt puhumattakaan, niitä kun on Pk-seudulla riittänyt viime vuosina ihan omiksi tarpeiksi. Ai niin, mutta minullahan on ”aikapankissa” vuosien kuluessa mennyt saldo reippaasti miinukselle, kun vanhempani ovat avustaneet lastenhoidossa vuosikausia silloin kun lapset oli pieniä.

  Seuraava ehdotus on varmaan, että laitetaan kaikille mikrosiru ihon alle, jotta saadaan valvottua, kuka mitäkin tuottavaa työtä tekee ja milloin ja sitten verottaja voi verottaa sen mukaan paljonko sitä naapurin mummua, omaa sukulaista tai ihan ketä tahansa on tullut autettua.

  Sori, että on vähän asian vierestä, joskus mielikuvitus vaan alkaa rönsyilemään… =)

  1. Hei, löysin lisää kivaa…

   Jossain näin myös uuden direktiivisuunnitelman, jossa määritellään, paljonko vessa saa käyttä vettä, kun huuhdotaan – nyt en tuota enää löytänyt, lienee ollut ”ankka”.

   Kauppalehti tänään. Eiköhän skoolata näille riemuvoitoille:

   Onko sinulla remontti- tai rakennusaikeita? Verottaja puuttuu entistä tiukemmin rakennusluvan alaisiin töihin 1. heinäkuuta 2014 lähtien.

   Kotitalouksien ja yksityishenkilöiden on annettava rakennusluvan alaisista töistä ilmoitus verottajalle ennen loppukatselmusta, jossa verottajalta saatu todistus on on esitettävä rakennusvalvontaviranomaiselle. Mikäli työn on tehnyt yritys tai työntekijä, täytyy tilaajan ilmoittaa myös työn tehneen tahon yhteystiedot verottajalle.

   Uusi velvollisuus koskee kaikkia rakennustöitä, joiden loppukatselmusta ei ole pidetty ennen heinäkuun alkua – jos rakennustyö on loppukatselmusta vaille valmis, on verottajalle annettava tieto siitä, että urakka on valmistunut ennen lain voimaantuloa.

   Tiedot voi ilmoittaa verottajalle sähköisesti Suomi.fi-palvelussa tai paperilomakkeella.

   1. Ensin meinasi naurattaa, kun luin tuosta uusimmasta byrokratian kikkareesta. Sitten aloin pohtia, mikä ihmeen kriteeri rakennuslupa muka on – siis jos tarkoituksena on karsia veronkiertoa.

    Asuntoon tai taloon voi teettää valtavan remontin ilman rakennuslupaa. Toisaalta vaikkapa muutaman tonnin hintaisen takan vuoksi rakennuslupa on hankittava (ainakin Espoossa). Mikäs logiikka tässä piilee?

    1. Hyvä ystävä. Ei ole logiikkaa ollut pitkään aikaa. Tavoite on valtiolla tärkeysjärjestyksessä
     1. toteuttaa viimeisimmän budjettiriihen incom -tavoitteet
     2. säilyttää tällä tavoin mm. AAA -rating
     3. turvata julkisen sektorin palkanmaksukyky ja työllisyys
     4. turvata tuleville valtion eläkkeelle siirtyville eläke ja varmaan myös muillekin
     5. panna kädet ristiin, jotta yllämainitut pystyy maksamaan omat lapseni, heidän lapsensa ja heidän lapsensa

     Heräsin tähän, kun jossain bongasin tilaston valtion ja myös kunnallisen sektorin ansainnan palveluksissa olevien määrän. Meni jotenkin näin: 1990 valtion palveluksessa 200.000 tekijää, 2010 yli 400.000 tekijää, joista 80% naisia.

     En kehtaa tässä analysoida ”ääneen”, mistä Sosiaalidemokraattien tuleva ”äänivyöry” syntyy tulevissa vaaleissa tulee, mutta jotenkin aavistan. Vihjeenä voisin mainita legendan eräästä poliitikosta, jolta kysyttiin, mistä sähkö tulee ja vastaus oli ”pistorasiasta”.

   2. Kääk… ja kiitos tiedosta !
    Täytyypä hoitaa oman talon lopputarkastusasia kuntoon ennen heinäkuun loppua, että säästyy näiltä selvityksiltä. Ei niin että niissä mitään epäselvää olisi, mutta en jaksa enää kaivaa noita kaikkia tietoja rakennusaikaisista papereista….

 5. Ihmettelin tuota pankin kapulakielistä kirjettä itsekin, ja tein väärän johtopäätöksen että mikään ei muutu, ja suoraveloitus vain muuttuu e-laskuksi.

  Samaan aikaan iso vakuutusyhtiö muutti tietokoneohjelmaansa, ja päätti alkaa laskuttaa kuukausittaiset vakuutusmaksuerät etukäteen, kun tähän asti veloitus on koskenut jo kulunutta kuukautta eli on laskutettu jälkikäteen.

  Tämän kaiken yhteentörmäyksenä sama vakuutusmaksu yritti veloittaa tiliäni kolmasti yhden kuukauden maksun sijaan. Järjestelmän vaihtuminen oli jättänyt yhden kuukauden väliin, ja sitten yritti veloittaa – ilman etukäteisilmoitusta – että tässä kuussa meneekin sitten sama maksu samana päivänä kolmeen kertaan.

  Onneksi vain yksi oli mennyt läpi, sillä en ollut siirtänut rahaa tilille laskujen maksuun. Enkä siirrä etukäteen jatkossakaan.

  Koska kyseessä on e-lasku, en saa sitä poistettua nettipankista millään, eikä pankki ole innokas poistamaan sitä kolmannen osapuolen selvittelyn ajaksi pelkällä puhelinsoitolla. Kolmas osapuoli taas ei voi poistaa sitä pankin järjestelmästä.
  Poistin siis rahat laskujenmaksutililtä, ja odotin 3 vuorokautta saldo 0e kunnes e-lasku lakkasi yrittämästä veloittaa tiliä. Sinä aikana en tietenkään voinut hoitaa omia maksuja tuolta tililtä tai käyttää siihen liitettyä debit-korttia.

  Vakuutusyhtiö ei lähettänyt lompakkoa, leffalippuja, pitsiliinaa eikä muutakaan hyvitystä, eikä ottanut asiaa käsittelyyn, vaan hukkasi sen ”nauhoitamme kaikki puhelut” -toiminnon arkistoon. Paljon myöhemmin sain reklamaatiolle palautteena 4 kpl maksuhuomautuksia, á 5,-. Yksi e-lasku oli jakautunut kahtia tulostuessaan paperille. Kaksi jakautunutta laskua = 4 perintäkulua. Tietenkin kaikki omissa kirjekuorissaan.

  Haluatteko mainostaa minulle vakuutusyhtiöitä, jotka osaavat käyttää omia tietojärjestelmiään? Olen pelkkänä korvana.

  Samalla huomasin, että ennen pankki sai laskuistani tietää vain millä summalla ostan ja mistä firmasta. Nyt pankki näkee e-laskuissa tarkan erittelyn myös siitä, mitä tuotteita olen ostanut. Tätä pankki ei halunnut kertoa edes sillä kapulakielellä.

  1. Aika mahtava sekoilujen suma! Tästä näkee hyvin, miksi on niin vaarallista suositella kenellekään mitään yritystä. Koskaan ei voi tietää etukäteen, miten yksinkertaisetkin hommat menevät reisille.

  2. Suoramaksu ja e-lasku ei kyllä ole ihan sama asia.

   Ja juuri tämän muutosten vaikeuden takia en ole vuosiin enää suoraveloitusta tai suoramaksua käyttänyt. Virheiden korjaaminen on loputtoman vaikeaa ja jopa suoralaskusopimuksen tekeminen on mielestäni vaikeaa. Ja joskus voi olla tilanne, että haluaa/jjoutuu maksaman laskun hiukan eri päivänä kuin suoramaksun päivä on.

   E-laskun (siis sen saman laskun joka lähetettäisiin normaalisti paperisena postitse) sen sijaan pystyy kyllä poistamaan omasta verkkopankista ja jos haluaa hyväksyä jokaisen laskun ennen maksua sekin onnistuu. Myös maksupäivien muuttaminen onnistuu e-laskulla. E-laskuun siirtyminen on ainakin meidän perheessä vähentänyt laskujen syöttämistä ja paperien mapitusta 90 prosenttia.

 6. Olen itse päässyt läheltä osallistumaan muutaman hyväntekeväisyysjärjestön suoraveloituksesta e-laskuun ja suoramaksuun siirtymiseen. Siltä pohjalta muutama kommentti keskusteluun.

  Monellakin kirjeen lähettävällä organisaatiolla olisi ollut haluja yksinkertaistaa sitä, mutta koska kirje on kuluttajaviranomaisten hyväksymä, sitä ei saa muuttaa (lahjoittajille suunnattu on kirje on sentään muutamin lausein erilainen) eli kirje on siis suunniteltu suojaamaan meitä kuluttajia…

  Toinen asia on, ettei automaattisella konversiolla suoraveloituksesta e-laskuun siirtymisen aikana saa muuttaa asiakkaan kannalta mitään eli toiseen laskutusperusteeseeen siirtyminen ei ole sallittua.

  Ikävää koko hankkeessa erityisesti hyvää tekevien järjestöjen (ja meidän kaikkien lahjoittajien) kannalta on, että muutokset laskutusjärjestelmiin, toimintatapaprosessihin ja vaikkapa materiaaleihin eivät ole lainkaan ilmaisia.

  Mutta ei niin huonoa, ettei hyvääkin. E-lasku maailma mahdollistaa nyt uusien toimintatapojen myötä automaattisen 24/7 säännöllisen lahjoittamisen palvelun, johon ei välttämättä sitoudu henkilöresursseja. Nyt ihminen voi halutessaaan ryhtyä säännölliseksi kuukausilahjoittajaksi suoraan nettiselaimen välityksellä. Tällöin henkilökunta aiemmin tarvittujen suoraveloitusvaltuutusten hallinnointitoimien sijaan voi vaikkapa käyttää enemmän aikaa kohteissa tehtävän työn tulosten kommunikointiin. Yksi esimerkki tälläisestä palvelusta on Luterilaisen kirkon yhden virallisen lähetysjärjestön Medialähetys Sanansaattajien lahjoituspalvelu (www.sansa.fi/elasku).

  1. Tero, väitätkö todella, että Anja Peltosen putiikki on kieltänyt kirjeen suomentamisen ymmärrettäväksi? Onko hallussasi tuota kieltoa kirjallisena?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Selkopuhe voitti asiantuntijan jorinan

Rooger Doodley pohti Neuromarketing-blogissaan jo kauan sitten, miksi Donald Trumpin viesti tuntuu uppoavan äänestäjiin. Uusimmassa tekstissään (Trump Surprise: Four Neuromarketing Takeaways from the 2016 Election) hän käy läpi muutamia

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Onko tässä kaikkien aikojen paras myyntiesitys?

Monikin tuttavani on viime aikoina viitannut kirjoitukseen, jossa Andy Raskin -niminen konsultti analysoi parasta koskaan näkemäänsä myyntiesitystä. Juttua on peukuttanut jo yli kolmetoistatuhatta lukijaa, joten

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Osallistuisitko tähän koulutukseen? Mikset muka?

Ajattelin käynnistää syksyllä uuden koulutuksen. Se johtuu siitä, että saan katsella niin huonoja myyntiesityksiä päivät pitkät. Ja tarkoitan tosiaan, että ne ovat todella huonoja. Kurssipäivän

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.