Pekka (nimi on ehkä muutettu) on aikeissa jättää turhauttavan palkkatyönsä. Hän haluaa yrittäjäksi. Miekkonen lähetti muutaman kysymyksen:

1. Lähipiiristä löytyisi hyvä myyjä. Mutta hän käy kalliiksi, etenkin kun aluksi kassa on kuiva. Pitäisikö silti palkata ammattilainen –  vai opetella itse myymään?

Rakas Pekka, ensinnäkin toivoisin vastaisuudessa helpompia kysymyksiä.

Sinänsä on hienoa, että pohdit heti aluksi myyjän palkkaamista. Liian usein me yrittäjät kuvittelemme osaavamme kaiken itse. Se koituu monen nuoren bisneksen kohtaloksi.

Muistan elävästi, miten hienolta tuntui, kun ulkoistin kirjanpitoni joskus 1990-luvun puolivälissä. Sitä ennen pyöritin tilikirjojani itse yli 10 vuotta. Se oli aivan järjetöntä.

Ei vaadi kummoista laskutaitoa havaita, että jonkin erikoisalan osaaja ja/tai alihankkija on lopulta paljon tehokkaampi – ja siksi edullisempi. Siis jos omilla työtunneilla on mitään arvoa.

Myyjä on kuitenkin hiukan erikoistapaus.

Se johtuu siitä, että omistajayrittäjä on aina firmansa ykkösmyyjä. Niin asiakas ainakin ajattelee.

Opettelisin siis myymään itse joka tapauksessa. Joudut kauppaamaan ideoitasi myös firmasi työntekijöille, alihankkijoille ja kumppaneille.

Kiinteästä kuukausipalkasta nauttivaa myyjää välttäisin viimeiseen saakka. Jos siis värväät myyjän, sido hänen liksansa tiukasti myyntituloksiin. Muista, että sääli on sairautta. Muuten ei hyvä heilu.

2. Pitäisikö yrittäjäksi heittäytyä saman tien kokonaan? Vai olisiko fiksua edetä varovasti työn ohessa?

Valitse molemmat vaihtoehdot. Ensin rakennat firmasi kuntoon iltapuhteina.

Mieti putiikkisi nimi ja perusta toiminimi (tai yhtiö). Hanki sille pankkitili. Rakenna mini-infra, jonka varassa voit jo pyörittää bisnestäsi kotona tai autotallissa.

Lopulta joudut valitsemaan. Oletko yrittäjä vai palkkatyöntekijä? Ne syövät taatusti toisiaan.

Varsinaista järkevää tai ilmeistä hetkeä tuskin siunaantuu. Excelisi ei rääkäise jonain päivänä, että lukujen perusteella nyt olisi aika.

Sen sijaan hyppäät rotkon reunalta. Sitten räpyttelet niin perkeleesti.

Sitä se heittäytyminen ja yrittäjäksi ryhtyminen aina tarkoittaa.

3. Kumpi kannattaisi perustaa, toiminimi vai osakeyhtiö? Oy olisi tietysti vakuuttava, mutta siihen täytyy satsata 2500 euroa.

Jos 2500 euroa tuntuu isolta rahalta, saattaa olla, ettet ole vielä valmis yrittäjäksi.

Toisaalta summa on yhtiösi pääomaa, jonka voit käyttää firmasi kuluihin. Rahan täytyy vain pyörähtää firmasi tilillä perustamisvaiheessa.

Todellisuudessa osakepääomasi kohtaloa alkaa kysellä vasta tilintarkastaja* ensimmäisen tilinpäätöksesi yhteydessä. Siihen saattaa kulua jopa pari vuotta siitä, kun aloitit hommat.

Jos et ole ensimmäisen vuoden aikana saanut haalituksi osakepääomaa takaisin, firmasi taitaa olla fiasko joka tapauksessa.

Jos myyjäsi haluaa osakkaaksi, tarvitset osakeyhtiön. Mutta silloin kannattaa ehdottomasti hankkia apua osakassopimuksen laatimiseksi.

Älä missään tapauksessa myy firmasi osakkeita kenellekään, joka ei ole allekirjoittanut osakassopimusta!

Kuten itsekin toteat, osakeyhtiö on myös viesti asiakkaille. Se vaikuttaa uskottavammalta kuin toiminimi.

(Joku viisas osaa varmasti kertoa, miksi toiminimi on joissain tilanteissa myös verotuksen kannalta edullisempi.)

Itse tekisin niin, että pyörittäisin toiminimeä niin kauan kuin homma pysyy pienimuotoisena sivutoimena. Päivitä toiminimi osakeyhtiöksi vasta, kun olet lähtemässä kokopäiväiseksi yrittäjäksi.

Harjoittele yrittämistä sivutoimisesti. Mutta älä vahingossakaan kilpaile työnantajasi kanssa.

* Paitsi että tilintarkastajasi noudattaa yhtiölain pykäliä, hän myös murehtii, pystytkö maksamaan hänen laskunsa.